URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2018, 19:21

200 de ani de ştiinţă s-au făcut scrum! Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro (FOTO / VIDEO)

200 de ani de ştiinţă s-au făcut scrum! Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro (FOTO / VIDEO) foto: Getty Images
200 de ani de ştiinţă s-au făcut scrum! Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro (FOTO / VIDEO) foto: Getty Images

Un incendiu uriaş a distrus, în noaptea de duminică spre luni, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care adăpostea aproximativ 20 de milioane de piese şi abia împlinise 200 de ani de existenţă. O importantă parte dintre piese, de o valoare inestimabilă, s-au făcut scrum.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, pompierii şi angajaţii instituţiei au intrat să scoată cu mâinile goale exponatele aflate în câteva săli de la parter.

"Este un moment tragic pentru muzeologia din Brazilia", a declarat preşedintele ţării, Michel Temer, în vreme ce ministrul Culturii a admis că tragedia este consecinţa multor ani de neglijenţă.

Potrivit presei, specialiştii instituţiei au reclamat în repetate rânduri starea precară a unor părţi din clădiri, şi, culmea ironiei, în lipsa unor fonduri alocate de guvernul federal, muzeul încheiase recent un acord cu o bancă de stat pentru o investiţie masivă, destinată reabilitării clădirii şi instalării unui nou sistem de prevenire a incendiilor.

Site-ul stirileprotv.ro scrie că Muzeul Naţional din Rio de Janeiro a fost inaugurat pe 6 iunie 1818 şi era considerat al cincilea ca mărime din lume din punctul de vedere al patrimoniului, care include între altele colecţii de animale împăiate, ustensile indigene, mumii şi fosile. "Este cel mai mare muzeu de istorie naţională din America Latină, există de 200 de ani, avem colecţii inestimabile, obiecte strânse de Don Pedro I şi Don Pedro al II-lea, (n.r. împăraţi ai Braziliei), piese foarte rare", a spus directorul adjunct al instituţiei de cultură, Cristina Serejo.

Erau de asemenea expuse o colecţie egipteană, o alta de artă şi de obiecte din perioada greco-romană, colecţii de paleontologie, inclusiv scheletul unui dinozaur ori sau cea mai veche fosilă umană găsită în Brazilia.

În urmă cu 40 de ani, un alt incendiu a devastat Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, ducând la dispariţia unor opere semnate de Pablo Picasso ori Salvador Dalí, prezentate acolo într-o expoziţie temporară.

"Văd clădirea care a fost şi reşedinţă imperială, aici a trăit împăratul Don Pedro al II-lea, înghiţită de flăcări, distrusă. Văd istoria ţării mele transformată în cenuşă. Erau colecţii nepreţuite. Sunt devastată", a spus Isabelle Ramalho, localnică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pompierii brazilieni și-au riscat biața pentru salvarea unor bunuri !?!
Pompierii români (orădeni în cazul nostru local) se scaldă cu apa din Crișul Repede !?!
Postat 04 Septembrie 2018, 07:48 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON