URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2023, 18:19

Aerul condiţionat: cum să îl folosim eficient?

Aerul condiţionat: cum să îl folosim eficient? sursa imaginii: pixabay.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).

Mulţi dintre cei care utilizează aparatele de aer condiţionat acasă, în birouri, complexuri comerciale sau în maşină, prezintă disconfort la nivelul căilor respiratorii. Specialiștii au studiat efectele aerului condiţionat din clădirile dotate numai cu instalaţii de condiţionare a aerului şi au ajuns la concluzia că acesta determină scăderea imunităţii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, de la nivelul nasului, până la alveolele pulmonare. Se ştie că în rândul persoanelor care lucrează în spaţii climatizate sunt mai frecvente traheobronşitele, laringitele şi virozele respiratorii. În zonele poluate atmosferic, la aceste persoane se pot adăuga şi infecţii pulmonare ca pneumoniile sau chiar tuberculoza pulmonară. De asemenea, expunerea prelungită poate determina nevralgii şi chiar pareze.

Există câteva recomandări pentru evitarea acestor neplăceri:

- aparatele se vor folosi când temperaturile exterioare depăşesc 33-35 gr.C;
- aparatele nu se vor fixa pe temperaturi mai mici de 22 gr.C, pentru că astfel scade drastic gradul de adaptare a organismului la temperatura de afară (la temperaturile ridicate actuale este recomandată fixarea pe 25 gr.C);
- jetul de aer rece nu trebuie îndreptat direct pe persoanele din încăpere;
- la domiciliu este indicată instalarea aparatelor pe hol, astfel ca răcirea să se facă în mod indirect;
- aerul condiţionat trebuie pornit intermitent;
- în maşină, aerul nu se va direcţiona direct pe faţă şi torace, ci spre parbriz, în sus şi lateral. Aerul va fi oprit cât mai des, iar la instalaţiile mai noi nu se va fixa temperatura sub 22 gr.C.

ATENŢIE! Producătorii aparatelor de aer condiţionat precizează că acestea pot fi dăunătoare sănătăţii dacă sunt utilizate timp îndelungat şi recomandă să nu fie utilizate în timpul somnului şi în încăperile în care sunt copii. Este important de ştiut că majoritatea aparatelor disponibile în comerţ răcesc aerul din încăperi (nu aduc aer din exterior), aerisirea fiind obligatorie.

REŢINEŢI! Filtrele aparatelor de aer condiţionat conţin bacterii şi ciuperci, de aceea trebuie curăţate periodic, pentru a nu le răspândi în încăperi. Producătorii specifică exact când şi cum se toaletează filtrele, cum se verifică funcţionarea şi modul de exploatare a aparatelor. Este indicat să ţinem cont de recomandările producătorilor pentru a preveni efectele nedorite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON