URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2023, 19:31

Anul vitezei: Care sunt cele mai mari proiecte planificate pe 2023 de Consiliul Judeţean Bihor

Anul vitezei: Care sunt cele mai mari proiecte planificate pe 2023 de Consiliul Judeţean Bihor APROAPE LA JUMĂTATE. Începute în august 2022, lucrările la centura Aleşd au ajuns la o execuţie de 43%, fiind cel mai avansat proiect din mulţimea lansată de actuala administraţie. "Ne vom încadra 100% în termen", spune Ilie Bolojan, convins că drumul va fi gata până în septembrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul lui 2020 bihorenii au ales o nouă conducere, care în 2021 a pus pe masă proiecte cum judeţul n-a mai avut niciodată, iar în 2022 a rezolvat partea lor birocratică şi a început lucrul efectiv la unele dintre ele. Aşa că în 2023 urmează să apară primele rezultate.

După ce anul trecut şi-a dublat bugetul pentru dezvoltare de la 71,5 la 140,7 milioane lei, pentru cel în curs Consiliul Judeţean a planificat investiţii record, de aproape un miliard de lei. BIHOREANUL vă arată ce obiective vor fi date în folosinţă în 2023, dar şi pentru care dintre noile proiecte vor începe lucrările.

"Moştenire" închisă

CJ Bihor a anunţat pentru 2023 un buget de 1,35 miliarde lei, din care 977 milioane pentru investiţii, ce urmează să fie adoptat miercurea aceasta. Mai bine de două treimi - 715,91 milioane lei - provin din fonduri nerambursabile.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean BihorO mică parte va fi cheltuită pentru finalizarea ultimelor proiecte preluate de la precedenta administraţie. "Până în vară le vom închide pe toate", spune preşedintele Ilie Bolojan (foto). Este vorba despre proiectul strategic pe sănătate (8,5 milioane euro), pentru construirea a două centre medicale de urgenţă în Padiş şi Stâna de Vale, precum şi realizarea unui sistem de telemedicină ce leagă spitalele din Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta de Judeţeanul din Oradea.

Din aceeaşi categorie mai fac parte cele 7 bazine de înot predate deja primăriilor Săcueni, Nucet, Salonta, Valea lui Mihai, Beiuş, Marghita şi Ştei (47,9 milioane lei), reabilitarea cabanei Vadu Crişului (2,7 milioane lei), modernizarea Drumului Apusenilor (146,6 milioane lei), adică a DJ 764A Beiuş - Stâna de Vale şi DJ 108K Stâna de Vale - Coada Lacului, plus transformarea fostei case de cultură din Velenţa în centru multifuncţional cu 160 de locuri (2,8 milioane lei).

De la poduri la drumuri

Dacă din economiile făcute în 2020 prin reduceri de personal, CJ Bihor a construit în 2021 un pod nou peste Crişul Repede în Bulz (5,08 milioane lei), iar în 2022 a refăcut 6 poduri pe DJ 762 Leş - limita cu judeţul Arad (5,83 milioane lei), tot anul trecut a demarat, din fonduri proprii, modernizarea DJ 795 Salonta - Tinca (86 milioane lei) şi, din PNRR, reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea (29,56 milioane lei).

Toate acestea par, însă, minore pe lângă proiectele noilor investiţii. Două dintre ele, la care lucrările au început anul trecut - centurile Aleşd (5,8 km, în valoare de 74,87 milioane lei) şi Sânmartin (5,75 km, 177,23 milioane lei) - trebuie date în folosinţă până în septembrie. Sursa de finanţare este Programul Operaţional Infrastructură Mare, la fel ca pentru centura Beiuş (7,33 km, 269,46 milioane lei), "împotmolită" în contestaţii depuse de firme participante la licitaţie, aşa că lucrările vor începe abia anul acesta, pentru a fi încheiate în 18 luni.

Tot anul acesta vor începe, cu finanţare din Programul Operaţional Regional, lucrările la trei noi drumuri din Zona Metropolitană, ce vor lega de Oradea localităţile Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid (în total 19,2 km, plus reabilitarea a 12,7 km din DJ 767E Oşorhei-Copăcel, valoare 192,66 milioane lei) şi, de asemenea, va fi stabilit constructorul pentru centura Paleu - Biharia (5,6 km, valoare 114,04 milioane lei).

Contracronometru

Tot din POR vin banii pentru reţeaua de parcuri industriale din Beiuş, Aleşd, Ştei şi Marghita, (primele trei fiind deja licitate, pentru 69,28 milioane lei, ca să fie gata în 8 luni după finalizarea, în primăvară, a licitaţiei), iar din Programul Ro-Hu pentru construirea Centrului Cultural Multifuncţional din Oradea (estimat la 6 milioane euro), aflat şi el în licitaţie.

De asemenea, din POIM vor mai fi finanţate cele trei proiecte ale Aeroportului, pentru creşterea siguranţei prin realizarea unei împrejmuiri cu senzori şi a unui drum perimetral pentru vehiculele de intervenţie (72,27 milioane lei), extinderea pistei şi a platformelor de debarcare-îmbarcare (132,78 milioane) şi a terminalului pentru pasageri (212,84 milioane), lucrările trebuind finalizate până în decembrie. O valoare mai mică (64,27 milioane lei) au alte trei proiecte pe POIM, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare a unor obiective din arii naturale protejate (în zonele Auşeu, Şinteu, Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Dobreşti).

Cel mai ambiţios proiect al CJ Bihor, asumat împreună cu CJ Arad şi primăriile orădeană şi arădeană, este însă cel al Drumului Expres dintre cele două municipii (120 km, plus peste 20 km de drumuri de legătură cu Salonta şi cu un nou punct de trecere a frontierei), cu finanţare din POIM şi Programul Operaţional Sectorial Transporturi (10,71 miliarde lei), pentru care constructorii urmează să fie stabiliţi în toamnă, lucrările trebuind finalizate în 3 ani.

"Cea mai mare provocare este viteza derulării proiectelor, pentru a nu pierde finanţările nerambursabile", spune Ilie Bolojan. Aşa că 2023 va fi un an al vitezei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru știința propagandiștilor vă transmit că, la închiderea exercițiului financiar al bugetului alocat de UE pentru România (2014-2020) ...
... Bolojan, prin atitudinea sa habarnistă față de modul de absorbție a banilor europeni, a pierdut prin prăduială și incapacitate de prioritizare corectă, peste 150.000.000 Euro în care se cuprind și corecțiile fianciare aplicate de Autoritățile de Management ale programelor și proiectelor de până la finalul lui 2022.
Postat 24 Ianuarie 2023, 08:34 de KP
Fosta Policlinica Mare, ca viitor sediu al CJ Bihor (aproape 30 milioane) nu se finanțează din PNRR.
Vă spun asta de multă vreme, că-i pe banii contribuabililor tot confortul de la CJ, dar voi tot insistați cu tâmpenia asta. Fundul lui Bolojan&Co. la căldura viitorului palat nu se finanțează pe bani nerambursabili ci pe credite bancare pe care bihorenii le vor rambursa două decenii de acum înainte. Așa că, pe bani din taxe, impozite și luați cu dobândă de la bănci, orice prost poate să lanseze multe liste de proiecte ... a căror amortismente vor lua fața viitorilor edili ai Bihorului.
Postat 24 Ianuarie 2023, 08:28 de KP
Buna ironia cu viteza, imi place!
Taranul a furat startul! https://www.libertatea.ro/stiri/ilie-bolojan-a-ramas-din-nou-fara-permis-dupa-ce-a-depasit-viteza-legala-cu-peste-50-km-h-ma-grabeam-foarte-tare-stiu-ca-nu-este-o-scuza-4414949
Postat 24 Ianuarie 2023, 05:44 de pinonel
fie critica cat de dura, Bolojan e as in infrastructura
precum si in eficienta. Ori lucrezi de iti rupi spatele, or are institutia prea multi angajati. Fir-ar macar jumatate din politicieni ca el.
Postat 23 Ianuarie 2023, 19:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON