URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2022, 14:14

Ce ar fi putut provoca incendiul uriaș de la firmele Cargus și Black Sea din Oradea: În hală se lucra cu focul deschis!

Ce ar fi putut provoca incendiul uriaș de la firmele Cargus și Black Sea din Oradea: În hală se lucra cu focul deschis! foto: Ovi D. Pop

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor încă cercetează cauza incendiului uriaș care a avut loc vinerea trecută pe Calea Borșului, în hala în care au sediul depozitul de materiale sanitare Black Sea și firma de curierat Cargus, dar ce știu sigur este că muncitorii de la Black Sea nu au respectat normele de securitate la incendiu.

Lucrări fără respectarea normelor

Șeful Inspectoratului, generalul de brigadă Sorin Caba, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în hala folosită de Black Sea se făceau lucrări de modificare a unor instalații, fără să se ia măsurile de protecție necesare.

„Nu au fost respectate normele de securitate la incendiu. (...) S-a lucrat cu focul deschis, aveau în derulare o activitate de mentenanță, respectiv de modificare a unor instalații. Se suda, se tăia și nu s-au luat toate măsurile ca acea activitate să protejeze investiția și materialele care erau acolo”, a declarat Caba, adăugând că angajații ISU Bihor au și făcut luni un control la firma Black Sea, pe această temă.

Întrebat dacă asta a provocat incendiul, inspectorul-șef a spus că „este una dintre variantele pe care le luăm în calcul”.

Fără dubiu, însă, este că vina aparține cel puțin unui angajat al firmei. „Acțiunile depind de cel care le organizează. Organizatorul locului de muncă trebuie să își ia toate măsurile, conform legii, ca un astfel de eveniment să nu se întâmple. Trebuie să se facă lucrări, se fac lucrări de foarte multe feluri, doar că pentru fiecare dintre ele există reguli specifice”, a mai spus Caba.

Au sunat târziu la 112

Pe de altă parte, focul s-a extins cu repeziciune în hala împărțită de cele două firme din mai multe motive, a mai spus șeful ISU Bihor.

„Din păcate, au întârziat foarte mult cu apelul la 112. Orice minut într-o astfel de situație este cât se poate de relevant, atât pentru noi, cât și pentru ce rămâne în urma acestui eveniment. De aceea mesajul este: sunați din primul moment la 112, chiar dacă ulterior veți face și manevre de limitare sau de stingere. Nu este o problemă dacă resursele noastre pleacă și se întorc fără a interveni, este o problemă dacă pleacă prea târziu, pentru că atunci și pagubele sunt mari, pot să fie și pierderi de vieți omenești și intervenția este dificilă”, a spus Caba.

În plus, hala era ventilată, avea cel puțin două porți deschise, așa că vântul a contribuit la extinderea flăcărilor.

„Vântul a facilitat, din nefericire pentru situația de acolo, accesul gazelor fierbinți în toată hala într-un timp foarte scurt. Era o cantitate importantă de materiale acolo și în primul rând materiale combustibile, atât în interior cât și pe latura de vest. Focul s-a răspândit foarte repede, pentru că a fost și observat târziu, se lucra în hală, și de acolo acțiunea lor n-a avut niciun efect”, a mai spus șeful ISU Bihor.

Așadar, pare că acolo s-a petrecut un cumul de erori umane. Pe lângă că, probabil, muncitorii Black Sea au provocat incendiul, l-au observat târziu, iar apoi au încercat să-l stingă singuri și abia când și-au dat seama că sunt depășiți, au cerut ajutorul pompierilor.

Pagubele, încă necunoscute

Cele două firme nu au transmis către ISU Bihor evaluarea pagubelor, însă cel mai probabil acestea sunt ridicate. O parte dintre materiale au fost salvate, inclusiv prin îndepărtarea lor cu un moto-stivuitor, dar multe au ars.

De asemenea, pompierii nu știu încă nici dacă firmele aveau sau nu asigurare pentru marfa pe care o gestionau.

Sorin Caba a mai precizat că ISU Bihor a cerut celor două firme să furnizeze și înregistrările video pe care le au, de asemenea o solicitare la care încă nu există un răspuns.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inadvertențe
In articolul inițial de spune că au anunțat la 112 la ora 10:10. Acum că au întârziat foarte mult cu apelul. Cine se ducea să taie și să sudeze cu noaptea-n cap? Aveau autorizație ISU și instalații de stingerea incendiilor? Dacă aveau autorizație și nu au avut instalațiile respective cum au primit autorizație?
Postat 19 Mai 2022, 15:22 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON