URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2016, 12:08

În luptă cu ambrozia: Orădenii alergici la ambrozie cer Primăriei să ia măsuri

În luptă cu ambrozia: Orădenii alergici la ambrozie cer Primăriei să ia măsuri GREU DE UCIS. Ambrozia îmbolnăveşte tot mai mulţi oameni şi pentru că este o buruiană greu de stârpit: seminţele ei rezistă în sol chiar şi trei decenii, iar polenul este uşor purtat de vânt pe distanţe mari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care zilele acestea se trezesc cu simptome de răceală ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia vitamina C: ar putea fi, de fapt, alergici la ambrozie! Buruiană foarte rezistentă, cu un polen care pur şi simplu se agaţă de căile respiratorii, ambrozia creşte nestingherită pe multe terenuri neîntreţinute din Oradea şi îmbolnăveşte tot mai mulţi oameni.

În şedinţa din această săptămână, Consiliul Local va dezbate o serie de reguli pentru combaterea acestei buruieni, însă cel mai probabil, în lipsa unei legislaţii naţionale, şi vara viitoare orădenii vor suferi de alergii. Deoarece, chiar dacă ar rămâne Oradea fără niciun fir de ambrozie, polenul uşor purtat de vânt tot îi va găsi...

Mic şi agresiv

Ambrozia, cu numele ştiinţific Ambrosia artemisiifolia şi cunoscută în popor ca iarba pârloagelor sau floarea pustei, este o buruiană originară din America de Nord, semnalată prima dată în Europa în 1863. Se răspândeşte foarte uşor, pentru că o singură plantă produce milioane de polenuri pe an, toate foarte mici, de ordinul micronilor, pe care vântul le poartă uşor pe distanţe foarte mari.  

Problema acestui polen? Nu este doar alergen, ci şi agresiv! "Spre deosebire de alte polenuri, cel de ambrozie are pe exterior ca nişte cârlige, aşa că se ancorează mult mai uşor pe mucoasa căilor respiratorii", explică doctorul Ellenes Zoltan (foto), specialist în alergologie. În concluzie, ca să nu provoace alergii, ambrozia trebuie smulsă înainte de a apuca să înflorească.

Iubitoare de căldură

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare răcelii: strănuturi în rafală, nas înfundat, rinoree, ochi roşii şi înlăcrimaţi. De parcă acest disconfort nu ar fi suficient, alergia la ambrozie poate provoca, netratată corespunzător, şi astm.

Perioada de înflorire a plantei este în august, dar cum vara orădeană s-a lungit, încă provoacă multe strănuturi. "Căldura excesivă şi prelungită îi este foarte favorabilă", spune doctorul Ellenes. Colac peste pupăză, polenul de ambrozie se fertilizează extrem de uşor, având nevoie doar să fie purtat de vânt, nu şi de insecte, iar seminţele sunt la rândul lor foarte trainice, rezistând în pământ până la 30 de ani! Aşadar, ambrozia are toate "motivele" să crească pe orice margine de drum, pe lângă liniile de tren ori, pur şi simplu, pe terenuri neîntreţinute.

Reguli clare

Primii care au constatat că numeroşi orădeni sunt alergici la ambrozie sunt farmaciştii, care spun că nici într-un an nu au avut atâţia clienţi la antihistaminice, medicamente pentru tratarea alergiilor. Este clar că cei afectaţi nu sunt puţini şi din faptul că aproape 1.000 au semnat, în doar o săptămână, o petiţie iniţiată pe internet prin care cer Primăriei să combată buruiana.

În prezent, regulamentul privind serviciile publice şi spaţiile verzi din Oradea prevede că toţi orădenii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, au obligaţia să "ia măsuri" de eliminare a ambroziei. Dar sancţiuni nu sunt prevăzute decât pentru asociaţiile de proprietari, aşa că măsura este ineficientă. "În şedinţa Consiliului Local din 20 septembrie, vom introduce reguli clare", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), el însuşi alergic la ambrozie.

Nici aşa, însă, problema nu va fi rezolvată: chiar dacă, de teama unor amenzi, orădenii ar smulge fiecare buruiană din oraş, tocmai pentru că e uşor purtat de vânt, polenul tot ar ajunge aici din împrejurimi. "Este nevoie de un cadru legislativ naţional", zice Mălan.

Stingeţi ţigara!

Până când România va avea o lege care să oblige toţi proprietarii de terenuri să stârpească ambrozia, alergicii pot doar să se ferească. Şi sa adauge precauţiei încă două lucruri: să renunţe la fumat şi să se ferească de poluarea cauzată de gazele de eşapament.

"Ambrozia este ajutată de poluarea aerului. Polenul e încapsulat, dar produsele din fumul de ţigară şi din gazele de eşapament sparg această capsulă şi, astfel, cresc foarte mult şansele ca polenul să intre în contact cu mucoasa. În plus, fumatul paralizează mecanismele naturale de apărare ale mucoasei", explică medicul alergolog.

Ellenes spune că toţi orădenii, indiferent că sunt sau nu alergici, ar trebui să opteze mai des pentru mersul pe jos sau cu bicicleta în locul maşinii, astfel ca Oradea să fie mai puţin poluată. Nu de alta, dar cine a scăpat anul acesta de alergii n-are nicio certitudine că vara viitoare nu îngroaşă numărul bolnavilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@Maricel
In acest caz, retrag ce am spus, imi cer scuze. N-am stiut ca esti noul Dalai Lama si cu puterea mintii ti-ai vindecat alergiile. Eu am pe cineva in familie cu aceasta problema si daca fata de celelalte forme de alergie s-a putut proteja cat de cat prin vaccinuri, la ambrozie nu. Poate pentru ca nici nu exista un vaccin pentru acest tip de alergie. O sa ii spun sa incerce cu paranormalul, sa vedem!
Postat 22 Septembrie 2016, 09:40 de User anonimizat
@anticomunist
Sunt de acord cu tine, ca sunt mai altfel decat legea...Sa te surprind? Sunt un fost alergic, la pene de gasca, puf, mucegai, frig, si surpriza...la polen! Daca tu gandesti ca te incadrezi in lege, nu vei putea fi altfel niciodata. E o chestiune de alegere personala, pe care ti-o respect! I'am different! P.S.Nu fac reclama nici unui produs, doar fac referire la capacitatea organismului uman la adaptare continua. Hai, ca se poate!
Postat 21 Septembrie 2016, 12:13 de Maricel
boala/afectiune/manipulare
Cei care ''beneficiaza'' de alergiile de la ambrozie, sunt oare rezistenti la polenul altor plante sau arbori? Studiati mai aprofundat, cazul plantelor cu flori anemofile (vezi wikipedia), care imprastie polenul cu ajutorul vantului. Intreb, de ce ambrozia este ''vinovata''? Oare nu fiecare dintre noi care avem, sau am avut ''alergii'', nu suntem capabili sa ne reglam orgnismul? Am facut ceva prin care sa intelegem mecanismele naturii? Facem ceva in privinta poluarii? Sau e mai bine sa mancam medicamente sau suplimente le ''naturale''? Intreb si eu...
Postat 21 Septembrie 2016, 09:30 de Maricel
@Maricel
Esti mai prost decat admite legea, daca tu crezi ca alergia se face pe baza ... mentala. Primii care au "cazut" la datorie in lupta cu ambrozia au fost cei cu fons alergic, insa avand in vedere virulenta acestei plante alergene, cu fiecare an ce trece (in care ea nu este combatuta), tot mai multi dintre cei care n-au avut nici un fel de alergii sunt victimele acesteia. Asa ca, ai toate sansele ca in urmatorii 2-3 ani, daca nu se iau masuri concrete, sa devii si tu unul dintre cei care trebuie sa-si "bage mintile in cap".
Postat 21 Septembrie 2016, 09:27 de User anonimizat
EX-terminator
Dupa cum se poate vedea aci :www.polleninfo.org/HU/en/current-data.html?poll=6&month=8&tabber=6&time=1 ambrozia face ravagii in vestul tarii, ungaria,serbia.Pina sa caute terenurile cu ambrozie,apoi proprietarii acestora ca sa-i amendeze, Primaria ar putea angaja o firma specializata in exterminarea plantei.Pentru care nu trebuie legislatie nationala etc. ,doar o licitatie...Care exterminare s-ar putea sa nu fie chiar o joaca.O parcela cultivata anul trecut cu porumb,arata in toamna dar lasata de izbeliste in acest an s-a populat in proportie de 80% cu ambrozie.Planta e foarte prolifica si agresiva.Sau poate va ajunge polenul si la nasul d-lui primar...in mod sigur va rezolva problema...poate chiar cu fonduri europene
Postat 20 Septembrie 2016, 19:18 de excalibur
manipulare?
Nu as dori nimanui sa fie afectat de o alergie precum e AMBROZIA...numai cei alergici pot comenta Din pacate constat ca pe orice teren viran/necultivat/plin de moloz, etc creste aceasta planta. S anu mai vorbim de zona periferica sau a caii ferate. Daca zeii beau licoarea acestei plante - Cei care reușeau să se hrănească cu ambrozie și să bea nectarul divin deveneau, la rândul lor, zei nemuritori, se pare ca noi pamantenii daca nu ne ferim de ea devenim MURITORI.....NOROC CU CAPRICIILE VREMII CA MAI DA UN PIC DE UMEZEALA, CA DIN PARTEA AUTORITATILOR....
Postat 20 Septembrie 2016, 17:14 de babanovac
boala/afectiune/manipulare
Bagati-va mintile in cap ca sa ''scapati'' de alergii. Ganditi-va, la nivel se desfasoara aceasta manifestare, oare nu la nivel mental prima data si asa putem fi usoar manipulati? Hm...e greu sa gandim, ida?!
Postat 20 Septembrie 2016, 16:10 de Maricel
Dle Ellenes
Pe mine nu ma duce capu si d-aia va rog sa ma ajutati dvs. Cum as putea sa ma feresc de gazele de esapament mergand pe jos/bitza ? Sa port pe drum o masca de aia ca in armata e o.k. ? Sigur scap sa nu fac si io boala asta ingrozitoare ? ajutati-ma va rog ! P.S. N-am fumat in viata mea , n-am baut in viata mea, alte vicii n-am.
Postat 20 Septembrie 2016, 15:50 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON