URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2012, 11:56

Premieră naţională la Oradea: O eroare judiciară a repus pe funcţii doi finanţişti anchetaţi pentru corupţie

Premieră naţională la Oradea: O eroare judiciară a repus pe funcţii doi finanţişti anchetaţi pentru corupţie AFARĂ-I VOPSIT GARDUL... De când s-a dus vestea că Ionel Vancu şi Adrian Bucurean ar putea reveni la conducerea instituţiei, angajaţii Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş (foto) stau cu frica-n sân. Motivul nici nu-i greu de ghicit: oamenii se tem că cei doi se vor răzbuna pe subalternii care i-au "turnat" la Parchet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, doi finanţişti suspendaţi din funcţii pentru suspiciuni de corupţie au fost repuşi în drepturi. Nu pentru că s-ar fi dovedit nevinovaţi, ci din cauza unei erori judiciare care a făcut ca procesul lor să fie suspendat, iar ancheta penală reluată de la capăt.

Protagoniştii poveştii sunt Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Beiuş trimişi în judecată anul trecut de procurorii Parchetului Bihor pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei.

Procesul celor doi s-a terminat înainte să înceapă, deoarece judecătorii au descoperit că procurorii au încadrat greşit faptele funcţionarilor, eroare care i-a obligat să facă dosarul pachet şi să-l retrimită la Parchet pentru refacerea întregii anchete penale.

Motiv numai bun pentru ca Vancu şi Bucurean să-şi ceară înapoi funcţiile din care fuseseră zburaţi. Culmea, le-au şi primit, cu amendamentul că până se termină cercetările vor face naveta la Oradea.

Evazionişti cu protecţie

Povestea fraudei de la AFP Beiuş, prezentată pe larg de BIHOREANUL anul trecut, a fost scoasă la iveală în 2009 de procurorii Parchetului Beiuş, care au descoperit că, în condiţiile în care Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, mai multe firme beiuşene funcţionau bine-mersi deşi de 4-5 ani acumulaseră datorii de peste 3,5 milioane lei. Iar asta cu protecţia şefului AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi a subalternului său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, care nu au permis subalternilor să le execute silit, ba - mai mult - uneia dintre ele i-au şi eliberat certificate cum că nu avea datorii, pentru a se putea prezenta la licitaţii şi a lua credite de la bănci.

Ca urmare a anchetei procurorilor, ambii şefi au şi fost puşi sub urmărire penală, sub acuza de abuz în serviciu. Anul trecut, dosarul a fost preluat de Parchetul Bihor, iar pe 4 mai 2011 Vancu şi Bucurean au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţii, iar averile le-au fost puse sub sechestru până la stabilirea verdictului final.

La DNA, via Parchetul Bihor

Început în noiembrie 2011 la Judecătoria Beiuş, procesul a fost suspendat însă la primul termen, căci judecătorul a descoperit mai multe nereguli în dosarul de urmărire penală. În primul rând, încadrarea juridică a acuzaţiei de abuz în serviciu contra intereselor publice a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus. În plus, potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta trebuia să intre în competenţa DNA. Aşa că, de vreme ce cercetările s-au făcut de către un alt parchet, judecătorii au fost obligaţi să restituie dosarul pentru refacerea urmăririi penale de către "organul competent". După ce soluţia Judecătoriei Beiuş a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, în primăvara acestui an dosarul a ajuns, aşadar, din nou pe masa procurorilor. De data asta, la DNA.

Vor înapoi

03 Mihaiu.jpgScăpaţi de statutul de inculpaţi, fiindcă au devenit doar urmăriţi penal, în luna iunie a acestui an Vancu şi Bucurean au solicitat conducerii Direcţiei Finanţelor Bihor să-i repună în funcţiile din care fuseseră suspendaţi. "Ne-am confruntat cu o situaţie care ne-a depăşit, motiv pentru care am transmis cererea la Direcţia juridică şi la Direcţia de resurse umane a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, ca să dispună ei o soluţie în acest caz", a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Finanţelor bihorene, Ioan Mihaiu (foto).

Răspunsul a venit săptămâna trecută, după mai bine de două luni de aşteptare. Căci, după cum susţine Mihaiu, cazul a reprezentat o premieră chiar şi pentru şefii de la Bucureşti. "În final, ambele Direcţii au concluzionat că trebuie să dea curs cererii, deoarece motivele pentru care s-a dispus suspendarea din funcţii a celor doi au încetat", spune Mihaiu.

Atâta doar că, deşi sperau să se întoarcă la Beiuş, Vancu şi Bucurean au fost detaşaţi la Oradea, "pentru a nu dăuna în vreun fel noii anchete pe care o face DNA", explică Mihaiu.

"Au scris ce-au vrut"

Interpelaţi de BIHOREANUL, Vancu şi Bucurean consideră reîncadrarea lor în sistem ca fiind cât se poate de firească. "Domnii procurori au scris ce-au vrut în dosarul nostru", spune Vancu, în timp ce Bucurean e convins că noua anchetă va demonstra că întregul caz este construit pe "falsuri". "Până acum noi am uzat de dreptul la tăcere, pentru că ancheta a fost una abuzivă", zice Bucurean, aducând ca argument faptul că procurorii au stabilit un prejudiciu nereal, le-au respins toate apărările şi au inclus ca probe declaraţii "mincinoase" de la subalterni. "Oamenii au declarat că noi nu i-am lăsat să verifice o firmă sau alta. Dar i-am ţinut noi de mână? Păi, dacă au fost nemulţumiţi, trebuiau să comunice mai sus, să facă note scrise. Dar nu există nimic în acest sens", susţine finanţistul.

În aşteptarea noii anchete, Vancu şi Bucurean fac naveta pentru a veni zi de zi la serviciu, însă se declară mulţumiţi. Este un drept pe care l-au recâştigat cu greu şi cine ştie pentru câtă vreme, mai ales că DNA i-ar putea din nou trimite în judecată. De data asta cu un dosar fără cusururi de procedură care să-i salveze...


ÎN AŞTEPTARE
Hoaţa a plătit

Cazul celor doi şefi de la Administraţia Finanţelor Beiuş nu este întru totul singular, conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Bihor fiind obligată s-o reîncadreze şi pe Violeta Vesa, funcţionara care a falsificat statele de plată ale instituţiei virându-şi aproape 40.000 lei din salariile colegilor în propriul cont bancar şi în cel al fostului soţ, şi el inspector în cadrul Direcţiei.

Povestea a fost prezentată în decembrie anul trecut de BIHOREANUL, imediat după ce procurorii Parchetului Oradea au "spălat-o" pe finanţistă, concluzionând că aceasta ar fi comis o... "greşeală de calculator". Tot atunci s-a aflat că, între timp, femeia aflată în concediu de creştere a copilului, deci suspendată din funcţie, se asociase într-o firmă de consultanţă împreună cu şeful Serviciului de Achiziţii de la Spitalul Judeţean, Bogdan Iurcov, instituţie supravegheată financiar chiar de soţul ei, care ulterior a băgat divorţ pentru a se disocia de ea.

În urma dezvăluirilor, aberanta soluţie a fost infirmată iar ancheta reluată însă nefinalizată până azi.  "Violeta Vesa a plătit paguba creată şi a fost reîncadrată, însă într-un alt post. După finalizarea cercetărilor, se vor dispune măsuri împotriva ei", a declarat şeful DGFP Bihor, Ioan Mihaiu. Potrivit directorului, odată cu revenirea în instituţie, Vesa a renunţat la firma în care era asociată. "A comunicat faptul că a ieşit de asocierea respectivă", a mai spus Mihaiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PREMIERA
ar fi daca s-ar gasi adevaratii vinovati. Sa raspunda cei care au provocat toata povestea care este o facatura, se stie acest lucru in tot Beiusul.Sufera oameni nevinovati. Daca ai bani si-ti doresti posturi si putere, nu calomnia si nu sapa groapa altuia, fiinca sigur vei cadea in ea.
Postat 03 Septembrie 2012, 16:45 de BEIUSAN
Pentru .....
E usor a scrie versuri , cand nimic nu ai a spune ( fiinca totul se dicteaza,) iar daca nu esti omul potrivit la locul potrivit, faci ce-ti spune altii, fiinca pe tine atat te duce capul.
Postat 03 Septembrie 2012, 10:45 de nepoliticosul
d@d.ro
Nu cred ca exista in intreaga Europă hoţie si corupţie mai mare decât in justiţia din judeţul Bihor. Curtea de Apel Oradea nu are pereche în întraga lume!
Postat 01 Septembrie 2012, 13:56 de Dezastru
NICI USTUROI NU AU MANCAT....
Detasare cu iz de,, viitori turnatori ,, din Bins la Oradea nu se vine doar cu viza la Batii.
Postat 01 Septembrie 2012, 13:51 de politicos
x
D-na care ascris articolul a fost si a consultat dosarul la judecatorie,sia er fi trebuit sa vada ca in dosar exista popriri pentru cele doua firme de care se tot leaga toata lumea, si ar fi trebuit sa vada si cele doua rapoarte ale ANAF, din care rezulta ca s-au facut formele de executare prevazute de lege si ca nu s-au eliberat certificate fiscale nereale, dar este mai importanta vanzarea ziarului decat viata oamenilor si probabil si altceva ce duce la asemenea articole, dar doamne doamne o sa aiba grija de toti si de toate si ole sa dea la toti dupa cum au facut si au fost de corecti.
Postat 01 Septembrie 2012, 13:23 de x
Precum cei fara de minte...
Ca platim ca fraierii atatia bugetari stim deja...ce mai conteaza ca sunt de la politie, finante, Hidroelectrica, Transgaz, Mediu, inspectorate scolare etc etc etc
Postat 01 Septembrie 2012, 12:28 de Opinatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON