URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2013, 20:23

Vin scumpirile! Canalizarea, gunoiul şi biletul de tramvai vor costa mai mult

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regiile locale anunţă noi scumpiri. Majoritatea societăţilor subordonate municipalităţii şi-au prognozat bugetele pe 2013 cu majorări de tarife. Compania de Apă Oradea şi-a estimat pentru anul în curs venituri de 57,6 milioane lei, reprezentând 105,8% faţă de bugetul de anul trecut.

Pentru realizarea acestor sume, CAO a cerut majorări de tarife încă din ultima şedinţă a Consiliului Local din 2012, orădenii plătind de la începutul acestui an 0,50 lei cu TVA inclus pentru metrul de apă pluvială transportată prin sistemul de canalizare faţă de de 0,48 lei cât era iniţial.

În plus, compania prognozează pentru anul acesta majorarea tarifelor începând din 1 iulie cu 4% pentru metrul cub de apă şi 25% pentru serviciile de canalizare. La aceste procente se va adăuga şi inflaţia.

Ca măsură compensatorie, menită să ţină sub control cheltuielile societăţii, conducerea CAO a disponibilizat începând din luna martie 47 de angajaţi şi nu exclude noi reduceri de personal.

Gunoaie (mai) scumpe!

Scumpiri anunţă şi Ecobihor. Consilierii locali au aprobat joi majorarea cu rata inflaţiei, de 1,8% pentru servicii, a tarifelor de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi. Astfel, pentru perioada 1 mai 2013 - 30 aprilie 2014, tarifele pentru tona de deşeuri menajare respectiv pentru tona de deşeuri amestecate cu moloz va fi majorat de la 14,31 euro la 14,57 euro, iar cel pentru deşeuri din construcţii şi demolări urmează să crească de la 2,28 euro la 2,32 euro. La fel ca în anii precedenţi, deşeurile colectate selectiv, precum şi pământul vegetal nu se taxează.

10 lei intrarea la Zoo

Tot cu majorări de tarife se va lăsa şi redeschiderea Grădinii Zoologice, aflate în grija Administraţiei Domeniului Public, după doi ani de şantier. Potrivit prevederilor din bugetul societăţii aprobat joi de Consiliului Local, noile tarife ale biletelor de intrare vor fi începând de la deschiderea din 1 mai, de 10 lei pentru adulţi, respectiv 8 lei pe persoană pentru grupurile de adulţi mai mari de 15 persoane, 5 lei pentru copii, elevi şi studenţi la cursuri de zi şi 4 lei pe persoană pentru grupurile de copii.

Pentru 2013 APD previzionează venituri de 11,9 milioane lei, reprezentând 86% din cele de anul trecut. Conducerea societăţii pune acest lucru pe seama scăderii încasărilor din activitatea de pieţe datorită închiderii pe tronsoane a Pieţei Rogerius pe amplasamentul căreia urmează să fie construit un centru de afaceri cu produse agro-alimentare.

Abonamentul de tramvai va fi 75 lei

Nici OTL nu mai vrea să muncească pentru aceiaşi bani ca până acum. Potrivit bugetului pe 2013, conducerea societăţii va propune Consiliului Local, cel mai probabil în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii aprilie, majorarea tarifelor începând cu 1 mai.

Conform planurilor OTL, preţul unei călătorii se va scumpi de la 2 lei la 2,25 lei, preţul unui abonament pentru toate liniile va creşte de la 60 lei la 75 lei, abonamentul săptămânal va creşte de la 30 lei la 36 lei iar preţul unei legitimaţii de călătorie de o zi va urca de la 10 la 12 lei.

Aceste scumpiri ar urma să aducă un plus de 1,8 milioane lei la bugetul societăţii. Măsura va fi dublată de scădere a cheltuielilor prin disponibilizarea începând tot cu 1 mai a nu mai puţin de 95 de angajaţi ai societăţii între care şoferi, vatmani, controlori de bilete şi personal auxiliar. Pentru anul 2013 OTL mizează pe un buget de 47 milioane lei, reprezentând 98,6% din realizările de anul trecut.

CET "fabrică" şomeri...

Singura regie subordonată municipalităţii care a anunţat, deocamdată, majorări de tarife este Electrocentrale. Potrivit bugetului aprobat de consilierii locali, CET-ul mizează anul acesta pe venituri de 212,7 milioane lei la care prognozează cheltuieli de 305 milioane lei. Societatea estimează pierderi de 92,3 milioane lei, dublu faţă de anul trecut, ca urmare a faptului că vinde gigacaloria sub preţul de producţie.

În plus, începând din februarie 2013, ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor practicate de societate Consiliul Local a hotărât ieftinirea gigacaloriei de la 266 lei la 256 lei şi reducerea subvenţiei acordate de bugetul local de la 30,51 lei la 20,49 lei. Reducerile de tarife nu se referă şi la preţul achitat de orădeni, aceştia având de plătit în continuare tot 235 pe gigacalorie.

La fel ca majoritatea societăţilor subordonate bugetului local, Electrocentrale intenţionează o reducere cu 7% a cheltuielilor de personal prin disponibilizarea a 58 de salariaţi, numărul acesta urmând să scadă la 920 de angajaţi.

1,8 milioane lei pentru FC Bihor

Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au aprobat bugetul FC Bihor pe anul în curs, clubul sportiv mizând pe finanţări de la bugetul local în valoare de 1,8 milioane lei. La această sumă vor trebui să se adauge alţi 1,8 milioane lei contribuţia Consiliului Judeţean.

Până la această dată municipalitatea a vărsat FC Bihor 700.000 lei cu titlul de avans din cotizaţia pe 2013 şi urmează să facă plăţi până la nivelul sumei de 1,5 milioane lei. Potrivit hotărârii de Consiliul Local, alocările către club vor urca la nivelul aprobat de 1,8 milioane lei doar în funcţie de rezultatele obţinute la finalul sezonului competiţional 2012 - 2013 şi obiectivul stabilit pentru următorul sezon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
FC Bihor? Pentru ce?
Serios, hai că înțeleg: vreți să scumpiți unele chestii din diverse motive. Dar dă-o încolo de treabă, pentru ce mai băgați bani în echipa asta de nimic? Seniorii nu sunt pe nicăieri, iar pentru copiii din generațiile mai mici n-are rost să susții echipa, că și ăia-s deja mârlani cu ceafa groasă de la 10 ani.
Postat 07 Aprilie 2013, 00:56 de Mircea
TAIATI TAIATi, MARITI, MARITI
Pensionarii astia... cred ca din cauza lor se maresc si cheltuielile privind canalizarea si apa pluviala ... se plang prea mult...de aceea a crescut si Crisul si s-a inundat Promenada! Si daca OTL poate disponibiliza vatmani, soferi de autobus inseamna ca sunt multe curse degeaba... ce tot va plangeti de aglomeratie. VA ROG SA NU UITATI DE MASINA DL-ui BOLOJAN, a AIO Renault nou, Dustere si Loganuri noi luate si platite prin OTL! Asa ca va rog sa ii luati la bataie pe pensionari sa invete sa-si plateasca si ei abonamente, sa cereti sa fie dati afara soferi si vatmani sa nu se mai consume atatia bani degeaba astfel incat si alti functionari din Primarie (viceprimarii, directori, sefuleti) sa poata fi dotati prin OTL cu masini noi. @Baba cloanta poate vei primi o masina de la Primarie?!
Postat 05 Aprilie 2013, 22:49 de Adi Oradeanul
va rog donati mi bani sa platesc un mediator !
sunt obez nu stiu gandi am nevoie de un mediator :) fie va mila !
Postat 05 Aprilie 2013, 15:59 de fie va mila !
scumpiri
DACA TOT SCUMPITI BILETU MACAR SA FIE UN PIC DE COMFORT IN TRANVAIE ORI CAT E DE FRIG AFARA NU PORNITI CALDURA NICI UN PIC NU VA GANDITI LA CONFORTUL OMULUI ,BINE CA STITI MARI PRETURILE
Postat 05 Aprilie 2013, 14:01 de aurica
manevrarea politica nu i lasati decat cand suntem noi la guvern !!!
au iesit cativa cu copii sa i invete cum sa atace politic in clasa alti copii , manevrarea copiilor in scop politic e grav :)) oricum vrem exploatarea doar nu o sa le pastram pentru altii, vreti nu vreti noi vrem BELSUG nu prostime manevrata POLITIC , iti dai seama ca daca era PDL la GUVERN ce va mai scote in strazi la proest, tampiti din pacate !!!
Postat 05 Aprilie 2013, 12:26 de nu noi vrem PDL
inca o nebunie
d-na Madalina are perfecta dreptate...mai bine nici nu se putea spune... Pe mine nu ma deranjaza pensionarii in mod special, ca si ei is batuti de soarta la ce venit mic au, dar ma enerveaza ca sunt peste tot in momentele de genu: la 8 dimineata in piata, la 7 in tramvai si bus... Mai oameni buni, sunt altii care nu au loc de voi si trebuie sa ajunga la munca! ce faceti voi la orele alea pe coclauri? Cat despre preturile la abonamente, mai bine ma duc cu masina la munca: 2x 4km pe zi x 20 de zile x 6 lei/Litru = aprox 60 lei si parchez pe unde apuc sa nu platesc nimic. Saaaau cel mai bine imi iau bicicleta si fac ceva pentru mine, natura, oras si nu le dau bani la aia care nu merita!!!
Postat 05 Aprilie 2013, 12:26 de baba cloanta
pensionarii
Saracii salariati oradeni vor da 10-12 %din salariu ca pensionari de 40 ani sa zburde toata ziua gratis pe liniile de transport in comun, mai ales la prinz e foarte aglomerat, dar asa se cistiga voturile.
Postat 05 Aprilie 2013, 11:32 de laura
pensionarii
Saracii salariati oradeni vor da 10-12 %din salariu ca pensionari de 40 ani sa zburde toata ziua gratis pe liniile de transport in comun, mai ales la prinz e foarte aglomerat, dar asa se cistiga voturile.
Postat 05 Aprilie 2013, 11:29 de laura
otl
60 era rezonabil dar saltul la 75 e cam mare,nu cred ca e in avantajul otl
Postat 05 Aprilie 2013, 11:05 de stakka
OTL mai bun ca CEC-ul
Pana cand era abonamentul pe toate liniile la 45 de lei imi faceam lunar. Incasau de la mine 45x12=540 lei anual. De cand l-au scumpit la 60 de lei mi-am facut doar in cele trei luni de iarna. Deci 60x3=180. Cu 75 de lei nu mai merita sa imi fac deloc. Multumesc OTL, ca ma ajuti sa economisesc!
Postat 05 Aprilie 2013, 10:21 de Mine
Demisia Bolojan
Inteleg din stirea de mai sus ca de la OTL vor fi disponibilizate 95 de persoane, cu toate ca e o societate comerciala pe profit, in schimb Consiliul Local baga 1,8 mil lei in FC Bihor care nu produce nici macar imagine ! Rusine autoritatilor locale pentru acest tip de practici !!!!! Mai bine ti acasa, in somaj, 95 de persoane si-i platesti din bugetul statului decat sa ii lasi sa lucreze pentru banii pe care ii primesc ! BOLOJAN DEMISIA !
Postat 05 Aprilie 2013, 09:42 de cineva
intrebare
Este normal ca apa din rauri (produsa natural) si furnizata de Directia apelor Crisuri la un pret de nimic, SA O VANDA COMPANIA DE APA ORADEA la suprapret pentru ca cineva sa se imbogateasca. Uitati-va la salariile celor de la Companie si uitati-va cum traiesc ei. Nu se pot ridica preturile la nesfarsit. Verificati la Cluj cat costa in metru cub de apa ca sa vedeti diferenta, pentru ca cei de la Oradea au facut investitii pe seama oamenilor de rand, adica noi trebuie sa platim toti banii care i-au luat din banci. La fel se intampla si cu tramvaiele. La Oradea sunt preturi ridicate, dar din pacate tramvaiele lasa de dori. Nu sunt dezinfectate, nu sunt spalate, nu ofera conditii. Cele care pot da caldura iarna, nu dau, iar cele care detin aparatura de clima nu functioneaza vara. Te sufoci vara in tramvaie. Verificati si salariile acestor angajati. Nu este normal sa ridicati bani din banca pentru investitii, dupa care cei care circula cu mijloace de transport in comun sa va plateasca datoriile.
Postat 05 Aprilie 2013, 08:59 de oradea
Cluj
In Cluj abia la 1 Aprilie s a schimpit pretul biletelor la transportul in comun de la 3,5 la 4 lei pentru 2 calatorii. Si acolo exista tramvaie ultraperformante si mult mai multe linii de autobus si posibilitati de a circucla
Postat 05 Aprilie 2013, 01:06 de Andrei
otl
de asemenea este deranjanta prezenta pensionarilor pe autobuze, inca de la primele ore ale diminetii, cand mijloacele de transport sunt deja aglomerate cu oameni care chiar au ceva de facut, nu au iesit din casa la plimbare. acest fapt este datorat abonamentelor gratuite pt acestia, in conditiile in care un elev, sa zicem sub 16 ani nu are nici drept de munca, daramite bani pentru un abonament, fie el si redus cu 50%.
Postat 04 Aprilie 2013, 22:58 de madalina
otl
totusi cresterea pretului la abonamentele otl e exagerata si nejustificata, de la 60 la 75 lei e o crestere de 25%, in conditiile in care pretul biletelor va creste cu doar 12.5%, al abonamentelor saptamanale cu 20% si al legitimatiilor zilnice la fel!! as vrea de asemenea sa stiu daca planuiesc sa reduca si agolmeratia infernala la orele de varf si sa curete in autobuzele care efectiv miros a WC. Presupun ca cresterea preturilor e determinata de nenorocitele de carduri si validatoare, care sunt extrem de incomode, mai ales la orele de varf. Pe langa asta controlorii se chinuie sa isi faca treaba, dar renunta in momentul in care nu pot trece de oamenii muuulti din autobuz ca sa duca acel card la validator si sa verifice daca acesta a fost validat. Poate odata cu scumpirile vom primi si noi conditii de calatorile civilizate, soferi care nu au invatat sa conduca pe tractor si controlori care sa taca, daca nu pot scoate doua cuvinte decente!! cat despre \"reprezentantii\" otl, nu pot decat sa le doresc \"calatorie placuta\", sper sa ajunga sa se plimbe si ei cu autobuzul, vara, la orele de varf!
Postat 04 Aprilie 2013, 22:56 de madalina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON