URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2010, 18:08

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea va candida în echipă pentru CSM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea va candida, în această toamnă, la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu singur, ci formând echipă cu Horaţiu Dumbravă, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş, şi Adrian Neacşu, judecător în cadrul Tribunalului Vrancea.

„Noi am lucrat împreună la mai multe proiecte de modernizare a Justiţiei, am făcut propuneri de îmbunătăţire a funcţionării instituţiilor. Adrian Neacşu, de pildă, este promotorul şi realizatorul programului Jurindex, de publicare gratuită online a tuturor hotărârilor judecătoreşti. Eu sunt iniţiatorul unui program privind susţinerea medierii de către judecători, ca principală modalitate de descărcare a rolului instanţelor, iar Horaţiu Dumbravă a alcătuit o lucrare despre factorii de presiune şi conflictele de interese din Justiţie", a explicat Cristi Danileţ.

Potrivit magistratului orădean, candidatura în echipă reprezintă o noutate absolută în sistemul judiciar românesc, până în 2004, când au avut loc ultimele alegeri în Consiliul Superior al magistraturii, candidaturile fiind exclusiv personale.

„Până acum, întotdeauna a participat o singură persoană şi care a fost aleasă în baza propriilor susţineri, fără proiect, recomandări. Noi candidăm în echipă. Este benefic pentru că ne recomandăm unul pe celălalt, ne susţinem şi, în acelaşi timp, ne completăm reciproc", a mai arătat Danileţ.

Magistratul susţine că planul managerial pe care echipa îl va prezenta în alegeri vizează mărirea transparenţei sistemului dar şi a încrederii populaţiei în Justiţie, stabilirea unor criterii obiective de numire în funcţii de conducere sau de promovare la Înalta Curte şi a unor modalităţi de promovare a integrităţii judiciare.

„Trebuie să ne îngrijoreze faptul că s-a ajuns ca Justiţia să fie considerată o ameninţare de unii politicieni şi să se încerce controlul ei de către clasa politică. Trebuie să ne apărăm luând atitudine. Recâştigarea autorităţii Justiţiei, întărirea încrederii în sistem şi în fiecare judecător în parte sunt cerinţe ale statului de drept pe care ni-l dorim", a mai spus magistratul.

Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc în toamnă. Procedura presupune două tururi, primul pentru desemnarea listei candidaţilor finali din rândul celor înscrişi, iar cel de-al doilea pentru stabilirea candidaţilor aleşi. Alegerile se fac la nivel de instanţe, judecătorii, tribunale, curţi de apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv parchetele de pe lângă acestea, fiind declarate alese persoanele care au cel mai mare număr de voturi raportat la numărul de locuri prevăzut pentru nivelul de instanţe, respectiv parchete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Justitie corecta si impartiala vrem!
I. "Recâștigarea autorității Justiției, întărirea încrederii în sistem și în fiecare judecător în parte sunt cerințe ale statului de drept pe care ni-l dorim". 1. Se realizează, în primul rând, prin calitatea actului de justiție! II. Interesul superior al minorilor, presupune și: a) încălcarea prevederilor art. 43(3)-Codul familiei? b) separarea minorilor, de părintele responsabil, care nu a putut fi "aranjat" cu un "dosar profesional"? c) expunerea acestora la riscuri majore, exemplu: traznet? III. Ce înțelegeți prin: "Sărăcia este cel mai grav tip de violență"? - Mahatma Gandhi. Pe cei, care o generează, deliberat, în România, cine ii judeca?
Postat 05 Iulie 2010, 02:42 de parinte responsabil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON