URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2017, 07:38

Născută din avort! Caz şocant la Maternitatea Oradea: părinţii unei fetiţe spun că aceasta e "rodul" unui chiuretaj eşuat

Născută din avort! Caz şocant la Maternitatea Oradea: părinţii unei fetiţe spun că aceasta e 'rodul' unui chiuretaj eşuat GINECOLOG SUB LUPĂ. Cu o carieră de câteva decenii ferită de probleme, dr. Szucs Zoltan (foto) este acum ţinta unei anchete penale, pentru că ar fi făcut un avort nereuşit. Dacă iniţial medicul şi-a recunoscut culpa, acum susţine că este acuzat pe nedrept de părinţii copilei, ei fiind de fapt cei neglijenţi, fiindcă au procreat fetiţa la scurt timp după chiuretaj, fără să se protejeze…
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o noapte de octombrie, la ora 3.40, la Maternitate s-a născut, cu scâncete şi plânsete, o fetiţă adorabilă, grea de 2,8 kilograme şi "înaltă" de 52 de centimetri.

Medicii i-au dat un scor de 9/10 pe scara Apgar, declarând -o sănătoasă, astfel că părinţii ei, doi tineri orădeni, au răsuflat uşuraţi pentru prima oară după mult timp. Multe luni s-au perindat de la un medic la altul încercând să afle cum se va naşte copilul lor. Iar asta pentru că, după cum susţin ei, neîmpăcaţi, micuţa este "rodul" unui avort eşuat...

Momentul nepotrivit...

Un caz bizar se află în aceste zile în atenţia organelor de anchetă. Dr. Szucs Zoltan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Judeţean din Oradea, este acuzat de malpraxis pentru un avort nereuşit. Părinţii fetiţei născute anul trecut, pe 30 octombrie, au adus cazul în atenţia BIHOREANULUI, dar preferă să nu-şi dezvăluie identitatea, mai ales de dragul micuţei lor, pe care nu vor să o "stigmatizeze" cu faptul că a fost un copil nedorit.

"Auzim peste tot de cazuri de malpraxis, de oameni care suferă din cauza unor medici care nu-şi fac datoria. În cazul nostru se putea întâmpla o tragedie, copilul nostru putea să se nască cu deficienţe", zice tatăl, să-i spunem Mircea (33 ani). El şi partenera lui - pe care o vom numi în acest articol Larisa (27 ani) - sunt împreună de 5 ani şi mai au o fetiţă de 2 anişori. Când, la începutul anului trecut, femeia a rămas accidental gravidă, cei doi au decis, însă, să pună capăt sarcinii. "Pur şi simplu nu eram pregătiţi. Ne-am gândit că, decât să facem un copil căruia să nu avem ce să-i oferim şi să-l chinuim o viaţă, mai bine facem avort", explică bărbatul.

Ziua renunţării

După ce a făcut acasă două teste de sarcină, Larisa a mers la Maternitate pentru un raclaj uterin. I s-a spus să revină a doua zi dimineaţa, pe 17 februarie, şi, contra sumei de 300 lei, sarcina va fi întreruptă. "Ştiam de la o cunoştinţă că la Maternitate nu te programează peste o săptămână, ci totul merge mai repede. Nu voiam să am timp să mă răzgândesc...", recunoaşte femeia.

A ajuns pe mâinile doctorului Szucs Zoltan, cunoscut ca un profesionist al breslei. "Mi s-a făcut ecografie şi asistenta mi-a zis că sarcina are 4 săptămâni. Am fost anesteziată şi apoi a venit domnul doctor care mi-a făcut avort... sau ce mi-a făcut", îşi aminteşte Larisa. După ce şi-a revenit, asistenta i-a dat o reţetă cu medicamente post-avort şi i-a scris pe spate un număr de telefon, în caz că se simte rău. A plecat acasă convinsă că "oul" ei nu mai este...

Şoc după şoc

După câteva luni, în iunie, nu i-a mai venit menstruaţia şi a simţit mişcări în burtă. Într-o zi, când gătea pe o vreme toridă, i s-a făcut rău şi a căzut de pe picioare. "N-am ştiut ce-i cu mine, nu avusesem niciun simptom. După avort am sângerat, mi-a venit menstruaţia două luni la rând, mai puţin ca de obicei, dar mi-a venit!", zice tânăra.

Deşi posibilitatea i se părea absurdă, Larisa a făcut un test de sarcină. "A ieşit pozitiv! Ne-am uitat unul la altul ca doi nebuni, nu ştiam ce se întâmplă", povesteşte ea. "Nu că n-am şti cum se fac copiii, dar nu aveam cum să fiu însărcinată. Ne-am protejat ca la carte după avort!". Imediat, Mircea şi Larisa s-au dus la Spitalul Pelican pentru o ecografie. "Am intrat în şoc când doctoriţa mi-a zis că voi avea încă o fetiţă", îşi aminteşte femeia.

Într-adevăr, ecografia făcută pe 10 iunie de dr. Anca Huniadi arată că pacienta are o "sarcină cu cronologie incertă - ecografic 21/22 de săptămâni". Cu alte cuvinte, copilul ar fi fost conceput după jumătatea lunii ianuarie. Era, deci, cel "avortat"! "Am intrat în panică. Luasem medicamentele acelea de după avort, mai luasem şi nişte antibiotice că mă dureau dinţii. În plus, mă gândeam la anestezia care mi-a fost făcută, la faptul că poate copilul a fost atins în timpul chiuretajului şi se va naşte cu handicap", povesteşte mama.

Născută cu emoţii

Panicaţi, Mircea şi Larisa s-au dus, o săptămână mai târziu, tot la Pelican, pentru o ecografie 4D, una detaliată şi complexă. "Şi ecografia asta arăta că eram însărcinată în 21-22 de săptămâni. Deci nu putea fi altă sarcină!".

Supăraţi pe Szucs şi terorizaţi de gândul că vor avea un copil bolnav, cei doi orădeni nu au aşteptat ca bebeluşul să se nască, ci au contactat o casă de avocatură, prin care i-au făcut plângeri doctorului, atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Poliţie şi Parchet, pentru culpă medicală şi vătămarea fătului. "N-am vorbit direct cu doctorul, am aflat de la avocaţi, pe care i-a contactat, că s-a oferit să ne dea înapoi cei 300 lei pe chiuretaj", povesteşte Mircea, revoltat.

Fetiţa s-a născut în noaptea de 29 spre 30 octombrie, deci la circa 9 luni şi o săptămână de la data concepţiei, cu medicul de gardă de la Maternitate, căci, zic părinţii, n-au găsit niciun doctor care să vrea să le urmărească o sarcină atât de avansată şi cu potenţiale probleme. Mai fuseseră pe timpul sarcinii la dr. Dan Crihană, care şi el, pe 18 iulie, punea un diagnostic de "sarcină 26/27 săptămâni" în evoluţie. Deci, din nou, un copil conceput în ianuarie...

Verdict: nevinovat!

Povestea a luat, însă, o cu totul altă turnură. În urma unei anchete proprii, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor (formată din doctorii Gabriel Bako, Cornelia Vaşadi, Ciprian Brisc şi prezidată de Gabriel Mihalache) i-a contrazis total pe părinţi, concluzionând, pe 15 decembrie 2016, că "nu s-au constatat încălcări ale Codului de Deontologie Medicală sau ale regulamentelor privind exercitarea profesiunii de medic".

Culmea e că, în apărarea sa, trimisă Comisiei înainte ca micuţa să se nască, inclusiv dr. Szucs recunoştea că a fost vorba de un avort eşuat. "Insuccesul unui raclaj uterin cu lăsarea pe loc a sarcinii poate avea multiple cauze: anatomice, malformaţii externe, poziţii vicioase ale uterului... În aceste situaţii nu se reuşeşte pătrunderea în cavitatea uterină, se raclează canalul endocervical, iar sarcina rămâne în uter fără a fi afectată", scria acesta.

Ginecologul adăuga: "Analizând datele prezentate mai sus (n.r. - ecografiile de la Pelican) recunosc că într-adevăr este vorba de un raclaj eşuat, cu rămânerea sarcinii pe loc, incident regretabil, dar destul de frecvent întâlnit în practica medicală, mai ales la sarcinile incipiente". Dar care ar fi putut fi evitat, a subliniat Szucs, dacă pacienta s-ar fi dus după o săptămână la control, aşa cum i s-a spus. Or, n-a făcut-o...

O altă sarcină?

Care a fost, atunci, motivul pentru care Colegiul Medicilor l-a declarat nevinovat pe dr. Szucs? Unul cu totul surprinzător: copilul s-ar fi născut dintr-o altă sarcină decât cea chiuretată! Pentru a ajunge la această concluzie, medicii s-au bazat pe documentele de la Maternitate legate de naşterea copilei şi pe un referat profesional întocmit de dr. Petru Chitulea, şef de secţie Obstetrică-Ginecologie.

Potrivit acestuia, fetiţa a venit pe lume înainte de termen şi "a primit un scor Ballard (n.r. – metoda care estimează vârsta copilului prin notarea caracteristicilor fizice şi neuromusculare) de 33 puncte, ceea ce corespunde la o vârstă gestaţională de 37/38 săptămâni". Cu alte cuvinte, nu ar fi fost posibil ca fetiţa să fie concepută la jumătatea lunii ianuarie, ci mai târziu cu circa o lună şi jumătate. Mai exact, zice doctorul, în data de 3 martie!

"Fecundarea s-a produs la circa două săptămâni după efectuarea avortului la cerere, lucru perfect posibil", a transmis Chitulea, precizând că, dacă ar fi fost vorba de prima sarcină, pe 30 octombrie aceasta ar fi avut 41 de săptămâni, fiind "la limita suprapurtării". O asemenea situaţie, care este vizibilă prin mai multe semne la naştere, nu a fost consemnată de medicii Maternităţii.

De asemenea, Colegiul a mai luat în considerare faptul că, pe 25 octombrie, cu o săptămână înainte de naştere, în urma unei ecografii făcute tot la Maternitate, unde Larisa s-a prezentat la control, dr. Traian Mureşan aprecia că este o "sarcină de 36 săptămâni în evoluţie", diagnostic confirmat, o zi mai târziu, şi de dr. Samuel Geza, în acelaşi spital.

Bine că-i sănătoasă...

Căutat de BIHOREANUL, dr. Szucs Zoltan spune că, la început, a dat crezare părinţilor şi chiar a încercat să preia cazul. "Am discutat telefonic cu avocaţii lor şi le-am spus să vină doamna la mine şi să ducem sarcina la capăt. Mi-au zis că nu stau bine cu banii şi le-am spus, într-adevăr, că pot să le returnez cei 300 lei", recunoaşte medicul.

După ce a văzut însă analizele făcute de colegii din Maternitate, şi-a schimbat convingerea, iar acum crede şi el că este vorba despre o altă sarcină. Cum îşi explică, atunci, primele ecografii, dintre care una 4D, foarte precisă? "Dacă sarcina nu este urmărită de la început, ecografiile pot fi doar estimative". Mai mult, dr. Szucs crede că părinţii copilei urmăresc doar să obţină bani de pe urma poveştii, pe care, totuşi, o consideră una cu happy-end: "Eu, oricum, mă bucur că fetiţa este sănătoasă".

Care a fost prima?

"Clienţii noştri nu au formulat nicio pretenţie financiară. Nu aşa s-a pus problema!", îl contrazice avocatul cuplului, Bogdan Bodea, care a contestat decizia Colegiului Medicilor Bihor la Comisia Superioară de Disciplină din Bucureşti. La rândul ei, procuroarea care conduce ancheta în acest caz a cerut realizarea unei expertize medicale care ar trebui să stabilească, separat de opinia Colegiului Medicilor, când a fost concepută copila.

La rândul lor, Mircea şi Larisa insistă că vor doar să se facă dreptate, pentru suferinţa prin care au trecut pe perioada sarcinii, dar şi după. Neliniştiţi, au ţinut să-i facă fetiţei cât de repede un set compet de analize, şi din fericire acestea au ieşit în regulă, arătând că, într-adevăr, copilul este sănătos. "Luni de zile am plâns şi ne-am frământat. Ne temeam pentru sănătatea copilului. Vrem dreptate şi vrem să nu mai păţească şi alţii ca noi...", zice Mircea.

Părinţii aşteaptă cu încredere verdictul autorităţilor, uitându-se zilnic la zâmbetul fetiţei lor. Un copil venit pe lume ca nimeni altul...


SARCINI REZISTENTE
Ce este avortul eşuat?

Chiuretajul (raclajul) uterin este o procedură chirurgicală prin care se întrerupe o sarcină înainte ca fătul să fie destul de dezvoltat pentru a supravieţui. Avortul chirurgical se face prin curăţarea stratului superficial al mucoasei uterine cu ajutorul unei chiurete, pentru îndepărtarea ovulul fecundat.

Deşi nu se prea vorbeşte despre el, avortul eşuat este întâlnit în practica medicală. La nivel local nu există statistici care să arate frecvenţa acestuia. Asta şi pentru că, după cum arată dr. Szucs Zoltan în explicaţiile pe care le-a trimis Colegiului Medicilor, un avort eşuat este descoperit, de regulă, la o săptămână după, cu ocazia controlului de rutină, şi "se raportează ca avort în doi timpi".

Unele studii arată că riscul avortului eşuat este de 6 ori mai mare la o sarcină de sub 6 săptămâni, din cauza mărimii mici a sacului gestaţional, în unele cazuri doar câţiva milimetri. Deci, şi în cazul orădenilor, unde sarcina avea 4-5 săptămâni, exista un risc de avort eşuat. Pe de altă parte, însă, după cum spune dr. Szucs, dacă sacul gestaţional este chiar şi numai atins cu chiureta, sarcina are toate şansele să fie întreruptă, fiind foarte fragilă în acel stadiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se fac copii
prin șatră..stați liniștiți, că nu-i interesează că își vor chinui copiii cu lipsuri și greutăți..
Postat 08 Noiembrie 2018, 08:31 de crisan
Mircea, fa-te ca...
Ce atata tura vura, sesizati Avocatu Poporului in cazu asta , felicitari mamicii si nu numai, sa va traiasca !
Postat 25 Ianuarie 2017, 13:13 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON