URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2011, 09:47

Bolojan cu mâinile legate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celor care abia aşteaptă să scape de primarul Oradiei le dau o veste proastă. Titlul editorialului meu e doar o figură de stil, nicidecum o ştire care să zguduie urbea. Dar să trecem la fapte. În vreme ce opoziţia se chinuia să-şi dea autogoluri cu şefia Senatului, chestie care în limbajul mai puţin colocvial al unui cioban s-ar putea numi "a-ţi da cu brişca-n oaie", Guvernul a plănuit cel mai ostil act în privinţa descentralizării.

Domnul Boc (mă rog, stăpânul lui) a decis să lase mai puţini bani localităţilor, dijmuind cu nesimţire sumele colectate din impozitele pe salarii şi pensii. La nivel naţional afacerea înseamnă jumătate de miliard de euro, bani suficienţi în campania electorală pentru a dota tot votantul cu cizme, găleţi şi pelerine portocalii. Oradea pierde astfel aproape 10% din buget, în condiţiile în care spitalele au intrat în grija Primăriei, iar subvenţiile pentru căldură de la Guvern au fost sistate.

O grămadă de primari vor fi afectaţi de găselniţa Guvernului şi nici Bolojan nu se simte bine. Urmând un an electoral, nu-şi mai poate permite o mărire de impozite. În Ioşia, oamenii zgândăriţi de un tânăr zurbagiu cu trei morţi la cazier doresc, în dispreţul legii, să dea mai puţini bani pe gigacalorie decât restul orădenilor. Şi începe şi plata ratelor uriaşe pentru tramvaiele cumpărate de Filip.

Speranţa lui Bolojan să facă rost de bani pentru cofinanţarea proiectelor pornite sunt creditele. Dar, la cum bate vântul crizei globale, s-ar putea ca băncile să-şi ducă banii în patria-mumă, nicidecum să-i lase prin Oradea. Prin urmare, în 2012 riscăm să avem un primar cu mâinile legate, într-un oraş sufocat de probleme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
PROBLEMA
Problema-i in cap,nicidecum la maini sau prin buzunare.E si asta un soi de criza "globala",pe la mansarda.Fosfor si calciu-lipsa.
Postat 09 Decembrie 2011, 19:49 de gyorgy tozser
Unde sunt catusele?
Cei care suferiti de hepatita galben - albastra si-i luati apararea, daca nu sunteti blogarii lui, sau mai (bine zis bologarii Bolojanului) nu va dati seama ca ce a facut e mai mult pe vorbe. Nu da caldura si toti inghetam in apartamente desi guvernul i-a alocat bani (Oradea e a treia pe lista alocarilor). Ce a facut, catesva parcari si niste demolari care nu erau necesare, dar au inghitit bani. Iar maretele lui proiecte: nu pricepeti neamule ca sunt doar aprobate de autoritati, asta nu inseamna ca ploua cu bani. Astfaltarile stiu toti in buzunarul cui s-au dus. Pacat de titlul articolului, speram ca cineva unde trebuie i-a gasit hiba, dar inca nu e momentul. ingerasul de el: ar face dar nu-l lasa raii.
Postat 07 Decembrie 2011, 20:01 de Huda facariu
ca-i de la pnl
bolojan a facut atatea pentru oradea cat nu au facut,nu fac si nu vor face neam de neamul lor pdl-istii, dar degeaba ca-i de la pnl si nu-i de la gasca smechera a lui ghilea&company
Postat 05 Decembrie 2011, 18:17 de danezu
Gaseste solutii sau nu mai candideaza!
Pe vremea lui Filip, Bihoreanul muncea din greu la imaginea PD-ului. Cu mici sincope, pana se refaceau aranjamentele. Acum, se munceste la imaginea lui Bolo. Daca Bolo cel iubit are probleme, ar putea sa mai reduca din investitiile care ajung in buzunarul lui Beni Rus. Ar putea sa gasesca dovezi pentru a demonstra nelegalitatea contractelor fabuloase cu tramvaiele. Am vazut cat le-a criticat in campania electorala din 2008. Acum, vedem ca e blat. Nu mai zice nimic de tramvaie, ca sa nu fie intrebat de preferatii Primariei. Bai, Mirceo, esti persoana publica. Si tu, si ziaristii tai. Ia publica tu lista si fotografiile cu vilutele aflate in proprietatea colectivului de la prea-cinstitul (e)bihoreanul, dar si cu masinutele in care va plimbati prin urbe. Explica-ne si noua cum au reusit marii tai ziaristi, in frunte cu tine, detinator de spatii comerciale in buricul targului, sa ridice case cu salarii de nimic. Stai, ca vine campania electorala si poate mai rotunjiti veniturile. Ca vad ca prestati in avans.
Postat 04 Decembrie 2011, 22:55 de Bihorel
Bravo
Bravo Bolojan, esti tare, felicitari pt ceea ce ai facut !
Postat 03 Decembrie 2011, 09:37 de Nick
Legat de mic
Legat va fi si entuziasmului oradenilor. Asa o sa vedem un Bolojan real, adica gol de continut.
Postat 01 Decembrie 2011, 20:53 de Nail
La multi ani, romane, oriunde te-ai afala!
In 2012 va bate vantu prin buzunarele romanilor. Sa le fie de bine, iar la alegerile comasate sa-si vanda, din nou, voturile!
Postat 01 Decembrie 2011, 10:27 de safe
@YZ:
bine i-ai raspuns aluia. in 18 ani in Oradea s-au pus bolovani pe centru, lavițe de lemn pe deasupra sa aiba orasenimea unde sa sparga seminte si s-au cumparat tramvaie la pretul greutatii lor in aur. a venit omul asta de la alesd si in doar 3 ani a facut de zece ori mai multe si tot el merita maini legate. sa-l voteze pe vuscan sau pe cine o sa propuna PDL. o sa le dea totul pe de-a gata si orasul va atinge noi culmi ale dezvoltarii
Postat 30 Noiembrie 2011, 19:54 de rossi
@AB
Chiar asa!!! Nimic n-a facut. ...inafara de parcari, strazi, drumuri de legatura, parcuri, ordine in primarie si in oras, poduri, parcuri industriale, etc.... mai nimic, cu alte cuvinte... Aquaparc urmeaza sa faca pentru a face orasul mai atractiv din punct de vedere turistic si sa nu mai mergem sa ne lasam banii in Ungaria. Merita sa primeasca huiduieli Bolojan asta de la toti oradenii, nu-i asa portocaliule? Decenta, respectul de sine, cinstea si omenia mor zi de zi cate putin. Vai de ea lume, populata tot mai mult cu specimene ca tine!
Postat 30 Noiembrie 2011, 16:44 de YZ
ce vorbesti?
cand omul construieste aquaparcuri nu poti spune ca are mainile legate(!!!) dar ar merita pt ce a facut cu orasul asta! iar articolul merita si el premiul "Limba".
Postat 30 Noiembrie 2011, 14:58 de AB
...
Da, intr-adevar astia de la guvern facul totul, dar totul, pentru RECENTRALIZAREA banilor si descentralizarea poverilor. Au dat la comuintati spitalele, scolile si alte institutii care au nevoie de buget, dar taie din bani, ca sa aiba udrea & co. ce toca pe businessuri de partid.
Postat 30 Noiembrie 2011, 13:08 de unu
Criza
Domnule chirila, criza si prostia fac noi victime. Probleme de acest fel sunt imediat langa noi, la granita. ungaria este la pamant. sute de mii de unguri isi pierd casele, pensiile si salariile bugetarilor se platesc foarte greu. acolo, nu Boc a luat decizii !
Postat 30 Noiembrie 2011, 08:26 de Bill
si uite asa se nascua a treai categorie sociala OBLIGATORIU
INFRACTORI, INTERLOPI :)) sa traiti bine! ca " i am ciuruit :)))" NUMAI PDL este reprezentativ in ROmania.
Postat 29 Noiembrie 2011, 16:08 de suuperr
Pusca, calul si femeia nu se împrumutã.
Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai.Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.CONSTITUTIA ROMANIEI Statul exprima colectivitatea in timp ce partidele politice exprima ideologiile si interesele grupurilor sociale care coexista in cadrul natiunii
Postat 29 Noiembrie 2011, 15:56 de suuperr
bine fac poporului de sclavi
Guvernul o sa retina mai multi bani de la toate primăriile, dar singurele afectate vor ficele conduse de opozitie. cele de la putere vor primi bani mai multi din fondul de rezerva al primului ministru. este o dubla lovitura: vor avea bani mai multi de pomeni in primariile celor de la putere si vor putea sa-i arate cu degetul pe primarii opozitiei, nevoiti de la anul sa creasca darile sau sa blocheze majoritatea investitiilor. e doar o mostra din Romania pe care o meritam
Postat 29 Noiembrie 2011, 15:37 de rossi
ada banii!
@. Bai punctiformule, daca tot consideri ca mai bine se duc banii nostri in alte parti tin sa-ti spun ca-mi place cum gandesti. Asta inseamna ca si banii tai sunt la fel de neimportanti pentru tine, asadar iti dau contul meu bancar ca sa-mi trimiti bani! Sa stii ca-i primesc fara probleme!!
Postat 29 Noiembrie 2011, 12:27 de Ioenl
A alege dintre doua rele
Imi pare rau ca ma vad nevoit sa spun ca decat sa ajunga banii la bolovan si la clica lui (beni ,,manivela, consilieri PeNaLi,cei unguri....), mai bine duca-se pe pustii !
Postat 29 Noiembrie 2011, 11:45 de .
RUSINE!
\\\\"Rusine! De cateva zile incoace cei de la ProTV ne intreaba: de ce iubiti Romania? Am stat si m-am tot gandit, si nu-mi vin in minte decat motivele pentru care NU iubesc Romania! nu o iubesc din cauza acestor hoti nenorociti, din cauza ca baietelul meu de aproape 3 ani nu are un viitor frumos in aceasta tara. incerc din tot sufletul sa emigrez pentru a-i oferi copilului meu o viata decenta, si nu inttr-o tara in care sunt promovati toti hotii si toate curvele ca si model de viata.\\\\" Citeste mai mult: #ixzz1f5HVeZKN
Postat 29 Noiembrie 2011, 11:29 de uuuuuuuuuuuuuu PDL
multumim individului Groza
Cat de incompentent si inconstient si inuman si etc trebuie sa fii ca impovarezi situatia orasului, si implicit a locuitorilor, prin actiuni voit samavolnice, care sunt menite sa ofere argumente pentru eventualele esecuri ale celor care sunt acum la primarie. Groza s-a dat mare ca a cumparat tramvaie pentru ca oradenii le merita! Fenomenal: stia ca pierde alegerile, a contractat creditul, acum il plateste Bolojan, iar daca se intampla sa nu le poata plati se va ridica Groza Mr Groaza urland ca Bolojan e incompetent. Cu aceeasi suma putea cumpara garnituri noi la jumatate de pret, deci de doua ori mai multe. Dar nu: tre' Groza si pdl sa faca niznaie. Ghici cine va pune botul?
Postat 29 Noiembrie 2011, 11:09 de leaf
Titlu periculos
Domnu Chirila, nu mai bagati titluri d-astea de infarct ca faceti pocinog si s-ar putea sa ajungem sa aflam diferenta intre bai si catastrofa...
Postat 29 Noiembrie 2011, 10:30 de baby
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON