URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2014, 10:40

Uniţi pentru Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful PDL-iştilor din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, are şi nu are dreptate în privinţa proiectului de dezvoltare pentru perioada 2014-2020: documentul conţine atât de multe obiective (aproape 1.400), pentru realizarea cărora e nevoie de aşa de mulţi bani (1,4 miliarde euro, în condiţiile în care pentru toată România sunt alocaţi de la Bruxelles 39 miliarde), încât există riscul ca nici 10% să nu devină realitate.

Dacă Ceauşescu însuşi n-a făcut-o, ce rost are să-şi bată capul şefii CJ cu electrificarea unor căi ferate, exemplifica liderul opoziţiei. Dar răspunsul e tot o întrebare: dacă nu-ţi propui un scop, apoi cum îl atingi? Dacă autorităţile din Bihor nu "ţipă" după autostradă, cine s-o facă, Şova de la Bucureşti sau Adomniţei de la Iaşi?

Noua strategie a judeţului a fost moşită nu fără probleme. Elaborarea ei a fost încredinţată unei firme la care lucrase şeful de cabinet al preşedintelui CJ, motiv suficient pentru ca presa să suspecteze o trânteală. Apoi, când consultanţii au cules informaţii şi propuneri de la diverse alte instituţii, nu mică a fost şi surpriza, şi frustrarea, că reprezentanţii acestora au reacţionat fie cu întârziere, fie cu superficialitate, fie deloc. Mai târziu se vor trezi, mai ales primarii, că proiectele lor nu vor putea fi susţinute din fonduri UE. Semn că nici după aproape un sfert de secol de capitalism aleşii locali nu sunt capabili de iniţiative, ci stau tot ca puii de pelican, cu pliscul deschis către Judeţ sau către Capitală, să le dea cineva mură-n gură.

Cu toate acestea, spun atât politicienii, cât şi specialiştii, proiectul pe 2014-2020 nu a ieşit deloc rău. Strategia este închegată şi nu are lacune care să nu poată fi acoperite până la adoptarea ei. Ba, dimpotrivă, cum remarca Avrigeanu, după numărul de proiecte e chiar copleşitoare.

Greul, totuşi, abia începe, pentru că simpla croire a planurilor nu asigură automat transpunerea lor în practică. E bine să fim conştienţi că Bihorul are nevoie de autostradă, de drumuri, aeroport modern, reţele edilitare, spitale şi şcoli puse la punct, e bine şi că pe baza strategiei decidenţii locali pot face lobby în Capitală pentru a obţine cofinanţări de la Guvern, dar cu adevărat hotărâtor va fi modul în care pentru toate sau pentru cât mai multe din obiective vor reuşi să pregătească documentaţii care să asigure finanţarea din fondurile europene.

Sunt curios cum vor arăta dezbaterile din Consiliul Judeţean la adoptarea proiectului şi dacă politicienii noştri se vor ciondăni, omiţând că strategia judeţului e prea importantă pentru a deveni teren de confruntare. În fond, e singurul proiect pentru Bihor pentru mulţi ani de-acum înainte, şi ideal ar fi să aibă sprijinul tuturor, opoziţia să admită meritele puterii, iar această să includă amendamentele opoziţiei. Abia apoi vor putea să-şi scoată ochii reciproc, dacă ele nu vor fi puse în practică nici în zecimea pomenită de liderul de acum al opoziţiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON