URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2021, 12:48

Arbitrul orădean Octavian Șovre, criticat după ce i-a cerut un autograf fotbalistului Erling Haaland, la finalul unui meci de Champions League (VIDEO)

Arbitrul orădean Octavian Șovre, criticat după ce i-a cerut un autograf fotbalistului Erling Haaland, la finalul unui meci de Champions League (VIDEO) (Sursa foto: Digisport.ro / Captură Twitter, BT Sport)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un gest făcut de arbitrul orădean Octavian Şovre este comentat şi criticat de oameni din lumea fotbalului. La finalul meciului din sferturile de finală ale Champions League, dintre Manchester City şi Borussia Dortmund (2-1), Octavian Şovre - care arbitrase partida alături de brigada de arbitri din România, condusă de Ovidiu Haţegan - orădeanul i-a cerut un autograf fotbalistului Eling Haaland de la Borussia Dortmund, într-un tunel al stadionului, momentul fiind surprins de camere. 

Meci cu miză 

Brigada românească a fost formată din centralul Ovidiu Haţegan, asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi rezerva Istvan Kovacs. Din timpul meciului de marţi seara, care s-a desfăşurat pe terenul celor de la Manchester City, deciziile arbitrilor români au fost catalogate ca fiind unele controversate sau greşite.

În minutul 29, la 1-0 pentru gazde (Manchester City), după golul marcat de Kevin de Bruyne (19), Ovidiu Haţegan a acordat un penalty echipei engleze, însă după decizie au intervenit cei de la VAR (arbitri asistenţi video) care i-au spus arbitrului român să revadă faza, iar apoi, Haţegan a anulat penalty-ul, notează Digisport.ro.

Tot el a decis anularea unui gol al Borussiei Dortmund pe motiv de fault în atac. Cele două decizii au stârnit nemulţumiri din partea ambelor echipe de fotbal, notează Libertatea.ro.

Şovre, criticat

După fluierul de final, Şovre a fost surprins de camerele de supraveghere, pe tunelul spre vestiare, cerându-i un autograf atacantului norvegian Erling Haaland, una dintre noile vedete din lumea fotbalului. Jucătorul a acceptat şi i-a oferit două autografe, unul pe cartonaşul galben şi un altul pe cel roşu.

Gestul său a fost comentat în platoul televiziunii britanice BT Sport, de foştii fotbalişti Owen Hargreaves şi Joleon Lescott din Premier League, aceştia susţinând că un oficial nu poate alerga după jucători şi să le ceară autografe. "Arbitrii au avut o primă repriză foarte dificilă, cu multe decizii greşite. Poţi fi un fan, dar nu poţi face asta în faţa jucătorilor. Nu e în regulă", a spus Owen Hargreaves. "Nu există niciun moment potrivit pentru aşa ceva, pur şi simplu nu poţi face asta dacă eşti oficial. E un gest copilăresc", a adăugat şi Lescott.

Imaginile cu Şovre şi Haaland au ajuns apoi virale şi au stârnit comentarii din partea unor personalităţi din lumea fotbalului. 

Guardiola: "De ce nu?"

Pep Guardiola, antrenorul celor de la Manchester City, a spus iniţial că nu doreşte să comenteze arbitrii în conferinţa de presă de după meci, dar a continuat să descrie performanţa lor ca fiind "excelentă". "Mi-au spus alţii, nu am văzut", a spus el despre incidentul cu autograful. "Poate că este un fan. Poate a vrut să ia autograful pentru copilul său, nu e ceva anormal. Dacă este fan al lui Haaland şi este aici, de ce nu? Arbitrii au fost excelenţi, au fost corecţi. Nu a fost o influenţă din partea lor ca în trecut. A fost totul corect", a mai adăugat antrenorul.

Jurnaliştii britanici au avut alte opinii. "Un arbitru asistent nu ar trebui să ceară autografe unui jucător după un meci în tunel, aşa cum sa întâmplat cu Haaland. UEFA cu siguranţă nu ar dori să vadă acest lucru", a scris pe Twitter jurnalistul britanic Rob Harris. 

Gestul lui Şovre a fost menţionat şi în publicaţii precum The Independent sau Talksport.com. "Haaland a fost oprit de tuşierul Octavian Şovre după fluierul final, în timp ce se îndrepta spre vestiarele de pe Etihad, şi a dat un autograf, la cererea arbitrului. Gestul lui Şovre nu este singurul moment controversat al arbitrilor. Ovidiu Haţegan a fost şi el criticat pentru prestaţia din Manchester City - Dortmund", a notat The Independent.

Scandalul "ăla negru"

Acesta este primul meci important la care a arbitrat orădeanul Octavian Şovre după ce a fost trimis de UEFA la un program educaţional, fiind sancţionat pentru conduită incorectă, în timpul unui meci disputat la finalul anului trecut.

Concret, pe 8 decembrie 2020, meciul PSG - Başakşehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, a fost suspendat definitiv, după ce Sebastian Colţescu, al patrulea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Haţegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept "ăla negru".

După ce cazul a ajuns la Comisia de Control, Etică şi Disciplină a UEFA s-a arătat, potrivit înregistrărilor de la meci, că şi Octavian Şovre a folosit aceleaşi cuvinte, însă că nu a fost vorba de rasism. Totuşi, Colţescu şi Şovre au fost sancţionaţi pentru "comportament incorect".

În timp ce Octavian Şovre a primit ca pedeapsă doar obligativitatea participării la un program educaţional pentru arbitri, Sebastian Colţescu a fost suspendat până la sfârşitul sezonului, pe 30 iunie 2021, acesta contestând decizia. Astfel, până la o decizie contrară, el nu are voie să oficieze în nicio competiţie, fie ea de Liga 1, Liga 2 sau meci european. De asemenea, este obligat să participe la un program educaţional înaintea datei de 30 iunie 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON