URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2016, 11:42

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea pe vremuri Ziua Copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1989. 1 Iunie: copilărie sub comunism

În perioada comunistă, Ziua Internaţională a Copiilor, celebrată pe 1 Iunie, a fost marcată în România sub semnul impulsului politic şi ideologic ce guverna întreaga ţară.

Copiii erau înregimentaţi în structuri de tip "cazon", cum era organizaţia Pionierilor şi cea a Şoimilor Patriei, iar propaganda comunistă şi cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu au fost elementele de bază ale tuturor manifestaţiilor plănuite de organizaţiile de tineret. Conform unui document de partid din arhiva Bihorului, pe 1 iunie 1989 copiii şi tinerii din Oradea au avut parte de un program cu "acţiuni politico-educative" pentru prezentarea istoriei României de la 23 august 1944 încoace.

Tinerilor li s-a vorbit despre "măreţele realizări" ale "Epocii Ceauşescu", manifestări care, împreună cu cele "cultural artistice", aveau scopul formării "sentimentelor de fierbinte dragoste, neţărmuită recunoştinţă, profund respect şi preţuire faţă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu". Evident, nu a lipsit nici "omagiul" adus Elenei Ceauşescu.

Recunoştinţa faţă de Partidul Comunist Român pentru "copilăria fericită", respectiv "hotărârea fermă de a învăţa şi munci" au fost alte laitmotive ale manifestărilor de Ziua Copilului.

2016. Joacă şi distracţie, fără propagandă

Alte activităţi cuprinse în programul Zilei Copiilor din 1989 au fost cele de "muncă patriotică", pentru amenajarea sălilor de clasă şi plantări de copaci.

Copiii din orfelinate, creşe şi şcoli speciale au participat la activităţi organizate împreună cu Crucea Roşie, iar organizaţiile de pionieri şi şoimi ai patriei au pregătit spectacole, expoziţii de desene şi fotografii cu tematica "Copiii cântă patria şi partidul", întreceri sportive, concursuri de desene.

Pe Stadionul Tineretului a avut loc în acel an Festivalul jocurilor sportive şi de mişcare, la care, conform relatărilor comuniste, ar fi participat circa 6.000 de copii, iar în centrul oraşului s-a ţinut un concurs de biciclete şi triciclete.

La aproape trei decenii de la acele momente, concursurile creative, spectacolele şi jocurile sunt la fel de actuale pentru ziua copiilor. Locul preferat de petrecere este Orăşelul Copiilor, dar şi şcolile şi parcurile devin la fel de animate. Concursurile de desene pe asfalt şi cele de educaţie rutieră sunt alte două exemple de activităţi desfăşurate în întâiul iunie "capitalist", împreună cu show-urile de dans sportiv sau majorete. Cea mai semnificativă diferenţă rămâne lipsa oricărei intervenţii politico-ideologice...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON