URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2017, 09:49

Lecţia de reciclare: Colectarea selectivă a deşeurilor se transformă în obicei în tot mai multe şcoli din Oradea

Lecţia de reciclare: Colectarea selectivă a deşeurilor se transformă în obicei în tot mai multe şcoli din Oradea FĂRĂ COMENTARII. Elevii Colegiului Naţional Iosif Vulcan n-au ripostat defel când profesorii i-au anunţat că au zilnic o nouă "temă": să colecteze selectiv deşeurile, iar în coşurile galbene să arunce doar resturile care pot fi refolosite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă matematică, istorie, engleză şi alte discipline, tot mai mulţi elevi orădeni învaţă o altă lecţie importantă: colectarea selectivă a deşeurilor.

Constrânşi să se încadreze într-un buget fix, directorii de şcoli caută să reducă cheltuielile, aşa dându-şi seama unii dintre ei că facturile pentru salubritate pot fi reduse dacă în loc să arunce de-a valma deşeurile, elevii şi profesorii le pregătesc pentru reciclare. În ultima lună, patru şcoli orădene au cerut operatorului licenţiat RER Ecologic Service să le suplimenteze numărul containerelor galbene, pentru colectarea materialelor refolosibile.

Test de gospodărire

Începând din octombrie, Primăria a descentralizat cheltuielile tuturor şcolilor din oraş. Concret, în loc să le plătească "din oficiu" facturile, municipalitatea a virat fiecărei şcoli o sumă fixă, iar directorii trebuie să le achite ei. Dacă rămân cu bani, au dreptul să-i folosească pentru investiţii şi achiziţii, iar dacă nu se încadrează în buget, riscă să-şi piardă funcţiile, deoarece nu sunt buni manageri.

Responsabilizaţi vrând-nevrând, mulţi directori au început să caute soluţii pentru reducerea cheltuielilor. Au început să fie mai atenţi la becurile uitate aprinse, la robinetele prin care apa curge degeaba şi chiar la coşurile de gunoi!

Reciclarea nu costă

 directorul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Florin NicoarăCa orice persoană juridică din Oradea, unităţile de învăţământ plătesc facturile de salubritate în funcţie de volumul deşeurilor menajere produse. Pentru fracţia uscată - compusă din PET-uri, hârtii, cartoane, metale, sticle şi alte resturi ce pot fi revalorificate - clienţii RER Ecologic Service, indiferent că sunt persoane fizice ori juridice, nu plătesc niciun leu. "Fireşte, am căutat să reducem cantităţile de deşeuri menajere şi am început să reciclăm", spune directorul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Florin Nicoară (foto).

De altfel, aproape orice deşeu produs într-o şcoală sau într-o grădiniţă este valorificabil. "Ce se aruncă la coş? Hârtii şi plastic", spune Nicoară. Aşa că a început să doteze sălile de clasă cu un al doilea coş, exclusiv pentru fracţia uscată, şi le-a impus tuturor profesorilor şi elevilor să colecteze selectiv deşeurile. Urmarea? După nicio lună, cantitatea de resturi menajere s-a înjumătăţit! "Încă nu avem două coşuri în toate clasele, dar urmează, şi atunci vom recicla şi mai mult", crede directorul.

Mai greu cu adolescenţii

Simona Martin, director Colegiul Iosif VulcanLa fel s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde directoarea Simona Martin (foto) a pus un coş galben în fiecare sală. "În consiliul profesoral le-am explicat colegilor că ridicarea deşeurilor reciclabile este gratuită şi că trebuie să fim responsabili", spune profesoara. Drept urmare, diriginţii au ţinut lecţii la clasă despre importanţa colectării selective.

Măsura e respectată cu stricteţe de elevii mici şi de liceeni, dar încă nu şi de gimnazişti. "Sunt convinsă că vor deprinde curând şi ei acest obicei. Până la urmă, toţi elevii noştri se formează acum pentru viaţă", spune Martin, bucuroasă că şcolarii învaţă lecţia reciclării, importantă nu doar pentru buzunarele tuturor, ci şi pentru mediul înconjurător.

Exemplul propriu

directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Antonia NicaCu acelaşi gând a acţionat şi directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Antonia Nica (foto). "Eu reciclez acasă, mi-am convins şi vecinii, iar la începutul acestui an chiar îmi propusesem să implementez colectarea selectivă şi în şcoală. Acum, de nevoie, am instaurat noua regulă", spune profesoara. La fel, a pus în fiecare sală de clasă un al doilea coş de gunoi, iar dascălii le-au explicat elevilor importanţa reciclării.

Câteva zile mai târziu, însăşi directoarea a verificat dacă regulile sunt respectate. "Într-o clasă de-a VII-a am găsit deşeurile amestecate. Am răsturnat coşul şi, în faţa lor, le-am separat. De atunci nu mai sunt probleme", zice Nica. În prezent, 75% din deşeuri sunt trimise la reciclare, aşa că directoarea a cerut RER Ecologic Service să suplimenteze numărul containerelor galbene. La fel au făcut şi omologii ei de la Colegiile Gojdu şi Vulcan, dar şi de la Liceul Ady Endre.

Pe de altă parte, RER a oferit şcolilor autocolante cu care să inscripţioneze coşurile de gunoi rezervate materialelor reciclabile, iar reprezentanţi ai societăţii au mers în şcolile unde au fost invitaţi pentru a explica regulile colectării selective. În fond, şi operatorul de salubritate, şi orădenii au acelaşi scop: recuperarea cât mai multor materiale care pot fi refolosite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON