URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2014, 15:45

Cine nu iubeşte cultura?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeografi, oameni de cultură, pictori de lebeniţe, iubitori de animale şi vătraşi resuscitaţi, ba chiar şi membrul Partidului Conservator se luptă ca Muzeul să fie dus în molozul de la Garnizoană. Dacă te pui cu ei, se cheamă că nu iubeşti cultura. Eu recunosc că, în cazul acesta, nu o iubesc.

Suporterii Garnizoanei te întreabă: nu vrei tu ca Oradea să aibă cel mai mare muzeu din Balcani? Răspund tot cu o întrebare: nu vreţi ca toţi orădenii să aibă o vilă şi un BMW? Evident că toţi ne dorim aşa ceva, problema e că nu ni le putem permite.

Suntem exact în situaţa omului care şi-au luat credit cu buletinul, şi-a tras o vilă de neam prost cu 12 camere şi, după ce a văzut că n-are bani să o întreţină, s-a mutat cu nevasta, copiii şi soacra într-o cameră. Cameră pe care o încălzeşte cu un reşou improvizat dintr-un bolţar şi ceva nikelină.

Sunt convins că, odată mutat la Garnizoană, la început Muzeul va fi vizitat de orădeni, mai ales pentru vâlva creată în jurul său. Apoi vom putea monta centrale eoliene în spaţiile uriaşe de acolo, pentru că pe acolo va bate vântul. Un oraş care adună 200 de melomani pe săptămână la Filarmonică, în care vernisajele se desfăşoară în anonimat şi unde nici la concertele gratuite nu iese lumea din case ar trebui să-şi vadă lungul nasului.

Ar fi minunat să avem şi un teatru de operă, unul de operetă, un ansamblu de balet, o sală de sport cu 30.000 de locuri, un stadion de Champions League. Dar avem bani destui? Că tot cei care cer milioane de euro pentru Muzeu se plâng din cauza impozitelor ajunse la un nivel insuportabil...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
gunoi de text
Ii subestimati pe oradeni domnule facut peste noapte jurnalist.....ei vin la actiuni culturale si nu sunt putini cum afirmati.Deontologia nu ar fi trebuit sa va lase sa bateti campii cu gratie. Deca vernisajele se desfasoara in anonimat este vina unor jurnalisti ca dvs. care fug de arta ca dracul de tamaie. CAt despre felul in care conturati artistii , ca fiind pictori de lebenite, pot sa va spun ca in capul dvs suna a gol ,,gol pe care ati putea sa-l umpleti cu eolienele de care spuneati...
Postat 16 Aprilie 2014, 17:26 de stan patitul
WTF? Your opinion sucks!
Bla-bla-bla, "specialistul" Chirila, inginerul ratat, fost angajat al unei fabrici ce facea (poate se mai fac inca, nu stiu) aragazuri (ca s-o plagiem putin pe fata tatii cea proasta, fiica marinarului chior si cam degraba bautor de whisky), isi da si el cu parerea. De ce? Pentru ca, oricum nu se pricepe la nimic, darmite la muzeografie, plus cultura. Si apropo, unde pielea de cangur tabacita, vazusi tu, mircica, moloz la garnizoana, sau te gandeai cumva la moz..?
Postat 11 Aprilie 2014, 14:33 de Merlin from Berlin
uite copacu!
Emile, vad ca am atins un punct sensibil :). Numa' zic: ma-ta are CRATIMA! :D
Postat 10 Aprilie 2014, 20:21 de icsulescu
Observatorul icsulescu...
Parerea personala ti-o spui pe blog, acolo nici nu trebuie sa spui adevarul, e parerea ta subiectiva, asa ai vazut tu realitatea. Parerea personala poti sa ti-o spui si in ziar, daca este al tau si nu te intereseaza ca ceilalti se sterg cu el la c... Si cateva mesaje personale: observator... asta e numele tau? parca vorbeai de anonimatul internetului. isculescu... idioata-i mata... cand scrii cu majuscule se vede clar ce cultura generala ai.
Postat 10 Aprilie 2014, 18:05 de Emil
mucea
Ce a ajuns tara asta! O adunatura de sfertodocti a caror lectura obligatorie s-a oprit la cartile de cruce, explica lumii, sub anonimatul intrnetului, cum vine treaba cu deontologia jurnalistica. Mergeti, ma, si mai dati o tabla, nu poluati atmosfera pe-aici!
Postat 10 Aprilie 2014, 17:42 de Observator
E totusi o diferenta
Oameni buni, invatati faceti diferenta dintre o stire si un editorial. In stanga paginii apare acest editorial, in sectiunea Parerea noastra.
Postat 10 Aprilie 2014, 16:41 de Nume
ete cine da lectii
Emil, "nu io" si altii ca el: daca nu ati aflat inca, jurnalistii sunt PE DEPLIN INDREPTATITI sa isi exprime parerile in scris, ca d-aia exista libertate de expresie. Nu ma gandesc cu cine ati invatat voi la scoala si daca despre asa numitul material de OPINIE sau EDITORIAL (marcat aici si prin numele rubricii) ati auzit. Asta nu tine de scoli, ci de CULTURA GENERALA! idiots
Postat 10 Aprilie 2014, 11:36 de icsulescu
inginer ratat
Chirila e un inginer ratat, de la o universitate de *: politehnica timisoara
Postat 10 Aprilie 2014, 11:10 de inginer ratat
Eterna si fascinanta prostie romaneasca
Din cate stiu eu despre jurnalism, mai exact presa scrisa , regula unui articol spune ca iti interzice sa iti exprimi parerea ta personala intr-un articol. postat de: rayka Draga rayka, ce stii tu nu ai invatat la facultatea de jurnalistica din Oradea unde Mircea Chirilă este profesor. Aceste reguli nu se aplica in Oradea. Prostii trebuie sa se perpetueze, sa se inmulteasca si au dascali buni.
Postat 10 Aprilie 2014, 07:52 de Emil
Deontologia profesională???
O sugestie pentru dl Chirila și subalternii lui: căutati Codul Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media. Deși e inutil pentru oameni fără conștiință.
Postat 10 Aprilie 2014, 04:38 de nu io
scriitorul lui Bolovan
... unde nici la concertele gratuite nu iese lumea din case ar trebui să-şi vadă lungul nasului, parca vorbesti despre tine Chirila poate pentru ca Bolovan a interzis totul in Oradea si a taiat aproape toate festivalele ca sa bage banii in CET, nici sa vrei nu poti organiza ceva in Oradea daca nu cotizezi, asa ca renunta aproape toti, auzi in orice varianta si ceea de eoliana prin muzeu prefer sa platesc asta decat fundurile de birocrati care o sa aiba 5 garsoniere sa isi tavaleasca sevretarele pe banii nostri ... asa ca fugi de aici lacheule
Postat 09 Aprilie 2014, 23:54 de Johny B
Rolul unui ziarist...
Rolul unui ziarist este sa consemneze evenimentele, eventual Mircea Chirila putea intervieva cateva persoane care au o parere (si o expertiza) pertinenta in acest domeniu. Dar d-nu profesor se considera prea destept pentru a asculta diverse pareri, dansul de la inaltimea inteligentei sale, da verdicte si emite sentinte. Inca nu am citit pe acest site, desi toata lumea se intreaba: de cati metri patrati minim are nevoie muzeul, ce spatiu ofera cetatea ,ce spatiu ofera garnizoana? Mutarea muzeului la cetate nu ar aduce nici o economie, atata timp cat la garnizoana s-ar crea conditii pentru luxul capuselor care distrug de ani de jile Bihorul. Nu ne permitem multe lucruri in Bihor pentru ca ani de zile banii judetului si ai orasului au fost gestionati prost. Suntem in urma unor orase care acum 20 ani erau sub Oradea: Sibiu, Arad, Sebes, Pitesti, Ploiesti etc. Nu ne permitem multe lucruri pentru ca au ajuns in fruntea noastra capusele. Acum sa le facem palat administrativ, nu sunt destul de inbuibati, sa le mai dam. Cheltuielile in cladirea garnizoanei vor fi aceleasi sau chiar mai mari pentru palatul administrativ. Intrebarea este: ce facem acolo, muzeu sau bordel?
Postat 09 Aprilie 2014, 20:02 de Emil
banii vorbesc, banii vorbesc...
sictir, Chirila, la cati bani negri ai incasat tu si clica ta din primarie si de pe la "oamenii de afaceri" pe care-i santajati cu blagoslovirea lui balbajan, nici nu ma mir ca faci spume ;)
Postat 09 Aprilie 2014, 19:07 de Agentul Termic
hei
Din cate stiu eu despre jurnalism, mai exact presa scrisa , regula unui articol spune ca iti interzice sa iti exprimi parerea ta personala intr-un articol.
Postat 09 Aprilie 2014, 17:50 de rayka
mt
nu numnai ca nu ni le permitem dar sincer nici nu e necesar. e un proiect faraonic si megaloman precum catedrala neamului etc etc.
Postat 09 Aprilie 2014, 17:15 de gezuka
Iar au luat-o pe lângă subiect Bihorel !?!
Te bagi unde nu-ţi fierbe oala, unde nu te pricepi şi unde o să crape de oftică, într-o bună zi, şi primarul tău cel ignorant !?!
Postat 09 Aprilie 2014, 16:20 de Carp III
Alt articol
Alt articol de prost gust pe aceasta tema. Ar fi bine sa incetati, ca deveniti penibili! Nu ma intereseaza parerea autorului!
Postat 09 Aprilie 2014, 15:58 de jiji
Jos Cultura
Cine nu e cu noi e impotriva noastra! Mai bine facem parcuri si proiecte fara nici o finalizare. Mentalitate a la Bolojan...
Postat 09 Aprilie 2014, 15:55 de Vasile
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON