URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2015, 14:50

Umpleţi straiţele! Sătenii din Roşia au pus pe mese bunătăţi de toate felurile, la festivalul Straiţa Plină (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de bihoreni, dar nu numai, au profitat duminică de vremea caldă pentru început de octombrie şi s-au dus în comuna bihoreană Roşia, la cea de-a patra ediţie a festivalului Straiţa Plină. Cei mai mulţi s-au încumetat să traverseze drumul Oradea-Beiuş, care arată ca după bombardamente, însă unii au preferat să facă nişte kilometri în plus şi să ajungă la Roşia pe cealaltă direcţie, dinspre Damiş, unde peisajele rustice i-au răsplătit.

Sărbătoarea s-a ţinut pe platoul dinspre Lazuri de Beiuş, pe o pajişte verde crud şi cu valea Lazuri pe post de hotar. Primii care au ajuns acolo au fost cei 160 de biciclişti care au participat la un maraton pe două roţi din Pădurea Craiului. Numărul mare al participanţilor i-a surprins şi pe organizatorii de la Clubul Sportiv X-Terra, care credeau că nu se vor întrece mai mult de 50 de biciclişti. Bihoreni, clujeni, maramureşeni, dar şi numeroşi biciclişti din Ungaria au pedalat pe cărările montane.

La prânz, când pe scenă au urcat cântăreţii ansamblului Codrenii Bihorului, toate cele 26 de chioşcuri ale comercianţilor au devenit furnicar. Zona s-a umplut de localnici, turişti şi pofticioşi, care au trecut pe la fiecare tarabă. Şi au avut ce vedea: dulceţuri, compoturi, siropuri numai bune pentru păstrarea sănătăţii, brânzeturi, plăcinte specifice Depresiunii Beiuş, miere şi nelipsita pălincă de Roşia au umplut standurile comercianţilor.

„Sunt 100% naturale, eu le fac acasă”, se lăuda un comerciant. Alţii şi-au ademenit clienţii oferindu-le câte o felie de pâine cu zacuscă sau cu unsoare şi ceapă. „Să le oferim oamenilor produse fără E-uri”, i-a îndemant şi primarul comunei Roşia, Florin Bonca, pe consătenii săi. Preţurile au fost nici mari, nici mici: câte 10-15 lei sticla de sirop, 15 lei jumătate de litru de pălincă sau 10 lei kilogramul de telemea de vacă.

În plus, meşteşugarii din zonă au mai scos la vânzare oale din lut şi ceramică, mărgele colorate, tablouri şi, bineînţeles, cămăşi de in. Organizatorii au pregătit şi un atelier de meşteşuguri, unde cei pasionaţi au putut picta icoane pe sticlă sau chiar au învăţat cum se ţese la război.

„Ne bucurăm că reuşim cu un eveniment mic să fim pe placul turiştilor”, a precizat pentru BIHOREANUL primarul Florin Bonca. Toate pensiunile din jurul comunei au avut în noaptea de sâmbătă spre duminică camerele pline, semn că festivalul creşte în notorietate.

Festivalul Straiţa Plină este organizat de primăria comunei împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Orizont Verde, Clubul Sportiv X-Terra şi Fundaţia Ecotop, finanţat fiind prin granturile Spaţiului Economic European 2009-2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON