URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2014, 17:01

Unii tac, alţii nu aud

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De fiecare dată când cineva propune o idee nouă în Oradea sar zece deştepţi s-o desfiinţeze din start. Unul decretează că nu-i nevoie de nicio schimbare, altul deturnează discuţia reproşând autorului ba chelia, ba pletele. Al treilea întreabă insinuant cine s-ar îmbogăţi dacă noutatea se face, iar un al patrulea îi şi dă răspunsul, că ştie el. Un al cincilea ar fi de acord să se facă, dar separat pentru unguri, taman bine ca al şaselea să-l înjure de strămoşi. Şi tot aşa. Dar nu vezi pe unul care să spună, da, ideea e bună sau nu, e proastă, cu argumente la obiect, cu cifre, statistici, apeluri la istorie şi prospectarea lucidă a viitorului.

Nu ţin minte nicio schimbare în viaţa urbei care să fi fost contestată raţional. Când au fost scoase şinele de tramvai de pe Clujului nostalgicii ţipau că dispare o parte din istoria oraşului, iar alarmiştii că Velenţa va fi izolată de restul oraşului. Dacă primarii ascultau cârcotaşii, Podul Sovata nu s-ar fi construit niciodată şi am fi avut în continuare ambuteiaje nesfârşite pe Decebal, Dacia şi Densuşianu. Nu s-ar fi făcut nici parcări în cartiere, iar câţiva norocoşi şi-ar fi ţinut mai departe anvelopele de iarnă, murăturile şi costumele de miri în coşmeliile de tablă dintre blocuri.

Şi edilii au, însă, vina lor că orădenii îi suduie şi se iau la harţă pe orice chestiune urbanistică şi cetăţenească. Cine ar fi crezut, de pildă, că o idee interesantă cum e mutarea Muzeului în Cetate, va fi discreditată nu doar de gâlceava politicienilor (cei ce se opun având interesele lor, nu fiţi naivi!), ci şi de lipsa de transparenţă a chiar celui care a lansat-o? Cu modestie o zic, dar dacă eram în locul primarului discutam în primul rând cu directorul Muzeului, să-i expun propunerea şi să-i aud obiecţiile. Nu-l lăsam să mă tuflească cu un comunicat şi să-i văd amicii încinşi pe net, pozând în specialişti şi patrioţi locali gata să "salveze" un aşezământ în care nu au călcat, poate, niciodată.

Mi-aş fi făcut timp să discut cu preopinenţii, cu siguranţa că nici eu nu i-aş fi făcut pierde-vară şi cu speranţa că nici ei nu m-ar fi încondeiat ca dictator, şi aş fi aflat chiar de la ei cum i-aş putea convinge. Apoi aş fi dus jurnaliştii să vadă cu ochii lor imensitatea Garnizoanei, explicându-le că doar utilităţile costă mai mult decât tot bugetul Muzeului, arătându-le şi proiectul de reabilitare a Cetăţii, care includea aici dintru început un muzeu şi o galerie de artă, fără teama că le va mânca igrasia.

La fel putea proceda primarul şi în cazul altor proiecte, precum renovarea Pieţei Unirii, care sigur va isca noi controverse de cum se vor fi încheiat lucrările, ori unirea Oradiei cu Sânmartinul, ai cărui cetăţeni sunt îmbiaţi la toamnă cu un referendum, dar până atunci sunt ignoraţi cu desăvârşire, fără a le oferi nimeni informaţii şi explicaţii pertinente. Şi nu-i tot o pagubă că idei poate nu numai utile, ci de-a dreptul necesare, sfârşesc din pricina muţeniei, din lipsa dialogului? Doar pentru că unii nu vorbesc şi alţii nu vor să audă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru Sluga lui Bolo
Muzeul a adus argumente concrete impotriva mutarii in cetate. Ce tot vorbesti? Iar cel ce nu vrea sa auda e Bolojan. Nu a ascultat ce au spus cei de la muzeu, nu a adus argumente concrete, a spus ca ar fi mai economic dar nu a explicat de ce. Iar sumele aruncate de Mang sunt aberante.
Postat 28 Martie 2014, 20:27 de eu
Studiu
Oricare urbanist serios v-ar spune ca obiectivele turistico-istorice nu trebuie amestecate printre cladiri si birouri administrative. Dimpotriva, ele trebuie sa fie cat mai bine grupate.
Postat 27 Martie 2014, 20:58 de walk
Pt Boou
Bai, diliule, ai postat patru mesaje impotriva mutarii muzeului in cetate ! huu......
Postat 27 Martie 2014, 16:10 de huu....
pt Boou (ladislau polonezu\').
Locul muzeului este in cetate ! ungurii se opun (formatiunile politice unguresti vezi cazul udmr, aceleasi frane sociale) ! Vrem ca Oradea sa devina si un oras turistic. Mergi sa vizitezi cetatea, ai posibilitatea sa vizitezi si muzeul. Sau invers. Toate tin de istoria zonei. Nu facem un ghiveci in care sa vizitam muzeul printre birourile CJ. Este aberant ! Atfel, cetatea nu apartine ungurilor, desi unii asa ar vrea. Cetatea, apartine tuturor.
Postat 27 Martie 2014, 16:07 de Istorie. turism
LOL
Cati troli pe net!!!!!!!!!!!!!
Postat 27 Martie 2014, 08:09 de anticomunistul
Un editorial chinuit si fara argumente
Miza articolului este mutarea Muzeului in cetate, care este o aberatie.Iar cei care sunt impotriva nu sunt neaparat "amicii" directorului de la muzeu.Pur si simplu este un proiect aproape finalizat, care la gandirea abrupta a lui Bolojan, ar putea fi sucit in alta directie.Ca sa nu mai vorbim ca Bolojan se baga ca un nesimtit in bucataria Consiliului Judetean.Un editorial chinuit si fara substanta sris la repezeala.Bolojan nu este omul dialogului, din pacate. Chiar daca mai are idei bune, modul abrupt in care pune problema il descalifica din start.Si apropo, cheltuielile cu Muzeul nu le suporta Consiliul Judetean?De ce se agita atata primarul cu cheltuielile celor de la CJ.Parerea mea este ca Muzeul si cetatea sunt doua obiective distincte, si asa trebuie sa ramana. Punct
Postat 27 Martie 2014, 03:07 de Boom
la loc comanda!
Articol scris la comanda, a primarului, bineinteles. Impertinenta e in floare.
Postat 26 Martie 2014, 22:45 de oradean
Acest articolaş nu merită nici măcar un comentariu !?!
Precis că autorul era sub influenţa etnobotanicelor când l-a redactat !?!
Postat 26 Martie 2014, 21:10 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON