URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2016, 10:47

Boală pe CAS: Managerul New Medics acuză Casa de Sănătate că împarte banii discreţionar

Boală pe CAS: Managerul New Medics acuză Casa de Sănătate că împarte banii discreţionar AICI SUNT BANII DVS! De peste doi ani, managerul spitalului NewMedics, Dacian Foncea (medalion) îi acuză violent pe şefii CAS Bihor, descriindu-i ca pe nişte "bandiţi care fură dreptul bihorenilor la sănătate", deoarece alocă fondurile după criterii ce nu ţin seama de pacienţi. Deocamdată în pustiu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, CAS Bihor adopta acum un an şi jumătate o politică de contractare a serviciilor medicale menită să asigure repartizarea celor 200 milioane euro pe care le împarte anual "în deplină obiectivitate şi transparenţă, astfel încât orice suspiciune sau interpretare răuvoitoare să nu îşi aibă obiect". Atât doar că actul prin care au fost instituite criteriile de alocare a banilor asiguraţilor i-a favorizat pe unii furnizori de servicii discriminându-i pe alţii.

Managerul NewMedics, cel mai afectat spital din Bihor, a declanşat din acest motiv o adevărată cruciadă împotriva şefilor CAS Bihor. "Această gaşcă împarte banii după bunul plac", îi acuză Dacian Foncea pe fostul şi actualul director general, Ionuţ Gheorghe şi Luciana Dorca, precum şi pe responsabila Serviciului Contractări, Mirela Laza. Şi nu a împrăştiat doar vorbe în vânt, ci a început procese cu "bandiţii"...

Austeritate doar pentru "căţei"

Fost manager al Spitalului TBC în 2009-2010, economistul Dacian Foncea conduce NewMedics, patronat de un investitor german, încă de la înfiinţare, în 2011, când unitatea s-a specializat pe spitalizări de zi. Nu de alta, dar tendinţa Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate e de a economisi banii, evitând spitalizările continue prin cele de zi, mai ieftine de şase ori.

Dacă la început NewMedics, cu 33 de paturi şi cu secţii de Interne, Cardiologie, Pneumologie şi Endocrinologie, s-a bucurat din partea CAS Bihor de o alocare la jumătate din cea pentru principalul concurent, spitalul Pelican, cu 24 de paturi (în condiţiile în care a perceput celor 12.000 pacienţi trataţi în anul precedent coplată zero sau una modică, de câteva zeci de lei, şi fără reclamaţii de malpraxis), "echilibrul" s-a rupt după doar doi ani, iar în prezent a ajuns să beneficieze doar de a noua parte din fondurile primite de Pelican.

Cauza? Încă din 2013, spitalului NewMedics i-au fost reduse alocările cu 80% sub pretextul diminuării fondurilor virate CAS Bihor, iar celorlalte le-au fost subţiate doar simbolic. "De la 1 milion euro în 2012, în 2013 abia ni s-au alocat 200.000 euro", spune Foncea. Corect era, afirmă el, ca tăierile să se facă proporţional de la toate spitalele. Dar, de pildă, Pelicanului i s-a redus numai 10%, iar la final de an, când CNAS a suplimentat cu 19,8 milioane lei bugetul CAS Bihor, NewMedics a mai primit doar 0,408 milioane lei, pe când concurentul încă 6,4 milioane.

"Politică" judeţeană...

Gheorghe Ionuţ, fost şef al CAS BihorDacă atunci Foncea îi reproşa directorului general al CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe (foto), simpla incompetenţă, după un an a ajuns să-l acuze de abuz în funcţie, deşi acesta, stomatolog la apus de carieră, fusese promovat de PNL, partid din care şi el face parte.

Paharul răbdării s-a umplut, zice managerul NewMedics, în vara lui 2014, când trebuiau încheiate contractele cu furnizorii de servicii spitaliceşti pe acel an. Pe 24 iunie, la sediul CAS a fost convocat Consiliul de Administraţie, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Prefecturii, sindicatelor şi patronatelor, iar directorul general şi adjuncta Luciana Dorca, împreună cu şefa Serviciului Contractări, Mirela Laza, ambele afiliate PSD, au pus pe masă o politică de contractare proprie, cu reguli noi. "CAS Bihor poate avea o politică de contractare proprie, dar conformă contractului-cadru. Or, la noi, criteriile au excedat contractul-cadru", spune Foncea.

... cu dedicaţie

Concret, deşi contractul-cadru legiferat prin Hotărâre de Guvern nu stipulează aşa ceva, regulile şefilor CAS Bihor prevăd că fondurile pentru unităţile cu paturi se alocă îndestulând întâi spitalizarea continuă, iar suma rămasă se repartizează celei de zi. Anormal, zice Foncea: jumătate din internările continue sunt evitabile prin spitalizarea de zi, mai ieftină. Criteriile au instituit o prioritizare ce pune pe primul loc Oncologia - firesc", admite Foncea - urmată de "serviciile de reeducare ortooptică pentru copiii cu strabism" (oferite de o singură clinică, Medetil) şi apoi de unităţile cu paturi care au propriile laboratoare de analize, radiologie şi imagistică. Contractul-cadru nu privilegiază însă asemenea unităţi, spune Foncea, şi nu e normal s-o facă nici CAS Bihor. "La noi, singurul spital privat cu laboratoare proprii e Pelican, dar nu înseamnă că NewMedics nu oferă aceste servicii, având contracte cu mai multe laboratoare, la tarife chiar mai scăzute. CAS nu ar trebui să fie interesat dacă spitalul are sau nu laborator propriu, ci dacă asigură serviciile la preţuri cât mai mici", punctează Foncea.

Alt factor cuprins în politica de contractare e acoperirea geografică a judeţului, aşa încât în Oradea CAS să contracteze spitalizarea de zi cu opt unităţi publice şi private, iar în judeţ cu nouă unităţi. Măsură corectă în principiu, dar următorul criteriu favorizează făţiş trei unităţi sub pretextul "asigurării serviciilor în zonele izolate": centrele multifuncţionale Şuncuiuş, Bratca şi Tileagd. "Cât de izolaţi sunt bolnavii din Tileagd, care pot ajunge în 30 de minute pentru spitalizarea de zi, deci neurgentă, fie la Aleşd, fie la Oradea?", subliniază Foncea.  

Efectul e că în timp ce pentru NewMedics, cu 33 paturi şi 12 medici, alocarea urma să fie de 0,3 milioane lei, centrul din Bratca primea 0,211 milioane, deşi are doar 15 paturi şi numai 2 medici, iar o altă clinică, deţinută de o apropiată a şefei Serviciului Contractări, Mirela Laza, primea dublu comparativ cu anul precedent, deşi deţine un spaţiu de nici 50 metri pătraţi şi are un singur medic, cu jumătate de normă.  

În absenţă

Noile reguli au fost adoptate fără nicio dezbatere, chiar procesul verbal al şedinţei CA din 24 iunie 2014 arătând că directorul general a citit pe loc proiectul de 29 pagini. "Doar dr. Aurel Mohan, reprezentantul Prefecturii, s-a opus, ceilalţi membri în Consiliul de Administraţie l-au votat fără nicio discuţie", spune Foncea, care a contestat actul atât la CAS Bihor, fără succes, cât şi la Judecătoria Oradea, unde a cerut prin Ordonanţă Preşedinţială suspendarea imediată a aplicării lor, iar pe fond anularea actului.

În timp ce ambele cauze erau în atenţia magistraţilor, Foncea spune că şefii CAS l-au şicanat amânând negocierea contractelor peste termenul legal de 30 iunie şi invitându-l la sediu în acest scop abia pe 15 iulie, când ştiau că era în concediu în Ungaria, pentru ca a doua zi, Ionuţ să informeze CNAS că NewMedics "refuză" semnarea contractului.

Reacţia managerului? A sesizat DNA, invocând un prejudiciu estimat la 0,3 milioane lei prin nesemnarea contractului, dar cum acesta era sub 1 milion euro, procurorii anticorupţie şi-au declinat competenţa către Parchetul Oradea. Unde, spune Foncea, cazul a fost clasat rapid, la propunerea unui poliţist pus să facă cercetarea, aşa că a deschis un nou proces, tot la Judecătorie, pentru ca procurorii să fie obligaţi prin sentinţă să reia cercetarea.

Risipă sau furt

Anul trecut, după ce Judecătoria i-a refuzat atât Ordonanţa Preşedinţială, cât şi anularea politicii de contractare, deoarece aceasta, fiind un act administrativ, putea fi atacată în instanţa de contencios administrativ, adică la Tribunal, managerul NewMedics a "plusat" în războiul cu CAS. În aprilie, la negocierea contractelor pe 2015, a oferit servicii cu 40% sub tarifele celorlalte spitale.

Dar tot degeaba. Deşi s-a dus la negociere cu doi avocaţi, şefii CAS Bihor i-au comunicat că nu-i pot accepta propunerea, trebuind să contracteze servicii fie chiar mai scumpe şi cu celelalte spitale, aşa încât să aibă acces la ele un număr cât mai mare de pacienţi. Consecinţa? Spitalului NewMedics i s-au alocat doar câte 100.000 lei pentru fiecare lună, iar Foncea a trebuit să accepte pentru a nu păţi ca anul precedent, când a fost lăsat pe dinafară.

Ceea ce nu l-a împiedicat să deschidă un nou proces, pentru abuz în funcţie, contra directorului general Ionuţ Gheorghe, înlocuit în septembrie cu adjuncta Luciana Dorca, împotriva acesteia şi a şefei Serviciului Contractări, Mirela Laza, promovată director Relaţii Contractuale. Aşa că, departe de a se fi încheiat, războiul său cu şefii foşti şi actuali ai CAS continuă, până când fie el, fie aceştia vor avea câştig de cauză definitiv. Atâta doar că până la verdictul final pacienţii se pot întreba dacă nu cumva din banii lor nu puteau fi trataţi cu 40% mai ieftin, mai mult şi mai bine...


NO COMMENT
La 9 lei vigilenţă, la 3 milioane indiferenţă

Managerul NewMedics a acuzat în repetate rânduri discriminarea la care şefii CAS Bihor ar supune acest spital, unul din argumente fiind severitatea controlului făcut la clinica sa pentru o "pagubă" de 9 lei, în timp ce conducerea instituţiei n-a mişcat un deget pentru a preveni un prejudiciu uriaş provocat de 10 medici de familie şi de patroana farmaciilor Lavanda, afacere descoperită de DIICOT. "NewMedics a fost controlat pentru că a raportat greşit codul unui medicament despre care chiar inspectorii au stabilit că a fost achiziţionat şi administrat legal, dar cele 13.440 reţete fictive în valoare de 3,1 milioane lei au fost decontate fără vreo verificare", spune Foncea.

Lucia Dorca, director CAS BihorFostul director general Ionuţ Gheorghe se apără afirmând că era obligat prin însăşi fişa postului să dispună controlul la NewMedics, pe când reţetele fictive nu le putea descoperi decât căutând persoanele pe numele cărora au fost eliberate, ceea ce nu e în competenţa CAS.

Pe fondul problemei, Ionuţ Gheorghe susţine că nici n-a discriminat, nici n-a favorizat vreun spital, urmărind ca prin alocarea fondurilor să asigure finanţarea în primul rând a celor publice şi acoperirea echilibrată a celor din întregul judeţ, publice şi private. Contactată de BIHOREANUL, succesoarea sa, Luciana Dorca (foto), a informat că nici ea şi nici şefa contractărilor, Mirela Laza, nu răspund acuzelor decât în instanţele de judecată. Care, deocamdată, le dau dreptate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rectificare...
Nu neapărat "pentru bani", dar cu siguranță " la comandă fermă "...
Postat 01 Februarie 2016, 19:12 de Danutz
Content writer ...
Scrisul este o artă, chiar și atunci când scrii pentru bani...
Postat 01 Februarie 2016, 19:10 de Danutz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON