URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
20 Martie 2023, 15:31

Acţiune fulger în Bihor: Peste 1.200 de şoferi au fost testați în trafic pentru alcool şi substanțe psihoactive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1.200 şoferi au fost testaţi de poliţiştii rutieri pentru alcool şi substanţe interzise pe şoselele din Oradea şi Zona Metropolitană, într-o acţiune de tip "fulger", desfăşurată sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 7 şi 13.30. O treime dintre şoferi s-au ales cu amenzi, iar 48 de permise de conducere şi 21 de certificate de înmatriculare au fost reţinute. 

Potrivit unui comunicat transmis luni de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, ca urmare a testărilor, cinci şoferi sunt cercetaţi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar un tânăr de 20 ani din Sălard respectiv un şofer în vârstă de 19 ani din Oradea au fost conduşi la sediul Serviciului judeţean de Medicină Legală Bihor, unde le-au fost prelevate probe biologice pentru stabilirea prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv şi s-au ales cu dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor interzise.

De asemenea, ca urmare a abaterilor constatate în timpul acţiunii, agenţii rutieri au aplicat 418 sancţiuni, cu amenzi în valoare de 199.215 lei. 

Din total, 312 au fost pentru depăşirea vitezei legale, 33 pentru lipsa centurii de siguranță, 11 sancțiuni au fost pentru conducere sub influența alcoolului, 13 pentru depășiri neregulamentare, 19 au fost pentru lipsa ITP, au fost sancționați și 11 bicicliști, iar 19 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Poliţiştii reamintesc faptul că alcoolul și drogurile afectează capacitatea şoferilor de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc, induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 - 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON