URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2011, 15:31

Atenţie la infecţiile respiratorii! Peste 340 de bihoreni au ajuns la spital până acum din această cauză

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut, marţi, publice datele cumulate ale supravegherii epidemiologice de rutină a infecţiilor respiratorii pentru perioada 20 decembrie 2010 - 2 ianuarie 2011. Astfel, în acest interval, 130 de persoane au fost internate din cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare, din totalul de 3.197 de cazuri raportate, iar alţi 214 bihoreni au fost internaţi datorită pneumoniilor, din totalul de 1.333 de cazuri raportate. "De la începutul supravegherii epidemiologice în judeţul Bihor toate probele recoltate au fost negative pentru gripă", se arată în informarea de presă a DSP.

Pentru prevenirea infecţiilor respiratorii, Direcţia face câteva recomandări. Acestea sunt: optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). De asemenea, bihorenii trebuie să-şi spele frecvent mâinile cu apă şi săpun, iar când strănută să folosească batiste de unică folosinţă, care apoi trebuie aruncate.

E de evitat aglomeraţia specifică unor evenimente din săli de spectacole sau discoteci, unde riscul de transmitere a infecţiilor respiratorii este mai mare, precum e de evitat şi vizitarea rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. Dacă o astfel de cunoştinţă este în carantină, interzicerea vizitelor trebuie respectată.

Dacă totuşi vă îmbolnăviţi, adică prezentaţi simptome precum febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri în gât, trebuie să vă autoizolaţi la domiciliu şi să anunţaţi medicul de familie. Dacă simptomele se agravează, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON