URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2022, 09:55

Ai promis, plătești! Cum a reușit o familie de orădeni să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși

Ai promis, plătești! Cum a reușit o familie de orădeni să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși FĂRĂ REACȚIE. BIHOREANUL a vrut să afle și poziția BCR în urma sentințelor definitive, dar fără succes, pentru că angajații departamentului de comunicare n-au răspuns solicitării transmise prin e-mail. Nici nu-i de mirare, banca a ignorat multă vreme și mesajele clienților...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulți români cred că n-au cum să iasă învingători dintr-un conflict cu bancherii. Înarmate cu contracte pline de termeni greu de înțeles și înconjurate de armate de avocați, băncile intimidează ușor un om simplu.

Un orădean a demonstrat însă că și băncile pot pierde. Mircea Paleacu a câștigat definitiv un proces prin care a acuzat BCR că nu i-a acordat toate beneficiile cuvenite, conform contractului pe care îl semnase. „Mii de români au fost înșelați la fel”, zice bărbatul.

„Un business foarte bun”

În 2006, Guvernul a stabilit, prin OUG 99, un program de stimulare a investițiilor imobiliare, prin instituirea unui mecanism de economisire-creditare. Concret, românii care depuneau anual minimum 3.000 lei într-un cont bancar, primeau de la Ministerul Dezvoltării o primă de 25%, dar nu mai mult de 250 euro. După 5 ani, banii strânși din economii, dobânzi și prima de la stat puteau fi completați cu un credit, pentru achiziția unei locuințe.

Două bănci au adoptat programul, BCR și Raiffeisen, fiind împuternicite și să ceară banii în numele clienților. Singura grijă a cetățeanului era să depună anual suma minimă în cont, iar banii îi sporeau, cu ajutorul statului.

Condițiile au fost considerate avantajoase de orădeanul Mircea Paleacu (foto), inginer de meserie, care la sfârșitul anului 2014 a încheiat un contract de economisire-creditare cu Banca pentru Locuințe din cadrul BCR. „Eram deja clientul băncii, aveam bani investiți la ei în mai multe instrumente financiare și mă interesa o dobândă bună pentru depozitarea banilor. La o întâlnire, ei mi-au propus acest instrument”, povestește bărbatul.

Angajații BCR i-au spus că dacă optează pentru această formă de economisire, va primi anual sprijinul de la stat, dar va decide abia la finalul contractului de 5 ani dacă își cumpără sau nu o locuință. „Mi s-a părut un business foarte bun”, spune Paleacu.

Program blocat

În contract scrie explicit că „clientul va beneficia anual de prima de stat, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite”. Mai mult, banca l-a invitat să încheie contracte similare și membrilor familiei, ceea ce au și făcut soția și fiul lui.

Timp de 4 ani, familia a depus lunar banii în conturi, având convingerea că se înmulțesc. În 2018, dintr-un extras de cont solicitat băncii, Mircea Paleacu a constatat, însă, că n-a încasat niciodată prima de la stat! „Am întrebat banca de ce și mi-au spus că, în urma unui control al Curții de Conturi din 2015, statul a oprit plățile, dar să stau liniștit, că se judecă pe tema asta”, explică inginerul.

După ce, din 2006, n-a verificat niciodată dacă cele două bănci respectă programul, Curtea de Conturi a constatat, 9 ani mai târziu, că au încheiat contracte și persoane neeligibile (cu vârste sub 18 ani și peste 65 de ani) și că băncile au dat credite, după perioada prevăzută de 5 ani, dar fără dovada achiziției unei locuințe.

Așa că Statul a oprit programul, iar ulterior a câștigat definitiv procesul pe care băncile l-au deschis, lăsând românii fără banii promiși. Printre ei, și familia Paleacu. „Pe lângă că banca nici măcar nu m-a anunțat, ci am aflat eu întâmplător, când le-am cerut socoteală, mi-au spus că ei nu au nicio vină. Dar era o mârșăvie. Eu cu banca am contract, nu cu Statul, și banca trebuia să-mi plătească”, zice inginerul.

Înțelegere neonorată

Încercările de a ajunge la un consens cu banca au eșuat, mai cu seamă că BCR i-a răspuns greu la fiecare mail trimis. „Le-am zis să-mi dea banii economisiți, dar și comisioanele pe care le-am plătit. Au refuzat”, spune inginerul. După cei 5 ani de contract (timp în care inginerul a cumpărat un apartament, dar fără ca banca să-i mai accepte investiția ca făcând parte din acest program), fiecare membru al familiei Paleacu a primit de la BCR doar banii depozitați în cont și dobânda aferentă, de 2%.

Reprezentați de societatea de avocatură Szekely & Formittag, toți cei trei au deschis procese împotriva băncii, cerând să primească prima pentru fiecare an de contract. „E o problemă de principiu, nu de bani. Banca a vrut să pierd doar eu, iar ea să își umple buzunarele. S-a folosit de banii mei și atât”, consideră Paleacu.

Inginerul exemplifică plastic situația: „Dacă eu iau un credit, iar când ies din bancă sunt jefuit și rămân fără bani, ei îmi vor cere mie rata, nu hoțului. Așa e și aici: erau datori să îmi plătească prima și apoi să-și recupereze banii de la Stat, treaba lor cum”.

Banca, interesată doar de profit

Mircea Paleacu s-a dus în instanță la fiecare termen din toate cele trei procese. În primă fază, la Judecătoria Oradea, familia a pierdut pe bandă procesele, magistrații analizând problema doar la suprafață și stabilind că Statul, nu BCR, avea obligația de plată. De altfel, acestea au fost argumentele băncii prezentate în instanță. La apel, însă, lucrurile s-au schimbat: toate cele trei procese au primit sentințe favorabile clienților, cea mai recentă fiind pronunțată la începutul lunii iulie. BCR este obligată să le plătească celor trei primele de stat, adică circa 4.700 lei fiecăruia, și cheltuielile de judecată.

Prima sentință definitivă, dată de judecătorul Cristian Monenci în luna martie, arată că banca a fost de rea-credință. „Conținutul deciziei luate de către reprezentanții Curții de Conturi ar fi trebuit să fie adus la cunoștința apelantei (n.r. clientul băncii), întrucât punea în discuție un aspect esențial avut în vedere la contractarea produsului bancar - plata primei de la bugetul de stat. Încasând în continuare ratele anuale la care aceasta s-a obligat, fără reliefarea unui eveniment care s-a dovedit că a dus la blocarea programului guvernamental, intimata (n.r. BCR) și-a încălcat obligația de cooperare și loialitate”, se arată în motivare. „Neaducându-i la cunoștință acest aspect, banca nu a urmărit decât realizarea propriului profit”, a subliniat judecătorul.

Instanțe din întreaga țară mai au pe rol numeroase procese similare, așa că nu e exclus ca hotărârile Tribunalului Bihor să devină un precedent. „Sunt mulți oameni în situația mea și mă bucur că judecătorii au înțeles că banca este culpabilă. Noi, oamenii simpli, suntem buni pentru bănci câtă vreme pot lua bani de la noi, în rest nu ne bagă în seamă”, concluzionează Paleacu. Cu răbdare și tenacitate, el a reușit să-și facă dreptate și să demonstreze că și băncile pot fi puse la plată...


LEGE RESPINSĂ
Tentativă de soluție

Blocat în urma controlului Curții de Conturi din 2015, programul de economisire-creditare a lăsat multe probleme în urmă. Potrivit datelor publice, au beneficiat de aceste facilități un număr de 700.000 de români, din care aproape jumătate, adică 310.000, au primit prime de la stat fără a îndeplini condițiile de vârstă sau de creditare, așa că trebuie să returneze banii. Alți 165.000 de români au încheiat contracte, dar nu au mai primit ajutorul promis.

În 2020, Parlamentul a votat o lege privind exonerarea clienților care ar fi trebuit să ramburseze primele, aleșii stabilind că, dacă ar pune românii la plată, s-ar genera un nou val de neîncredere al cetățenilor față de mecanismele financiare ale statului și ale băncilor, dar și unul de procese. Legea mai prevedea și că cetățenii care au respectat condițiile în perioada de economisire de 5 ani, cum sunt membrii familiei Paleacu, să își primească banii promiși.

Votată de Senat și Camera Deputaților, legea a fost retrimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2020, pentru anumite formulări neclare, iar de-atunci nu a mai fost dezbătută.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Jianu
Da, dar nu orice fel de acte, ăștia au diplome.
Postat 22 Iulie 2022, 13:43 de DaNu
Șmenari cu acte!
.
Postat 22 Iulie 2022, 11:05 de Jianu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON