URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2017, 11:14

Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători închinate Sfintei Fecioare. Tradiții și superstiții de Sfântă Mărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, fiind celebrată de creştinii ortodocşi în fiecare an pe 15 august. 

Peste 2,2 milioane de români își serbează numele în această zi. Cu toate că potrivit dogmei pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani” pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria pentru români Sfânta Maria Mare este totuşi un motiv de bucurie şi transmit mesaje, urări şi felicitări de Sfânta Maria celor dragi.

Potrivit Adevărul.ro, pentru această zi, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune.

În unele zone ale țării, bărbaţii schimbă pălăria cu căciula De Sfânta Marie Mare, există numeroase obiceiuri ce sunt păstrate cu sfinţenie din bătrâni.

Pe 15 august, femeile merg la biserică pentru a duce fructe, care să fie sfințite, iar apoi să fie date de pomană, în numele morților, iar apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

Ţăranii care aveau vii mari  tocmeau, la jumătatea lui august, pândarii pentru păzit viile. Din acest moment se  interziceau şi  scăldatul în apa râurilor,  spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.

Tot de Sfântă Mărie, se deschide sezonul nunţilor, care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării (pe 8 septembrie se sărbătorește Sfântă Măria Mică) se considera timpul optim pentru semănăturile de toamnă.

Pe 15 august se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile cu fete de măritat, icoana este "spălată" cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste. De Sfânta Maria se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse cunoascute doar de femeile în vârstă. Planta este dăruită fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor, mai scrie Adevărul. 

În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.

Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

Tot pe 15 august, în România se sărbătorește Ziua Marinei.

Citiți și: ”800 de poliţişti bihoreni, la muncă în minivacanţa de Sfântă Mărie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON