URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2023, 20:00

Amenzi de 470.000 lei în Băile Felix, Băile 1 Mai şi la Târgul de Crăciun din Oradea pentru lipsă de igienă şi produse expirate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi operatori economici din comuna Sânmartin, inclusiv din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, precum şi de la Târgul de Crăciun din Oradea, au fost amendaţi în ultimele zile de comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în cadrul unei acţiuni naţionale, denumite "Comandament de iarnă 2023".

Acţiunile în comuna Sânmartin au fost realizate în perioada 12 – 18 decembrie de comisari bihoreni şi din Satu Mare şi au vizat în principal hotelurile şi pensiunile, în timp ce operatorii economici de la Târgul de Crăciun din Oradea, în speţă cei care vând mâncare, au fost verificaţi de comisarii bihoreni duminică, în 17 decembrie. În total au avut loc 82 de astfel de acţiuni.

Cele mai umeroase abateri descoperite de autorităţi au fost neigienizarea corespunzătoare a spaţiilor, utilizarea unor produse expirate, schimbarea termică a produselor alimentare, depozitarea în frigider a unor paste fierte şi porţionate, depozitarea produselor direct pe pardoseală, folosirea unor autorizaţii de funcţionare expirate şi folosirea unor lenjerii neconforme în spaţiile de cazare.

Potrivit şefului Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, comisarul-şef adjunct Giani Bura, la finalul verificărilor, comisarii au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, din care 68 au fost amenzi în valoare de 470.000 lei.

De asemenea "au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 34.000 lei, oprite definitiv produse de aproape 17.000 lei şi în 20 de cazuri s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor la echipamente sau camere care necesitau igienizare", se arată în comunicatul transmis de CJPC Bihor.


În context, ANPC a transmis câteva recomandări pentru consumatori la achiziţionarea produselor alimentare din magazine:

- Pentru produsele neambalate (carne, peşte, produse lactate, produse de patiserie şi cofetărie proaspete, etc) analizaţi aspectul produsului : culoare, miros, consistenţă, etc. Acestea trebuie sa fie cele specifice produselor, nefiind admise modificări de nici un fel; Verificati existenta pe carne a ştampilelor de verificare sanitar veterinara;

- Urmăriţi modul de expunere: comerciantul trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare şi să respecte regulile privind vecinătatea produselor; verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător  pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);

- atunci  cand cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamna că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator, evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse;

- nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta  a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune ( prin menţionare pe etichetă);

- refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

- verificaţi cu atentie  data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) şi refuzaţi produsele care prezinta termenul de valabilitate modificat, şters sau depăsit;

- la cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs ;

- vă atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte scăzuta afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc);

- nu cumparaţi produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate (ex staţii de tramvai); comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi riscaţi să achiziţionati un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea. Totodata, nu vă poate elibera bon de casa cu care să justificaţi tranzacţia comercială în cazul unei eventuale reclamaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine!
Amenzi cat mai mari si cat mai dese, altfel nu invata sa fie seriosi.
Postat 24 Decembrie 2023, 06:14 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON