URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2015, 15:15

PSD pregăteşte o nouă sarcină cu parfum de „şpagă” electorală la cheremul baronilor locali: tichete sociale pentru preşcolarii săraci, cu bani de la primării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu un proiect de lege iniţiat de colegii de la putere, privind aşa numita „stimulare a participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familiile defavorizate”, cu vârste între 3 şi 6 ani, care va  obliga primăriile ca din fonduri proprii să acorde lunar câte un „tichet social” în valoare minimă de 50 lei, care va putea fi folosit pentru achiziţia de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite.

„În Senat proiectul a trecut deja cu largă majoritate, acum este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi are toate şansele să devină lege şi să ajungă la promulgare într-o lună, o lună şi jumătate”, a spus Cseke.

Deputatul UDMR a explicat că proiectul legislativ „aruncă în cârca administraţiilor locale o nouă sarcină, fără a aloca şi resursele financiare necesare”, întrucât primăriile vor fi obligate să acorde noul ajutor fără a primi şi fonduri pentru acoperirea acestuia. „Dacă s-ar dori un program guvernamental de acest gen, aş fi de acord, dar să obligi primăriile să dea banii nu este corect, contravine principiului autonomiei locale”, a spus Cseke.

El a arătat, de asemenea, că potrivit noului proiect, primăriile vor putea acorda tichete sociale în valoare mai mare de 50 lei, ceea ce ar institui discriminări între copiii dintr-o localitate faţă de cei din altă localitate. „O primărie bogată poate da 200 de lei, iar alta din vecinătate dă 50 de lei. Cu ce este vinovat copilul din această localitate faţă de cel din cealaltă? Nu există principiul echităţii, pentru că toţi cei care îndeplinesc anumite condiţii trebuie să beneficieze de acelaşi tratament”, a explicat deputatul.

Cseke a spus, de asemenea, că noul proiect, odată devenit lege, va da posibilitatea ca primarii să folosească tichetele sociale pentru a-şi asigura voturile părinţilor, la fel cum se întâmplă şi cu alte forme de ajutoare care sunt utilizate ca instrumente electorale, mai ales că a fost promovat în aşa fel încât să-şi arate efectele din viitorul an electoral.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Sarantocii"
Propun ca banii acestia sa nu ajunga la copiii "sarantocilor", ci sa se cumpere "rulouri de gazon" pentru Dealul Ciuperca si "piatra italiana" pentru Piata Unirii! Sa nu mai asteptam votul Parlamentului! Vrem o ordonanta de urgenta!!
Postat 26 Septembrie 2015, 12:24 de LauraD
ERATA
...dobandea calitatea de co-asigurat....
Postat 26 Septembrie 2015, 00:45 de TDS
DESPRE UNA, DESPRE ALTA!
@bihoreanoradean: Deja este lucru stiut! Orice face PSD-ul are un scop electoral! Daca face PNL-ul ceva de bine, e ceva normal! Mang a plagiat! Acum cativa ani eu tin minte ca s-a scris in presa ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi continea pagini intregi copiate! Asta a fost lasata urgent moarta si ingropata bine! Kovesi nu trebuie atinsa nici cu un fir de par 9 desi, recunosc, a facut si lucruri bune! ). Singura Primarie din tara unde se ia spaga este Primaria Generala a Capitalei! Singurul oras in care exista cimitire este tot Bucurestiul ( in alta parte cimitirele sunt in regula, ba le mai schimbam gardurile/varam niste bani aiurea ). PS: este vorba despre contributii sociale DE SANATATE! Si in acest moment daca cineva are o problema medicala ( alta decat urgenta ) nu se intervine in cazul in care pacientul nu este asigurat! Pacientul trebuia sa achite din urma contributiile sociale de sanatate pentru sase luni sau intr-o situatie fericita, daca se afla in intretinerea unei persoane asigurate, dobandea calitatea de asigurat! Macar acum lucrurile sunt clare! E drept, suna cam aiurea " daca nu ai venituri, platesti contributii de sanatate " (intrebarea, nu, este aceasta: DE UNDE? )dar suma nu este uriasa! Pentru 5,5% calculate lunar la salariul minim brut pe economie se poate gasi o solutie!
Postat 26 Septembrie 2015, 00:43 de TDS
Titlu cu 'iz' de campanie electorala
1. inca nu suntem in campanie electorala, deci nu vad sensul articolului - avem o gramada de legi mult mai proaste dar alea nu le comentati. 2.In Oradea avem conducere pnl-ista in primarie: chiar va rog sa nu transformati acesta lege in campanie electorala: demonstrati ca aveti un pic de omenie si ajutati-i pe cei oropsiti daca tot 'vi s-a bagat' o astfel de lege pe gât. 3. Apropo de finantare.. de la anul si persoanele care nu realizeaza venituri vor fi obligate sa plateasca contributii sociale in valoare de aprox 800 - 900 ron pe an (deci nimic nu se pierde, totul se transforma), asta de ce nu o comentati?
Postat 26 Septembrie 2015, 00:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON