URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2016, 17:02

Festival estival: Teatrul Szigligeti îi invită pe orădeni la concerte, teatru şi dansuri argentiniene în amfiteatrul Cetăţii

Festival estival: Teatrul Szigligeti îi invită pe orădeni la concerte, teatru şi dansuri argentiniene în amfiteatrul Cetăţii LIBERTANGO. Unul dintre cele mai atractive evenimente din cadrul "Serilor de Vară" organizate de Teatrul Szigligeti este spectacolul unei trupe profesioniste de dans care va veni, în premieră la Oradea, tocmai din Argentina, prezentând dansuri folclorice specifice acestei ţări şi tangouri pasionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serile de vară sunt cele mai frumoase din an, iar în acest sezon la farmecul lor va contribui şi Teatrul Szigligeti. Cum? Invitându-i pe orădeni la o serie de evenimente culturale ţinute în aer liber, la Cetate.

Pe parcursul lunii august şi la începutul lui septembrie, amfiteatrul fortăreţei va găzdui un spectacol colorat şi antrenant prezentat de un grup de dansatori profesionişti din Argentina, dar şi premiera unei tragicomedii, precum şi două concerte cu invitaţi celebri din Ungaria.

De toate pentru toţi

Teatrul Szigligeti din Oradea organizează, între 30 iulie şi 2 septembrie, festivalul "Seri de vară", menit să le dăruiască pasionaţilor de artă şi cultură evenimente interesante între stagiuni, indiferent dacă sunt vorbitori de limba maghiară sau nu. "Programul este dedicat tuturor iubitorilor teatrului, muzicii şi a dansului", transmit reprezentanţii instituţiei teatrale.

Primul punct de pe agenda organizatorilor a fost un maraton de dans organizat în parteneriat cu Unique Dance Studio, ţinut pe 30 iulie în amfiteatrul Cetăţii, o parte din veniturile adunate fiind donate taberei Yuppi, destinate copiilor cu boli cronice.

Pasiune argentiniană

Acelaşi amfiteatru va găzdui, pe 15 august, de la ora 20, un spectacol latino-american în cea mai pură formă, căci pe scena din fortăreaţă vor urca membrii grupului profesionist Ballet Folklorico Latinoamericano, venit tocmai din Santiago del Estero, Argentina.

Cei 30 de dansatori şi muzicieni ai grupului argentinian au călătorit prin multe ţări din lume ducând cu ei cel mai pasional tango, precum şi alte dansuri folclorice specifice Argentinei, între care elegantul dans cu batiste numit zamba. Preţul unui bilet la spectacolul pregătit de profesioniştii baletului folcloric din Santiago del Estero este de 15 lei.

Tragicomedie în Secuime

Tot în cadrul "Serilor de Vară" Szigligeti, pe 19 august, de la ora 20, va avea loc premiera spectacolului "Flori de mină", după o piesă contemporană scrisă de Csaba Székely, ca parte a unei trilogii descrise de cronicari drept "o radiografie nemiloasă a satului secuiesc postcomunist".

În piesa lui Székely, personajul principal, un fost miner, îşi petrece zilele lipsit de speranţă, îngrijindu-şi tatăl bătrân. Totuşi, piesa nu este descrisă de autor drept una sumbră, ci o tragicomedie în care "destinele nenorocite" sunt prezentate cu umor negru. Spectacolul va face parte din repertoriul Teatrului Szigligeti şi va putea fi vizionat în cadrul stagiunii viitoare, supratitrat în limba română. Pentru reprezentaţia din Cetate, doritorii vor plăti 20 lei.

Operetă şi muzică uşoară

La finalul lunii, mai exact pe 30 august, teatrul maghiar din Oradea organizează, tot în Cetate, recitalul pe care l-a intitulat "Lumea operetei" şi care îi va avea ca protagonişti pe trei dintre cei mai consacraţi artişti ai Teatrului de Operetă din Budapesta: Oszvald Marika, Peller Károly şi Szendy Szilvi. Aceştia vor interpreta lucrări celebre din compozitori precum Franz Lehar, Emmerich Kalman şi Franz Liszt.

Koos JanosÎn fine, pe 2 septembrie, organizatorii îi invită pe nostalgici la concertul dat de Koós János (foto), unul dintre cei mai longevivi şi faimoşi interpreţi de muzică uşoară din Ungaria, care va urca pe scenă alături de fiica lui, Réka, actriţă de teatru muzical. Biletele pentru ultimele două concerte (ambele programate la ora 20) vor costa câte 30 lei, ele fiind puse în vânzare pe site-ul biletmaster.ro, precum şi la agenţia instituţiei teatrale, deschisă de marţi până vineri, între orele 14 şi 19.

Sunt aşteptaţi toţi cei care vor ca muzica, teatrul şi dansul să le coloreze serile de vară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON