URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2023, 14:31

11 bănci din România, amendate de ANPC pentru „practici comerciale înșelătoare” privind calculul ratelor

11 bănci din România, amendate de ANPC pentru „practici comerciale înșelătoare” privind calculul ratelor Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 11 bănci din România au fost sancţionate în total cu 550.000 de lei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consuamtorilor (ANPC) pentru "practici comerciale înşelătoare" şi pentru modul de calcul al ratelor pe termen mediu şi lung.

Verificările ANPC au vizat creditele în lei, dar şi pe cele în valută, pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către persoanele fizice, se arată într-un comunicat transmis marţi de reprezentanţii instituţiei.

Propun grafice noi 

„ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă", se arată în comunicat.

Toate cele 11 bănci verificate au fost amendate. Este vorba despre ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank şi BRD Groupe Societe Generale.

Pentru a restabili echilibrul contractual, ANPC a propus şi emiterea unor noi grafice de rambursare atât pentru creditele aflate în desfăşurare, cât şi pentru cele viitoare. Acestea vor asigura ca suma datorată (soldul principal) să fie achitată de către consumatori în rate egale pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Prin aplicarea acestei măsuri, consumatorii ar beneficia de egalitate între părţile contractuale, asigurându-se astfel un echilibru, au mai precizat reprezentanții ANPC. 

„Atitudine cartelară”

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a transmis şi că instituţia urmează să sesizeze şi Consiliul Concurenţei.

„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plăteşti dobânzi şi foarte puţin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod raţional şi în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancţionate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă şi interese de grup, şi o atitudine cartelară. Vom transmite şi Consiliului Concurenţei cele constatate de către colegii noştri pentru a face şi dânșii o analiză a întregii situaţii", a transmis preşedintele, conform comunicatului.

În următoarele zile ANPC va controla şi alte bănci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
La Banca Transilvana nu funcționează nici măcar Internet Mobile Banking.
E clar că-i cu intenție dată de la sediul din Cluj, ca să nu poată unii clienți vizualiza în timp real operațiunile bancare proprii.
Postat 17 Mai 2023, 08:55 de KP
Da' bravo!
Asa au fost calculate ratele intotdeauna. De ce abia acum va treziti ca e o practica inselatoare? Daca e asa, nu cumva ar trebui considerat ca toti clientii afectati vreodata de aceasta practica au fost inselati si ar trebui despagubiti? Adica daca eu, persoana fizica, am comis o inselaciune in trecut si se descopera azi, tot caz penal este, presupunand ca nu s-a prescris fapta. La banci nu se aplica asta?
Postat 17 Mai 2023, 08:16 de v0id
Hmmm, doar OPC-ul încasează amenzi...
...dar persoanele păgubite, rămân cu pagubele, OPC-ul și-a luat bani din amenzi, în rest ce mai contează că cetățeanul a plătit cu vârf și îndesat.
Postat 16 Mai 2023, 19:38 de Morometul
Buna dimineata
Cele mai mari 3 bănci - Banca Transilvania, BCR şi BRD - sunt pe podium şi în topul profiturilor, cu 5,3 mld. lei cumulat, adică 52% din câştigul sistemului bancar.[ https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/topul-celor-mai-profitabile-banci-mari-in-2022-marjele-de-profit-21788374 ]. Stii cit face profit o banca in Romania? 40%. Tradus in limba romana , iti da 100 lei imprumut si iti cere 150. De 10lei au si ei cheltuieli.
Postat 16 Mai 2023, 15:16 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON