URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 16:54

Arbitrul orădean Octavian Şovre, trimis de UEFA la un program educaţional după scandalul în jurul expresiei "ăla negru" (VIDEO)

Arbitrul orădean Octavian Şovre, trimis de UEFA la un program educaţional după scandalul în jurul expresiei 'ăla negru' (VIDEO) Octavian Şovre şi Sebastian Colţescu (sursa foto: Sport Pictures)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UEFA a anunţat verdictul în cazul acuzaţiei de rasism la adresa lui Sebastian Colţescu în timpul partidei din Liga Campionilor dintre PSG şi Istanbul Başakşehir din 8 decembrie 2020.

Comisia de Disciplină a UEFA a decis că nu a fost vorba de rasism nici la Sebastian Colţescu (43 de ani), nici la arbitrul orădean Octavian Şovre (47 de ani). Ambii arbitri au fost sancţionaţi însă pentru conduită incorectă şi vor trebui să participe la un program educaţional.

Meci oprit

Amintim că pe 8 decembrie meciul PSG - Başakşehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, a fost suspendat definitiv, după ce Sebastian Colţescu, al 4-lea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Haţegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept "ăla negru".

Webo, Demba Ba, jucător la Başakşehir, şi alţi membri ai delegaţiei turce, l-au acuzat de rasism pe Colţescu, cele două echipe refuzând să mai continue partida. Aceasta a fost însă reluată a doua zi, cu alţi arbitri.

După o anchetă care a durat două luni, un inspector UEFA a ajuns la concluzia că nu a fost rasism, ci numai o conduită incorectă, atât în cazul lui Colţescu, cât şi al asistentului Octavian Şovre, care folosise, şi el, potrivit înregistrărilor, aceleaşi cuvinte.

Judecat de UEFA

Apoi, cazul a fost judecat de Comisia de Control, Etică şi Disciplină a forului continental. Iar luni, la fix trei luni de la acel meci, s-a luat o decizie, care confirmă ceea ce a spus inspectorul UEFA, şi anume că n-a fost vorba de rasism. Totuşi, şi Colţescu, şi Şovre au fost sancţionaţi pentru încălcarea articolelor 11 şi 6, pentru comportament incorect. Nu pentru articolul 14, care include rasismul.

Mai exact, Sebastian Colţescu - care a și contestat decizia - a fost suspendat până la sfârşitul sezonului, pe 30 iunie 2021. Astfel, până la o decizie contrară, el nu are voie să oficieze în nicio competiţie, fie ea Liga 1, Liga 2 sau meci european. De asemenea, este obligat să participe la un program educaţional înaintea datei de 30 iunie 2021.

La rândul său, orădeanul Octavian Şovre nu este suspendat, dar trebuie să participe şi el la acel curs. "Octavian Sovre a fost avertizat pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din "Regulamentul disciplinar UEFA" şi a articolului 6 alineatul (1) din "Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA", adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat", se arată pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal.

În acelaşi timp însă, UEFA l-a pedepsit şi pe Pierre Webo, antrenor secund al formaţiei İstanbul Başakşehir, suspendându-l un meci pentru comportament nesportiv. Ceea ce confirmă cartonaşul roşu pe care i-l arătase Haţegan în timpul partidei, pentru proteste repetate.


Decizia completă luată de UEFA în cazul lui Colţescu:

- "Să-l suspende pe Sebastian Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcţii de arbitru până la sfârşitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din "Regulamentul disciplinar UEFA" şi a articolului 6 (1) din "Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA", adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 

- Sebastian Coltescu va participa la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021.

- Octavian Sovre a fost avertizat pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din "Regulamentul disciplinar UEFA" şi a articolului 6 alineatul (1) din "Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA", adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 

- Octavian Sovre va participa de asemenea la un program educaţional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021. 

- Prin această decizie, Comisia de Etică şi Disciplină UEFA a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de joc au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) al "Regulamentului disciplinar UEFA" şi articolul 6 alineatul (1) din "Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA" (obligaţia de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 din "Regulamentul disciplinar UEFA" (rasism şi alte conduite discriminatorii).

- Comisia de Etică şi Disciplină este de acord că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiţi în mod adecvat şi specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii şi a cuvintelor care vor fi utilizate în competiţiile UEFA. În context internaţional, utilizarea corectă a limbajului este esenţială pentru a evita situaţii precum cele care au avut loc în meciul menţionat mai sus. 

- În ceea ce îl priveşte pe Pierre Webo, antrenor secund al formaţiei İstanbul Başakşehir, Comisia de Etică şi Disciplină UEFA a decis că incidentele pentru care a primit cartonaşul roşu au avut loc înainte de evenimentele care au dus la deciziile de mai sus, şi a decis să îl suspende pentru un meci în competiţiile UEFA pentru comportament nesportiv", a fost decizia UEFA, conform FRF.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON