URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2013, 13:06

"Zidit" în chioşc! Un comerciant din Piaţa Obor s-a trezit cu chioşcul blocat de un altul, construit cu aprobarea ADP

"Zidit" în chioşc! Un comerciant din Piaţa Obor s-a trezit cu chioşcul blocat de un altul, construit cu aprobarea ADP NO SERVICE! Deşi îşi plăteşte chiria la zi, astă-vară Viorel Pintea a fost obligat de ADP să-şi improvizeze un alt geam, pentru că cel făcut iniţial i-a fost blocat (foto) de un zid. Chiar lipit de el, a fost ridicat un alt chioşc, între timp abandonat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o duminică bună, Piaţa Obor e vizitată de aproape 10.000 de oameni. Nu-i de mirare, deci, impresia de adevărat Turn Babel...

Uneori, însă, de haos sunt răspunzători chiar şefii pieţei. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Viorel Pintea, proprietarul unui chioşc alimentar, obligat să-şi întoarcă, la propriu, afacerea. Lângă micul său fast-food, Administraţia Domeniului Public a aprobat construirea unui alt chioşc, chiar dacă asta a însemnat blocarea primului. Mai penibil e că noul "investitor" a dispărut între timp, lăsând în urma lui o construcţie abandonată şi datorii neplătite...

Blocat cu cărămizi

14 Viorel Pintea.jpgAfacerist cu experienţă în alimentaţie publică, Viorel Pintea (foto) i-a deschis soţiei, în urmă cu mai mulţi ani, un chioşc de plăcinte, fast-food şi răcoritoare în Piaţa Obor. A închiriat câţiva metri pătraţi pe şirul cu unităţi similare dintre piaţa de maşini şi cea de vechituri, unde a ridicat o construcţie din plăci tip sandvici, cu deschidere spre mesele cu haine la mâna a doua, unde e mai mare vadul.

În luna iunie a acestui an, însă, a fost nevoit să-şi schimbe orientarea, pentru că spaţiul din faţa chioşcului său a fost scos la licitaţie de ADP, iar câştigătorul, SC Select System SRL, a ridicat, aproape lipită de locul lui Pintea, o altă construcţie cu terasă. "Ne-am trezit cu tejgheaua dată jos şi pusă lângă chioşc. Practic mi-au blocat afacerea", se plânge bărbatul. Iniţial, şefii pieţei i-au propus lui să se extindă pe spaţiul liber. "Mie nu-mi trebuia terasă, aşa că am refuzat. Nu m-ar fi deranjat că-şi face altcineva chioşc în faţa mea dacă ar fi respectat distanţa de 1,5 metri faţă de mine. Aşa se face, de multă vreme, în piaţă".

Fast-food cu rotaţie

De nevoie, Pintea a improvizat alt geamlâc pe partea opusă a chioşcului, înspre piaţa de maşini, după ce tejgheaua din termopan i-a fost acoperită de zidul vecinului. "Oricum nu mai mergea bine comerţul, dar vânzările ne-au scăzut şi mai tare din cauză că am început să vindem spre partea unde nu-i atâta lume", susţine Pintea.

De parcă n-ar fi fost de ajuns că a fost gândită cu bocancii, ideea ADP de a ocupa spaţiul liber din faţa chioşcului său s-a dovedit a fi păgubaşă şi pentru oraş. Asta pentru că, după câteva luni, patroana Select System s-a evaporat, lăsând facturi neplătite de 1.100 lei. Prin piaţă umblă vorba că femeia ar fi plecat din ţară.

Chestionat de BIHOREANUL, directorul ADP, Liviu Andrica, spune că a avut tot dreptul să scoată spaţiul liber la licitaţie şi că decizia a fost, până la urmă, în interesul Administraţiei. "Toate chioşcurile de pe acel şir sunt extinse cu terasă, doar al domnului Pintea era rămas în spate. Nu putem lăsa să facă fiecare cum vrea. Trebuie să existe o ordine, o aliniere", spune Andrica, chit că nu toate chioşcurile din Piaţa Obor sunt aliniate unitar. "Cum nu era folosit, spaţiul din faţa chioşcului devenise un fel de depozit de gunoaie pentru cei care vând vechituri", adaugă şeful ADP.

În pagubă

Andrica spune că locul liber i-a fost oferit întâi lui Pintea, care putea să-şi extindă chioşcul, fără licitaţie, cu o terasă. "I l-am oferit cu 10 lei pe metrul pătrat pe lună, preţul pentru teren ocupat de terase, în timp ce pentru construcţii preţul e de 18 lei. Dar nu poţi să închiriezi câţiva metri pătraţi şi să ai pretenţia ca totul să rămână liber în jurul tău. E în interesul nostru să valorificăm toate spaţiile din piaţă", susţine directorul.

Firma Select System a fost singura care s-a prezentat la licitaţie şi, evident, a câştigat, oferind o chirie "peste preţurile licitate în mod normal, adică 532 lei lunar pentru 19 metri pătraţi". Deşi părea că a făcut o afacere bună, ADP totuşi s-a cam ars, fiindcă patroana Select System a dispărut de circa o lună. "Contractul i-a fost reziliat şi urmează să obţinem dispoziţie de primar pentru demolarea chioşcului", spune Andrica. Cine va suporta costurile demolării? Tot ADP, fireşte, care şi-a propus să organizeze o nouă licitaţie în curând. Poate noul chiriaş va fi mai serios. Dacă nu, plăteşte, ca de obicei, tot oraşul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON