URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2013, 15:10

Totul împotriva civilizaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îmi povestea un primar de la ţară că întâmpină mari greutăţi în încercarea de a-şi lămuri concetăţenii să-şi bage canalizare. E greu să scoţi din mentalul colectiv buda din fundul curţii şi frunza de brustur pe post de hârtie igienică. La Biharia localnicii au refuzat 5 milioane de euro, veniţi moca, în speranţa că vor bea apă pe veci din tăurile lor tot mai infectate.

Dar nici la oraş nu stăm mai bine. S-a băgat gaz prin cartierele de case, dar locuitorii refuză să se branşeze pe motiv că-i scump. Ei rămân în continuare la rudimentarul sistem de încălzire pe lemne în speranţa că din pădurile ţării se va putea fura la nesfârşit. Alţii, tot de pe la periferie, nu s-au branşat la reţeaua de apă potabilă până când seceta de anul trecut i-a făcut să-şi bea şi apa de la genunchi.

Venind mai spre Centru, văd urbanişti de conjunctură cum plâng pentru riscul demolării unor clădiri în următorii vreo 20 de ani, dar care nu sesizează că în buricul târgului zeci de case cad singure fiindcă nu sunt renovate, punând astfel în pericol integritatea pietonilor.

Până la urmă, şi prezenţa câinilor maidanezi pe străzi e tot o formă de lipsă de civilizaţie. Şi dacă tot sunt la categoria Gică-contra, să ne ducem aminte cât circ au făcut unii cu Podul Sovata şi cum au deplâns ei tulburarea habitatului PET-urilor strânse în păpurişul din zonă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Hmm
Stiam ca MC este oradean dar nu stiam ca isi comenteaza propriile articole... Mno, asa aflam noutati :P
Postat 01 Mai 2013, 23:39 de O oarecare
Civilizatie
Domnule Chirila, sa stiti ca nici gropile din astfalt nu tin de civilizatie. Cineva ar trebui macar sterilizat, daca nu eutanasiat pentru asta!
Postat 22 Aprilie 2013, 12:52 de Alt oradean
@antibolo
Dupa ce ca esti si prost si prost crescut, mai devii si agresiv. Spume la gura vad ca incepi sa faci tu. Esti deja pericol public, suspect fiind de rabie; stai ascuns, sa nu te dibuiasca hingherii, ca s-ar putea sa te eutanasiaze, cazul tau fiind total lipsit de speranta. Polemica poti face cu cineva care are putina minte si care are argumente, nu cu un biet animal abrutizat, care stie doar sa injure.
Postat 22 Aprilie 2013, 12:17 de Oradean
cu buda infundul curtii
biharia, cel mai bun exemplu. intr-o alta ordine de idei, daramati sandramalele din centrul Oradiei. ungurii n-au construit nimic. asa ca franele udemeriste sa-si bage coada intre picioare si valea.
Postat 20 Aprilie 2013, 21:01 de asa da, ma, chirila
RE: Oradean
Îl cunoscu pe Bolojan din 1995, aşadar de peste 17 ani. Este un psihopat cu acte în regulă, conform arhivei medicale. Este un individ lipsit de caracter, mincinos şi ignorant în profunzime. Individul confundă administraţia publică locală cu dirigenţia de şantier şi eficienţa economică cu sărăcia în gândire. Sunt expert în Bolojan, aşa că nu e vorba decât de o singură şi minoră frustrare ... îmi datorează şi acum nişte bani pe care i-am dat "împrumut", după destui ani, cât ai câştigat tu, Orădene, în ultimii 10-12 ani.
Postat 20 Aprilie 2013, 20:53 de Carp III
Antibolovan
Oradean, spune-i lui Bolovan sa se mai spele pe buci, ca ti-a facut buzele maro, iar spre deosebire de fituica de propaganda bihoreanul, tu faci munca fara bani ... In rest, ai demonstrat ca esti un biet cretin batut in cap si ca nu are sens sa polemizez cu tine. Crede-ma ca esti cu mult mai prost decat si-a imaginat mamica ta vreo data. Iti doresc sa nu te ineci cu propriile spume de la gura.
Postat 19 Aprilie 2013, 23:45 de Antibolovan
@antibolo
Corect era sa-ti zici \"anti bun simt\". Ca d-aia, sa mori tu de ciuda, nu de alta! 1. Ce dezastru-i in Centrul Civic??? 2. Ce treaba are Bolojan cu podul Densusianu, cata vreme ala tine de Guvern? 3. De unde si pana unde e Bolojan vinovat de sovinismul ungurilor? 4. Taxa pe cainii e mai mult decat binevenita, ca sa stopeze invazia de maidanezi. Eu as pune taxa si pentru testiculele unora ca tine, ca poate nu ti-o poti permite si te castrezi singur. Am scapa lumea de pericolul popularii cu niste urmasi care sa-ti semene. Esti liber sa te cocotezi in varful turnului de la CET si sa pui tu filtru. Ti s-a explicat de nenumarate ori ca solutia filtrelor pentru combustibil solid nu e viabila si de aceea se trece CET-ul pe gaz. Dar evident ca tu urli de dragul urletelor si te intrebi patetic \"de ce, de ce, de ce\"! Pai d-aia, ca esti ori prea prost ca sa intelegi, ori prea lichea ca sa taci.
Postat 19 Aprilie 2013, 13:01 de Oradean
Poate ar trebui sa ardem gaze de sist
nu oradenii fura lemnul din padure, ci il platesc integral, in avans, nu ca CET-ul care arde carbuni pe datorie si afuma doua cartiere (si exista politie care sa prinda hotii de lemne sau de gaz, caci nici afacerile cu gaz nu sunt rupte din Rai). cat despre demolarea cladirilor, cei care se pretind PRO sa dea exemplu: sa-si darame propriile locuinte in loc sa le renoveze, si apoi sa dea lectii in sensul acesta la altii
Postat 18 Aprilie 2013, 22:02 de cristi
Antibolovan
Ziar de propaganda - ziarist de 2 bani duzina. II faceti reclama unui nebun, unei nulitati in materie administrativa, omitand sa spuneti ca bolovan este singurul primar de pe mapamond care a demolat un spital ca sa construisca o parcare !! Acum nebunului i-a venit ideea sa demoleze casele oamenilor, pentru motivul ca, schizofreniei lui nu-i mai ajung benzile drumului. Dar dezastrul pe care l-a creat la Centrul Civic nu-l deranjeaza ?? De ce nu scrieti si despre afacerea cu podul Densusianu, un calvar pentru cei care indraznesc sa se aventureze, iar bolovanul vostru se face ca nu-l observa din cauza megaprieteniei cu Selina ?? Sau despre mizeriile etnice facute in scoli, facute cu acordul psihopatului, ori banii platiti bisericii catolice pentru functionarea scolilor exclusiv unguresti ? De ce plateste din bugetul orasului intretinerea parcului Muzeului Tarii Crisurilor, care acum este proprietate privata ? De ce ni se impune taxa pe cainii care au testicole ? De ce nu se pun filtre la CET pentru reducerea poluarii ? De ce, de ce, de ce ?? Ziar de propaganda bolovaniana, chiar nu va pune pe ganduri faptul ca, nu va mai cumpara nimeni fituica de la taraba ????
Postat 18 Aprilie 2013, 19:46 de Antibolo
@Crap
Mai Crap, ia vezi ca o sa crape ranza-n tine de atata obida pe Bolojan. Iar vorbesti prostii de dragul balacarelii! Pai ce are a face saracia cu refuzul Bihariei si a altor concitadini de a se civiliza?! Poate doar prostia - atat a locuitorilor cat si a autoritatilor pe post de gica contra! Prostia este cauza si a uneia si a celeilalte! Daca nu te-as sti ce-ti poate pielea te-as banui si pe tine de prostie, dar la tine e mai grav: boala se numeste lichelism! Te dai mare luptator pentru dreptate, dar nu esti decat o lichea frustrata pusa pe injurat. Si-l injuri pe Bolojan si ca-i verde frunza-n pom si ca-i apa uda! Nu scapi nici o ocazie!
Postat 18 Aprilie 2013, 16:02 de Oradean
Articol bun!
Da! Aveti dreptate! Nici un primar nu s-a uitat mai cu atentie spre zona centrala a orasului. Nu sunt oradean si de aceea am gaz. Oradenii din prostie le este frica de gaz si prefera sa prefere in continuare incalzirea pe lemne. Am avut oaspeti straini si intr-o seara iesind la o plimbare sa luam masa in oras, au ramas stupefiati de fumul si mirosul din centrul orasului. Atat timp cat in centru se traieste ca-n evul mediu poate sa darame Bolojan tot orasul , tot nu conteaza.
Postat 18 Aprilie 2013, 10:47 de Petru
Foarte frumos articol
Draga d-le Mircea Chirila, probabil d-voastra aveti un salar din care puteti trai, probabil vreo sponsorizare de ici si colo...mare majoritate a locuitorilor orasului Oradea, inclusiv si cei din cartierul Iosia (\"s-a băgat gaz prin cartierele de case, dar locuitorii refuză să se branşeze pe motiv că-i scump\") cam incearca sa supravietuiasca, marea majoritate fiind pensionari, sa nu uitati ca probabil veti ajunge si d-voastra la pensie, as dori atunci sa va vad cum va veti descurca. Referitor la casele de pe strada Avram Iancu, vad ca sunteti pro demolare, as vrea sa va vad in locul lor cat scandal ati face...sunt indreptatiti sa se opuna demolarii. Parerea mea: un ziarist ar trebui sa expuna problema din toate punctele de vedere dar se pare ca d-voastra ...
Postat 18 Aprilie 2013, 08:10 de Tina
La ţară a crescut impozitul de 3 ori, începând cu 01.01.2013
Nu ştiu cu ce primar ai stat de vorbă Chirilă, dar precis făcea parte din grupul primarilor cretini, aflaţi pe lista de favoriţi ai lui Popa şi Bolojan. În primul rând că introducerea canalizării nu înseamnă, ca la alimentarea cu apă, un cămin de vizitare în dreptul casei şi câţiva metri de ţeavă, care cu totul se ridică la vreo 1.000 lei pe branşament individual. Canalizarea înseamnă pe lângă cămin şi conducte, realizarea unei băi în casă (vană/duş, vas WC şi lavoar), şi nu doar o chiuvetă de bucătărie cu scurgere direct în curte, care după orice calcul de bun simţ ajunge la cel puţin 3.500-4.000 lei. Ori dacă primarul ăsta care te-a informat trăznăi nu ţi-a spus că USL-ul a crescut impozitele pe proprietăţi rurale şi cu 300%, înseamnă că e unul dintre mincinoşii care nu ştiu nici care e venitul mediu de gospodărie în mediul sătesc şi cât îşi permit oamenii să suporte. În Bihor spre exemplu, venitul mediu pe o gospodărie rurală este de cca. 520 lei/membru de familie (55% din populaţia judeţului). Aşa că nu lipsa de cultură a apei uzate e de vină şi lipsa de bun simţ al celor care se află la putere de peste 20 de ani încoace, interesaţi doar de comfortul propriu.
Postat 17 Aprilie 2013, 17:50 de Carp III
nu uitati de poluarea CET_ului...
eu zic ca tot la lipsa de civilizatie intra si poluarea la care ne supun autoritatile locale prin economiile facuta in achizitionarea unor filtre pentru CET...
Postat 17 Aprilie 2013, 17:15 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON