URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2013, 16:47

România impracticabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate din naivitate, poate din cauza educaţiei, am fost mereu încredinţat că, oricât de greu ar fi, aici e ţara noastră, iar ăsta este un motiv temeinic pentru ca orice "aparţinător" să o aleagă. Să-i fie opţiune, preferinţă. Nu fatalitate, nu resemnare. Să o cultive şi să o frecventeze, să încerce în viaţa de toate zilele să o schimbe pe cât îl duce mintea şi îl ţin puterile. Cum anume, credeam că e simplu: făcându-ţi cât mai bine munca, plătindu-ţi taxele, informându-te, judecând şi mergând la vot, trecând strada pe verde şi aruncând gunoiul la coş, nu la nimereală.

Am avut şansa să umblu prin lume. Am fost şi sunt călător şi prin ţară, descoperind frumuseţi către care nu mă ademenise niciun ghid sau agenţie de turism, despre care nu văzusem mai nimic la televiziunile noastre, spre care mă stârniseră mai mult manualele de geografie şi de istorie, legendele cele vechi şi poveştile prietenilor. Aşa m-am îndrăgostit de România cea la fel de pitorească pe cât este de necăjită, aşa am întâlnit oameni de treabă care spulberă prejudecăţi ba despre "lenea moldovenilor", ba despre "neseriozitatea Miticilor".

Am căpătat şi mi s-a întărit credinţa că sunt multe de văzut şi multe de învăţat despre ţară, oricât de mare şi de îndreptăţit ar fi visul de a vedea întregul mapamond. Urmarea este că până şi despre decizia petrecerii concediului aici şi nu prin vreo rezervaţie all inclusive de aiurea am crezut că poate fi un act de patriotism, sentimental, dar şi foarte pragmatic deopotrivă. Căci dacă noi fugim nu doar din, ci şi de propria ţară, cheltuind pe afară agoniseala de peste ani, cum să nu o ducă prost propria industrie de turism, serviciile, până la urmă finanţele?

Nefiind un încăpăţânat fanatic şi vetust, înţeleg de ce mulţi amici îşi fac vacanţele oriunde numai în ţară nu, şi nici pe departe nu-i bănuiesc de mai puţin patriotism. De prea multe ori "dincolo este mai ieftin" nu-i doar o reclamă, ci o realitate, de prea multe ori trebuie să admitem că dincolo totul e mai îngrijit, pe când "eterna şi fascinanta Românie" se zbate în delăsare. Poţi să disperi vrând să ajungi, de pildă, la Curtea de Argeş, pentru că drumurile sunt capcane fără capăt. Te iau nervii căutând cutare "obiectiv turistic" pe care ştabii de la Turism îl promovează cu milioane de euro la televiziuni europene, în timp ce tovarăşii lor de la Drumuri nu pun pe marginea şoselelor nici măcar nişte amărâte de indicatoare, necum asfalt.

Ani întregi, singura "lucrare" pe drumurile României a fost frenetica şi, pentru unii, bănoasa amplasare a panourilor cu cinicul mesaj "Aici sunt banii dumneavoastră!". Alţi bandiţi voiau acum sondaje despre "gradul de satisfacţie" al românilor cu privire la liliputanele lor autostrăzi. Mi-aş dori totuşi să apuc ziua în care să ne putem ura "Drum bun!" în propria ţară fără să ne bănuim că ne batem joc unii de alţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@Abrudan
Matale eşti: ineducabil, neconvingător, contrafăcut, inapt, mărunt resentimentar, corupt / ibil. Compentenţe dumitale economice, juridice, culturale, politice sunt cvasi nule. Ai impresia că mai poţi propune vreo temă, chiar şi în adormita de căldură urbe de pe Crişul Repede ?? Toţi nepotriviţii trebuie să plece din România. Într-un fel sau altul. Am zis...
Postat 05 August 2013, 18:00 de adriano olahus
@lia
nu ti-e rusine, mah panarama ???? nu te vezi in ce hal esti ????? nu vezi ce aberatii debitezi din capul ala sec ????? rusine, bai pramatie ciudoasa, frustrata !!!! asta va e caracterul jigodiilor necinstite, vesnic cu ochii dupa furat, pamantul si avutiile altora !!!!!!!!!!!!
Postat 01 August 2013, 06:28 de huu.............
Pacat
Pacat ca e locuit de cei ca tine,de mai jos,Asgard.Voi imbolnaviti si infectati totul in jurul vostru,taiati paduri,furati tot ce se poate.Poate odata uscaturile ca tine vor arde, ca numa roman nu esti.Rusine ca existi.Tara arata asa din cauza onor oameni ca tine,blestema,fura.Inapoi la sapa si spor la treaba.
Postat 31 Iulie 2013, 15:50 de lia
noi suntem viitorul si sfarsitul tarii
La o populatie care voteaza constant in proportie de 90%, iar componenta electoratului este: 50% analfabeti, 25% babe senile, 20% bugetari clienti de partid, 4% votanti fraudanti, 1% votanti lucizi, traim mai bine decat ne-am putea astepta! La asemenea structura a populatiei si a celor ce vin sa voteze avem nesperat de bune conditii de viata! Suntem la coada Europei si ne duce siajul celorlalte tari din UE care mai si gandesc! Ocupatia noastra principala este autodistrugerea si pentru asta sustinem cu 90% alesii poporului!
Postat 31 Iulie 2013, 15:44 de medelin voicu
gozbori imputiti..
ii vedeti scriind articole si postand comentarii rautacioase la adresa tuturor romanilor generalizand ca toti romanii sunt rai, tepari, frumoasa tara pacat ca e locuita, etc, etc. asa cum ai spus si tu, sunt dusmanii nostrii.... loseri ciudosi.. hoti, criminali veniti de aiurea, manati de caracterul lor infect, la furat pamantul si bogatiile altora, infranti de romani si care acum care fierb in suc propriu (de sute de ani gunoaiele respective ravnesc la ceea ce e al nostru). mai sunt si cozile de topor locale.... dar padure fara uscaturi nu exista nicaieri in lume! acesti dusmani, aceste uscaturi vor fi toti \"oale si ulcele\", iar noi romanii vom fi tot aici. nu mor caii cand vor cainii !
Postat 31 Iulie 2013, 14:28 de @Valhalla-Asgard
Romania e inca greu de cucerit
Cumpara si tu un 4x4 bai Cris marele autor de filosofii la gura bihoreanului sau stai acasa. Asta ne mai lipsea sa dam de tine peste tot prin tara.
Postat 31 Iulie 2013, 12:33 de Juji
In naivitatea sa si bourul era sa dispara
Faptul ca acest Cris e de aici, din ROmania, este o fatalitate locala si trebuie sa ne resemnam?
Postat 31 Iulie 2013, 12:28 de trifa
pacat
Cum se spune E frumoasa tara noastra,pacat ca e locuita.
Postat 31 Iulie 2013, 11:41 de lia
drum bun
Degeaba castiga Steaua toate stelele, drumuri si bunul simt al unora nu le poate castiga.Dar celor care le convine mizeria si toxiinfectiile alimentare din hanurile romanesti doamne ajuta DRUM BUN.Si mai luati cateva piese de schimb la masina,nu strica.
Postat 31 Iulie 2013, 11:38 de ghita
Romania este superba !!!
Romanii, sunt oameni minunati dar asa cum este peste tot in lume, \"nu exista padure fara uscaturi\". Cei care generalizeaza si vorbesc urat despre totii romanii sunt dusmanii nostri de la est si de la vest. Nemernicii care de-a lungul vremurilor au jinduit la ceea ce nu le apartine. La pamantul si bogatiile altora. Barbarii, care au intrat cu japca in Romania, furand cat au putut, au fost infranti si azvarliti peste granita.
Postat 31 Iulie 2013, 06:59 de Valhalla-Asgard
@gozborul
bai mizerie umana, cuibul de viespi e in pusta falita. acolo-s teparii !!! fir-ai al dreq cu ei cu tot !!! SI ACUM VA UITATI CU OCHII ROSII DE URA SI LACOMIE, LA PAMANTUL SI AVUTUL ALTORA. Intr-o alta ordine de idei, Steaua a castigat aseara la Tbilisi, cu 2-0. Sunt sigur ca stii. Tomberonule, ai fost pe punctul de a-ti face harakiri,daca nu ai si facut-o ! hehehehehe.... ba, **** ciudos, Romania are patru echipe calificate in turul urmator in cupele europene ! cate are ungaria, de exemplu ? NICIUNA !!! aaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahha
Postat 31 Iulie 2013, 05:03 de aaaaahahahhahahahah
necajeala
am stat azi si m-am gandit si eu la tara asta asa de frumoasa si la oamenii care ne conduc sincer imi vine sa plang din cauza ca in tara asta nu putem sa facem chiar nimic tot mai multi oameni pleaca din tara din cauza banilor si sincer sa spun le dau dreptate pt ca la noi in tara suntem doar slugi ... ne impart patronii niste banutzi cand ei castiga lei grei pe munca noastra, medicii sunt niste lipitori care doar sa te prapadeasca cand tu o duci mai rau toata tara asta e un cuib de viespi care sunt cu tine sunt buni iar care nu hai sa-i tepuim si sa le luam banii !!! Frumoasa si fascinanta noastra Romanie !!!
Postat 30 Iulie 2013, 18:00 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON