URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2012, 13:07

"Judeţeanul" bate Primăria: Dedesubturile plecării lui Carp din fruntea municipalităţii

"Judeţeanul" bate Primăria: Dedesubturile plecării lui Carp din fruntea municipalităţii ÎNAPOI LA MESERIE. După trei ani şi jumătate ca viceprimar responsabil peste Direcţia Tehnică, Gheorghe Carp (medalion) lasă casca de "constructor" pentru biroul de manager. "Mă bucur că am putut participa la schimbarea la faţă a oraşului", spune Carp despre activitatea edilitară preluată acum de Florica Cherecheş (foto). Aceasta a fost desemnată de colegi ca viitor viceprimar fiind cel mai implicat consilier local liberal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici nu s-au încheiat bine sărbătorile, că anul a început cu o schimbare-şoc la vârful administraţiei locale: viceprimarul Gheorghe Carp a renunţat la funcţie în favoarea celei de manager la Spitalul Judeţean, în timp ce biroul său din clădirea Primăriei a şi fost pregătit pentru unul din consilierii locali liberali, Florica Cherecheş.

BIHOREANUL a aflat dedesubturile neaşteptatelor, dar atent pregătitelor schimbări, precum şi amănuntul că alegerea Floricăi Cherecheş de-a dreapta primarului Ilie Bolojan se va face cu acordul unanim al PSD şi UDMR.

Boală lungă...

Şefia Spitalului Judeţean a fost una din problemele rămase nerezolvate anul trecut de conducerea Primăriei, însă dilema a fost tranşată într-o singură zi, vinerea trecută. Datele problemei nu erau simple. În fruntea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ se afla un "străin", inginerul Gavril Grebenişan, trimis de primarul Ilie Bolojan să facă ordine întâi la Maternitate, iar apoi la Judeţean, după ce unitatea fusese pasată municipalităţii de Consiliul Judeţean, încorporând şi fostul spital de obstetrică şi ginecologie. Pus să reducă cheltuielile, în primul rând de personal, cu preţul ostilizării mai ales a medicilor universitari, Grebenişan părea să-şi fi încheiat misiunea în toamna trecută, când Primăria a organizat un concurs pentru ocuparea definitivă a postului.

Numai că "înfruntarea" din octombrie s-a lăsat cu scandal. Grebenişan s-a retras aflând că favorit era fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau jr, în schimbul perspectivei ca oraşul să primească mai mulţi bani pentru spitale. Dar, deşi declarat câştigător, Ritli jr. a renunţat la numire după ce presa a pus la îndoială faptul că succesul i s-ar fi datorat lui, nu poziţiei tatălui său.

Încă de atunci soarta lui Grebenişan era pecetluită, fiind clar că primarul nu-l mai poate ţine pe funcţie, şi toţi se întrebau cine va câştiga următorul concurs. Mai ales că spitalul, cu un buget aproape cât al Primăriei, e o miză enormă, în jurul lui roind afacerişti şi politicieni dornici de contracte de tot felul, de la alimente până la aparatură.  

Vinerea schimbării

Cum eşecul lui Ritli jr. a fost perceput de UDMR ca un afront, era clar că Grebenişan nu mai are zile multe în fruntea Spitalului Judeţean. Chestiunea a fost rezolvată vinerea trecută, când i s-a încheiat provizoratul, iar Primăria anunţa lapidar, printr-un comunicat: "Azi a expirat mandatul interimar al membrilor Comitetului Director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Ca urmare, până la organizarea concursului, domnul Gheorghe Carp a fost numit manager interimar de către primarul Ilie Bolojan".

Şi, cum poziţia din Primărie deţinută de Carp contravenea noii sale însărcinări, comunicatul adăuga la fel de sec: "În cursul zilei de azi domnul Gheorghe Carp şi-a dat demisia din funcţia de viceprimar, urmând ca în perioada următoare să fie ales un nou viceprimar, conform prevederilor legale".

Plan de Crăciun

Pe cât de spectaculos a părut "transferul" lui Carp de la Primărie la spital, pe tot atât de meticulos au fost făcute, de fapt, pregătirile. Mutarea a început de Crăciun, la iniţiativa lui Carp însuşi, iar raţiunile au fost multiple. Pe de o parte, sub aspect politic, "vicele" nu avea în acest an electoral nicio şansă să-şi conserve poziţia căpătată în 2008, când devenea, uluitor, din potenţial candidat la Primărie al PDL, unul din "oamenii lui Bolojan". Explicaţia e simplă: între timp, PNL s-a aliat cu PSD, iar protocolul USL prevede că dacă liberalii obţin postul de primar, unul dintre cele două posturi de viceprimar revine social-democraţilor.

Pe de altă parte, medic şi specialist în management sanitar, şeful fostului Spital de Pediatrie (acum Municipal) s-a remarcat în perioada 2006-2008 prin rezultate foarte bune în modernizarea unităţii. În plus, ca viceprimar, a fost unul din artizanii reorganizării spitalelor orădene după ce acestea au fost preluate de la Ministerul Sănătăţii. Un alt detaliu important e şi felul de a fi al lui Carp: depozitar al unor relaţii cu personaje grele de toate culorile, pare omul cel mai potrivit să netezească orice asperitate şi să rezolve orice problemă.

Ideea lui Carp

Că iniţiativa de a se autopropune la şefia Spitalului Judeţean i-a aparţinut chiar lui Carp, şi în plină sărbătoare, o recunoaşte însuşi primarul Ilie Bolojan. "Ideea a fost a domnului Carp, mi-a spus-o înainte de Anul Nou", a răspuns Bolojan, întrebat de BIHOREANUL de când datează planul, cine l-a croit şi care sunt temeiurile. "În situaţia de faţă, era cea mai bună decizie pe care o puteam lua. Domnul Grebenişan a avut o prestaţie bună în mandatul său de interimar şi a făcut tot ce putea face. Sper că şi domnul Carp va face la fel sau şi mai mult", a mai spus primarul diplomatic, adăugând că Grebenişan "a fost informat" despre schimbare, dar fără să intre în alte amănunte. Ce nu poate zice Bolojan e, totuşi, uşor de înţeles: "maurul" său îşi făcuse datoria, dar pe viitor avea nevoie la Judeţean de cineva care să asigure şi liniştea necesară.

Cât despre programul managerial pe care vrea să-l pună în practică după concursul pe care, mai mult ca sigur, îl va câştiga pe 14 februarie, Carp spune că principala sa preocupare e să asigure "un sistem spitalicesc eficient, modern şi în continuă dezvoltare, în care Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean să fie complementare prin serviciile oferite". Concret, asta înseamnă implementarea proiectului Viva Anima, deja aprobat pentru Clinica de Cardiologie cu finanţare UE, mutarea policlinicii în incinta staţionarului din deal, modernizarea blocurilor operatorii, completarea personalului cu specialişti din domeniile deficitare (ORL, ATI şi Neurologie), colaborarea cu Facultatea de Medicină şi, în fine, "sistarea conflictelor şi refacerea unei atmosfere colegiale în spital".

Joc făcut şi pentru Primărie

În aceeaşi zi în care a fost anunţată mutarea lui Carp avea să fie rezolvată şi chestiunea succesorului în funcţia de viceprimar responsabil peste Direcţia Tehnică. Neiniţiaţii estimau un posibil conflict PNL-PSD, dat fiind că în baza protocolului USL social-democraţii puteau revendica postul de la liberali. Adevărul e, însă, că nu s-a pus problema astfel nici măcar o clipă, PSD şi UDMR acceptând din start combinaţia.

"Am ştiut de acum două săptămâni că domnul Carp va pleca la Judeţean, mi-a spus chiar dânsul, şi cred că e cea mai bună mişcare şi pentru el, şi pentru spital", afirmă Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor, recunoscând că nu s-a gândit să ceară nici măcar de formă, pentru ai săi, postul astfel eliberat. "Nu am discutat problema noului viceprimar pentru că, de fapt, protocolul USL nu ne ajută în această situaţie. Liberalii erau obligaţi să ne cedeze funcţia doar dacă în Consiliu majoritatea ar fi fost formată exclusiv din PNL şi PSD. Dar nu am avut pretenţia aceasta", zice Mang.

Aranjamentul e confirmat şi de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. "Despre mutarea domnului Carp la spital ştim de câteva zile, iar pentru funcţia de viceprimar o să susţinem propunerea PNL", a spus Szabo.

Încă o viceprimăriţă

Dată fiind armonia cu cei doi aliaţi, PNL nu mai avea de stabilit decât cine anume dintre consilierii locali să fie propulsat viceprimar, cel mai bine cotaţi fiind inginerul Florica Cherecheş, şefa Comisiei sociale din Consiliu, şi Daniel Negrean, fost inspector şcolar în guvernarea Tăriceanu. Vineri seară, s-a adeverit ceea ce cunoscătorii deja ştiau: preferata primarului Ilie Bolojan era Florica Cherecheş. Iar influenţa acestuia i-a convins pe nouă din cei 13 membri ai Biroului Politic Municipal al PNL Oradea s-o voteze pe ea, în timp ce Negrean a întrunit doar patru sufragii.

Apreciată pentru hărnicie şi implicarea în acţiunile municipalităţii, mai ales în cele sociale, Cherecheş a fost sprijinită, însă, şi dintr-un alt motiv, deocamdată nemărturisit public: urmează să candideze la Parlament, chiar în Oradea, iar funcţia de viceprimar îi asigură un plus de notorietate. Rămâne de văzut, după toate aceste manevre, în care dorinţa binelui public se împleteşte cu atingerea ambiţiilor personale, dacă schimbările se vor dovedi pe placul şi în folosul orădenilor. Altfel spus, dacă va fi Carp cel mai bun manager din câţi s-au văzut la cel mai mare spital al judeţului şi dacă va putea o a doua femeie viceprimar să stăpânească "ingineriile" specifice Direcţiei Tehnice...


FĂRĂ SPATE
Grebenişan, pe tuşă

04 Grebenisan.jpgAstă-toamnă, când a rămas în funcţie după ce Ritli Ladislau jr. renunţase la numire, se părea că Gavril Grebenişan (foto) are toate şansele la un mandat "plin" de manager al Spitalului Judeţean. Înlocuirea sa cu fostul viceprimar confirmă însă, încă o dată, că în realitate, în afara susţinerii primarului Bolojan, Grebenişan n-a avut defel "spate" politic. De altfel, Grebenişan se arată resemnat cu noua situaţie. Regrete are, dar nu cât să plângă după funcţie.

"Dacă domnul primar doreşte un alt interimar, e dreptul său. Oricum, sunt şanse foarte mici să mă înscriu la concursul pentru ocuparea postului", a declarat Grebenişan, adăugând, poate cu subînţeles: "Oricum, eu nu m-am rugat de nimeni să primesc funcţii. Domnul primar a decis, iar acolo unde am fost pus am încercat să îmi fac cât mai bine datoria. Singurul regret cu care mă despart de funcţie e că nu am reuşit să reduc şi mai mult datoriile pe care le avea Spitalul Judeţean".

Chiar şi aşa, în scurtul său mandat de doar o jumătate de an, datoriile Spitalului Judeţean au fost diminuate de la 6,8 milioane lei la 4,3 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
AVERTIZMENT !
Acest individ, Carp Gheorghe, este personificarea urii, a rautatii dusa la extrem si a dispretului fata de tot ce ar trebui, in mod normal, sa fie caracteristic unei fiinte umane! Individul este diabolic, malefic si inuman in tot ceea ce gandeste si face ! A ajuns pana acolo incat SPIONEAZA PE TOTI CEI CARE ISI SCRIU PARERILE PE FORUM ! Aflandu-se intr-o cardasie mizerabila cu conducerea RCS-RDS, impreuna cu administratorii sitului ebihoreanul.ro, cunoscand parolele de acces si IP-urile celor care posteaza pe forum, afla cu usurinta cine sunt autorii mesajelor postate, dupa care se razbuna pe acestia, in cel mai pur stil mafiot. Bineinteles, toti stim ca divulgarea parolelor de acces ale utilizatorilor individuali, din reteaua RCS-RDS contravine legii sigurantei nationale (SRI si DIICOT), dar, in Romania, a incalca legea, fara a risca sa fii pedepsit, este aproape un fapt divers! Cunosc trei persoane care au avut de suferit din cauza mesajelor postate pe situl respectiv, de aceea, m-am decis acum, sa postez acest avertizment ! Dragi forumisti, daca nu va pricepeti sa va ascundeti IP-ul calculatorului, fiti siguri ca sunteti spionati de indivizi gen Carp, daca scrieti ceva ce-l deranjeaza, si nu se stie cand veti fi mitraliati de acesta! N-ar fi rau sa vizitati siturile: easy-hide-ip.com, respectiv torproject.org.
Postat 03 Martie 2012, 20:44 de 1234
B+C
BOLAJAN=BASESCU SACRIFICA TOT CALCA PE CADRAVE PT CINE?PT CHERECHES O ANONIMA
Postat 28 Ianuarie 2012, 17:13 de REAL
raspuns printre randurile articolului!
Bugetul..., licitatiile.....sunt cele care "te mana" in lupta, restul va decide viitorul!!!
Postat 09 Ianuarie 2012, 21:55 de presupunere
BOLOVANESCU
Omu s-a orientat dupa busola propriului interes. A vazut ca in politica nu face multi pureci, si atunci, cica, s-a intors la prima dragoste. Dar, cine e prostul-proasta care te mai primeste dupa ce ai tradat prima dragoste? El a fost primit si acasa, daramite la Spital. Pacat!
Postat 09 Ianuarie 2012, 19:59 de Carmen
Sa ne fie de bine!
Oradenii vor confirma prin votul din noiembrie alegerea liberalilor de azi. Pana atunci, mult succes, noului veceprimar!
Postat 09 Ianuarie 2012, 16:11 de SAFE
M
Nenea Carp, cam pe multa lume ati tradat, inclusiv familiale, dar ciolanul e ciolan pt. dv. Apropo, mai stiti sa tratati macar o gripa? Dar sa conduceti un spital! HM!?!?
Postat 09 Ianuarie 2012, 15:31 de Trotki
ce-o sa fac?
sper sa nu candideze in colegiul meu si sa fiu nevoit sa fac ceea ce am facut in 2008: atat de mare e ura mea fata de pokemoni incat desi in rest am votat PNL, la tarle am spus: STOP! si bine am facut!
Postat 09 Ianuarie 2012, 14:08 de dante
HHUUUUUUUU
voi credeti ca sectanti iubesc OMUL, niciodata eventual cum sa l umilesca si sa fure din dreptul la viata.NU ESTE normal natural ca sa suti in functii publice altii decat provinciali care au crescut si cunosc locul natal in rest este o aberatie o dezechilibre dovedita si de minstrul TURISMULUI, Ministrul MUNCII vin anal;fabetii sa educe DOMNI, suntem DISTRUSI ca popor din cauza migrarii negandite ca areal geografic, vine o ..... sa le invete pe catele de BUCURESTI cum sa se comporte :))) corcitura de cultura :)))) vine bolojan sa l educe pe Oradean :)))))ha, ha, ha, si stiti de ce ca afacut GOJDU! gata s a schimabt traditia GOJJDISTY la puterea OILOR :)) AM avut batrani COMUNSTY care nu au putut opri acesta atrocitate culturala TINERI sunt distrusi ca traditie deoarece nu stiu ce si in ce sa creadaOradea e defapt o cutuma alesd si ceva imprumuturi salontane:)) dar in FINAL zice PREFECTUL e BIHORUL asta e important dar sunei taranului sa pastreze curatenia cand el intra cu noroiul in casa adica in viata omului educat:)) vezi JURNALISM :)) ce am fost si ce am ajuns!
Postat 09 Ianuarie 2012, 13:45 de RUSINEEEE
HHUUUUUUUU
caracterul cui il CULEGETI al libertatii sau al GROAPEI de GUNOI impusa :)) VOTATI BOLOJAN, vOtati GUNOIUL! IDEM groapa de gunoi: PDL+PNL+PSD+UDMR :))) POLITICA romanesca secta religioasa de pacaliti si functii publice
Postat 09 Ianuarie 2012, 13:39 de RUSINEEEE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON