Un gest făcut de arbitrul orădean Octavian Şovre este comentat şi criticat de oameni din lumea fotbalului. La finalul meciului din sferturile de finală ale Champions League, dintre Manchester City şi Borussia Dortmund (2-1), Octavian Şovre - care arbitrase partida alături de brigada de arbitri din România, condusă de Ovidiu Haţegan - orădeanul i-a cerut un autograf fotbalistului Eling Haaland de la Borussia Dortmund, într-un tunel al stadionului, momentul fiind surprins de camere.
Meci cu miză
Brigada românească a fost formată din centralul Ovidiu Haţegan, asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi rezerva Istvan Kovacs. Din timpul meciului de marţi seara, care s-a desfăşurat pe terenul celor de la Manchester City, deciziile arbitrilor români au fost catalogate ca fiind unele controversate sau greşite.
În minutul 29, la 1-0 pentru gazde (Manchester City), după golul marcat de Kevin de Bruyne (19), Ovidiu Haţegan a acordat un penalty echipei engleze, însă după decizie au intervenit cei de la VAR (arbitri asistenţi video) care i-au spus arbitrului român să revadă faza, iar apoi, Haţegan a anulat penalty-ul, notează Digisport.ro.
Tot el a decis anularea unui gol al Borussiei Dortmund pe motiv de fault în atac. Cele două decizii au stârnit nemulţumiri din partea ambelor echipe de fotbal, notează Libertatea.ro.
Şovre, criticat
După fluierul de final, Şovre a fost surprins de camerele de supraveghere, pe tunelul spre vestiare, cerându-i un autograf atacantului norvegian Erling Haaland, una dintre noile vedete din lumea fotbalului. Jucătorul a acceptat şi i-a oferit două autografe, unul pe cartonaşul galben şi un altul pe cel roşu.
Gestul său a fost comentat în platoul televiziunii britanice BT Sport, de foştii fotbalişti Owen Hargreaves şi Joleon Lescott din Premier League, aceştia susţinând că un oficial nu poate alerga după jucători şi să le ceară autografe. "Arbitrii au avut o primă repriză foarte dificilă, cu multe decizii greşite. Poţi fi un fan, dar nu poţi face asta în faţa jucătorilor. Nu e în regulă", a spus Owen Hargreaves. "Nu există niciun moment potrivit pentru aşa ceva, pur şi simplu nu poţi face asta dacă eşti oficial. E un gest copilăresc", a adăugat şi Lescott.
Imaginile cu Şovre şi Haaland au ajuns apoi virale şi au stârnit comentarii din partea unor personalităţi din lumea fotbalului.
A referee’s assistant should not be asking a player for autographs after a match in the tunnel as happened with Haaland.
— Rob Harris (@RobHarris) April 6, 2021
UEFA won’t want to see this surely pic.twitter.com/nA94n3k27W
Guardiola: "De ce nu?"
Pep Guardiola, antrenorul celor de la Manchester City, a spus iniţial că nu doreşte să comenteze arbitrii în conferinţa de presă de după meci, dar a continuat să descrie performanţa lor ca fiind "excelentă". "Mi-au spus alţii, nu am văzut", a spus el despre incidentul cu autograful. "Poate că este un fan. Poate a vrut să ia autograful pentru copilul său, nu e ceva anormal. Dacă este fan al lui Haaland şi este aici, de ce nu? Arbitrii au fost excelenţi, au fost corecţi. Nu a fost o influenţă din partea lor ca în trecut. A fost totul corect", a mai adăugat antrenorul.
Jurnaliştii britanici au avut alte opinii. "Un arbitru asistent nu ar trebui să ceară autografe unui jucător după un meci în tunel, aşa cum sa întâmplat cu Haaland. UEFA cu siguranţă nu ar dori să vadă acest lucru", a scris pe Twitter jurnalistul britanic Rob Harris.
Gestul lui Şovre a fost menţionat şi în publicaţii precum The Independent sau Talksport.com. "Haaland a fost oprit de tuşierul Octavian Şovre după fluierul final, în timp ce se îndrepta spre vestiarele de pe Etihad, şi a dat un autograf, la cererea arbitrului. Gestul lui Şovre nu este singurul moment controversat al arbitrilor. Ovidiu Haţegan a fost şi el criticat pentru prestaţia din Manchester City - Dortmund", a notat The Independent.
Scandalul "ăla negru"
Acesta este primul meci important la care a arbitrat orădeanul Octavian Şovre după ce a fost trimis de UEFA la un program educaţional, fiind sancţionat pentru conduită incorectă, în timpul unui meci disputat la finalul anului trecut.
Concret, pe 8 decembrie 2020, meciul PSG - Başakşehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, a fost suspendat definitiv, după ce Sebastian Colţescu, al patrulea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Haţegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept "ăla negru".
După ce cazul a ajuns la Comisia de Control, Etică şi Disciplină a UEFA s-a arătat, potrivit înregistrărilor de la meci, că şi Octavian Şovre a folosit aceleaşi cuvinte, însă că nu a fost vorba de rasism. Totuşi, Colţescu şi Şovre au fost sancţionaţi pentru "comportament incorect".
În timp ce Octavian Şovre a primit ca pedeapsă doar obligativitatea participării la un program educaţional pentru arbitri, Sebastian Colţescu a fost suspendat până la sfârşitul sezonului, pe 30 iunie 2021, acesta contestând decizia. Astfel, până la o decizie contrară, el nu are voie să oficieze în nicio competiţie, fie ea de Liga 1, Liga 2 sau meci european. De asemenea, este obligat să participe la un program educaţional înaintea datei de 30 iunie 2021.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.