URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2021, 13:27

150 de tone de soia modificată genetic, descoperite în Bihor, la Valea lui Mihai

150 de tone de soia modificată genetic, descoperite în Bihor, la Valea lui Mihai Camioanele cu soia, parcate în curtea unui depozit din Valea lui Mihai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase camioane cu 150 de tone de soia modificată genetic au fost descoperite luni de inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, în curtea unui depozit din Valea lui Mihai.

Sesizaţi de fermieri...

Funcţionarii DAJ Bihor au început verificarea depozitelor din judeţ vinerea trecută, după ce au fost sesizaţi de producătorii agricoli că persoane necunoscute au încercat să pună în vânzare un transport de soia modificată genetic adusă din Moldova, lucru interzis de regulamentul Uniunii Europene.

"Luni dimineaţă, la reluarea controalelor, am descoperit în curtea firmei Agrotex, fosta bază de cereale din Valea lui Mihai, şase camioane abandonate, fără şofer, iar unul chiar fără cap tractor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DAJ Bihor, Nicolae Hodişan.

Chestionați de inspectorii DAJ, reprezentanții Agrotex au susținut că doar au permis camioanelor să parcheze în curte și nu au nicio legătură cu încărcătura acestora.

Potrivit directorului Hodișan, inspectorii DAJ au certitudinea că soia este modificată genetic pentru că reprezentanţii firmei care deține camioanele au încercat să o comercializeze în zona Valea lui Mihai, dar clienții ofertați au refuzat să o cumpere pentru că nu era conformă legislației. "Reprezentanţii unei firme din zonă au luat probe din marfă şi, când au văzut că aceasta este modificată genetic, au refuzat că o cumpere, deşi în avizul de însoţire a mărfii scria că soia nu este modificată genetic", a explicat Hodişan.

Potrivit avizelor de însoțire a mărfii, fiecare camion transportă 25 de tone de soia. Dar nu este exclus ca, de fapt, cantitatea să fie mai mare, pentru că fiecare camion are o capacitate de 40 de tone.

Produsă în judeţul Iaşi

Suspiciunile inspectorilor DAJ Bihor sunt întărite de faptul că atât reprezentanţii depozitului din Valea lui Mihai, cât şi cei ai firmei transportatoare au refuzat iniţial să colaboreze, fapt pentru care aceştia au fost nevoiţi să ceară sprijinul Poliţiei Valea lui Mihai.

"În final, reprezentantul firmei care deţine camioanele ne-a comunicat că se va prezenta marţi la faţa locului, iar astfel vom putea preleva probe din soia în propriul nostru laborator. În funcţie de rezultat vom decide dacă marfa merge spre incinerare sau spre comercializare", a spus Hodişan.

Potrivit directorului DAJ Bihor, proprietarul camioanelor, care se ocupă şi cu comercializarea de produse agricole, susţine că ar fi cumpărat soia de la producători din regiunea Moldovei. "Reprezentantul firmei a afirmat că soia provine de la fermieri din judeţul Iaşi, care i-au dat declaraţii pe proprie răspundere că aceasta nu este modificată genetic", a explicat directorul DAJ Bihor.

Reprezentantul firmei a fost îndrumat să prezinte aceste declaraţii la DAJ Iaşi, pentru ca inspectorii de acolo să verifice în teren soia produsă de fermierii ieşeni.

Organismele modificate genetic de la soia și porumb la cartof și sfeclă de zahăr sunt interzise de la cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, ca măsură de precauție cu privire la riscurile potențiale cu privire la toxicitate, alergii, rezistență la antibiotice și altele. Interdicția de la cultivare, aplicată pe teritoriul României din ianuarie 2017 odată cu aderarea la UE, a stârnit nemulțumirea fermierilor deoarece culturile modificate genetic sunt mai bogate și rezistente la secetă, boli sau dăunători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON