URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2018, 10:16

Relaxare călare: Bihorenii pot face plimbări de plăcere sau chiar să înveţe arta echitaţiei la patru centre dedicate din judeţ

Relaxare călare: Bihorenii pot face plimbări de plăcere sau chiar să înveţe arta echitaţiei la patru centre dedicate din judeţ PRIMĂVARĂ-N ŞA. Odată cu sosirea primăverii, va reîncepe şi sezonul călăriei. La baza hipică Il Cavallino, cea mai veche din Bihor, neiniţiaţii pot încerca încă din prima şedinţă să se plimbe călare prin pădurea Felix, însoţiţi de instructori (foto: Il Cavallino)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calul nu e doar un animal de povară, ci şi unul nobil, bun şi vechi prieten cu omul. În spinarea lui, călăreţul stă cu spatele drept, dar totodată relaxat, cu centrul de greutate în bazin şi vârfurile tălpilor bine înfipte în scăriţă. Aşa începe aventura...

Bihorenii pot descoperi bucuriile călăriei în patru centre din judeţ, deschise în mijlocul naturii, însă aproape de oraş. Pe lângă plimbări şi lecţii de echitaţie, unele oferă şi şedinţe terapeutice, precum şi activităţi complementare, cum ar fi plimbări cu hidrobicicleta şi ture cu tiroliana. 

Pasiune la trap

Cel mai vechi centru de călărie din Bihor s-a deschis în 2005 la ieşirea din Felix spre Hidişel, lângă pădurea de la Betfia. La "Il Cavallino", oameni de toate vârstele pot opta pentru plimbări relaxante în şa, prin pădure, însoţiţi de instructori. Caii sunt dresaţi, astfel încât neiniţiaţii îi pot încăleca fără nicio teamă. O astfel de ieşire, de o oră, costă 40 lei.

Tot acolo se ţin şi lecţii de echitaţie, un curs de 12 şedinţe costând 400 lei. Elevii învaţă pas cu pas cum să stea în şa, cum să călărească la pas şi apoi la trap (alergare a calului cu viteză medie, călăreţul ridicându-se în şa în ritm cu pasul calului). Cu timpul, cursanţii învaţă şi să călărească în galop. "Vin tot mai mulţi curioşi, mai ales copii. Sunt generaţii care nu mai au bunici la ţară. Îi aduc părinţii să facă şi altceva, nu doar să stea la calculator şi pe tabletă", spune Daniel Oniţa, proprietarul Il Cavallino.

În tabăra căluţilor

Ceva mai încolo, la 15 kilometri de oraş, în satul Hidişelu de Jos funcţionează de câţiva ani Centrul de Echitaţie "Mentor". "Avem cai de sport, frizieni şi metis. Plimbările călare se fac în pădurea de la Hidişel, asta pentru că am încredere în cai, nu neapărat în începători. Ei sunt dresaţi şi ştiu ce să facă. Orele de călărie se ţin, în schimb, într-un manej", spune Sandu Săutiuţ, instructor acreditat.

Pentru grupuri de copii, la "Mentor" se organizează şi tabere de o zi în cadrul cărora, pe lângă călărie, micuţii învaţă să-i hrănească pe căluţi, să-i perieze şi să-i echipeze. Au venit la lecţii şi câţiva copii cu dizabilităţi, care fac terapie cu ajutorul animalelor: "Am avut aici un copil pe care trebuia să-l ţinem eu şi mama lui în şa ca să nu cadă. După patru şedinţe îşi ţinea singur echilibrul în şa", spune proprietarul. La centrul din Hidişelu de Jos, o lecţie de echitaţie, de 40 minute, costă 50 lei, iar o oră de plimbare prin pădure 40 lei.

Lecţii la Kings Land

La complexul Kings Land din Ineu de Criş nu se fac plimbări de agrement, ci se pune accent pe echitaţia ca "formă de artă bazată pe comunicarea subtilă dintre om şi cal". Aici, lecţiile se ţin pe cai frizieni, o rasă originară din Olanda, în două manejuri, unul standard, iar altul mai mare, de 100x50 metri. "Cursanţii descoperă limbajul şi natura calului şi învaţă să călărească fără să pericliteze sănătatea animalului", spune Gabriel Ponta, instructorul de la Kings Land.

Abia după mai multe ore, când stăpânesc bine calul, elevii pot ieşi în plimbări spre pădure. "Simpla prezenţă în jurul animalelor te relaxează. Totodată, ajută şi la condiţia fizică", arată Ponta. Aici, majoritatea cursanţilor sunt fete şi femei. "Fetele au răbdare. Bărbaţii gândesc altfel, vor ca totul să se întâmple rapid. Din vreo 50 de abonaţi, doar trei sunt bărbaţi, din care doi aduşi de soţii", zâmbeşte instructorul. La Kings Land, o şedinţă de echitaţie de 45 minute costă 50 lei, iar un pachet cu 8 şedinţe 350 lei.

Caii din vale

Cel mai nou centru de călărie din Bihor - "Caii din vale" - s-a deschis la Betfia, într-un loc idilic, înconjurat de verdeaţă şi copaci. Acesta este, însă, mai degrabă un complex pentru copii şi părinţi, unde clienţii pot şi să dea ture cu hidrobicicletele pe un mic lac, să încerce tiroliana şi să viziteze ferma cu iepuraşi, ponei şi capre. Bineînţeles, se dau şi lecţii de călărie, dar se ţin şi şedinţe terapeutice pe căluţi. O şedinţă de 45 de minute costă 50 lei.

"Am pornit de la o nevoie personală. Copiii surorii mele au autism şi am vrut să creez un loc în care să poată sta în aer liber şi să interacţioneze cu animalele, în special cu caii", spune proprietara centrului, Alina Silaghi. O instructoare specializată în terapii cu animale le creează copiilor, fie că au sau nu dizabilităţi, exerciţii şi jocuri specifice pe cai, ajutându-se, spre exemplu, de popice şi mingi colorate.

De asemenea, pentru grupurile de şcolari, complexul "Caii din vale" oferă pachete cu activităţi care pot include, de exemplu, plimbări pe cai sau cu barca, ture cu tiroliana, drumeţii şi jocuri sportive, inclusiv tir cu arcul, pentru 25 lei pe copil. Iar cum primăvara nu-i departe, pasionaţii şi curioşii pot să-şi programeze de pe acum aventurile de care se simt atraşi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
foarte frumos articolul, dar mai ales util!
multumim pentru informatiile utile din articol. o alternativa minunata de a petrece timpul liber impreuna cu copiii si de a ii face sa descopere natura si animalele, deci de a-i ajuta sa descopere ceea ce le place si mai ales ceea ce le face bine.
Postat 04 Martie 2018, 11:50 de roger
RE: foarte frumos articolul, dar mai ales util!
Vă mulţumim. Acesta a şi fost scopul.
Postat 04 Martie 2018, 13:43 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON