URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2013, 18:00

Primăria nu face faţă cererilor! Orădenii vor fi păsuiţi până la sfârşitul anului pentru plata impozitului pe teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor fi păsuiţi până la sfârşitul anului pentru plata impozitelor pe terenurile deţinute. Consiliul Local se va întruni luni de la ora 14 în şedinţă ordinară pentru a hotărî la cererea municipalităţii decalarea termenului de plată a impozitului stabilit pentru 30 septembrie până la 31 decembrie.

"Am propus Consiliului Local prelungirea termenului de plată până la 31 decembrie cu păstrarea bonificaţiei de 10% pentru persoane fizice care îşi achită integral impozitele", a declarat Edurard Florea, directorul economic al Primăriei, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prelungirea termenului de plată se va face pentru ca municipalitatea să poată procesa cererile de stabilire a categoriei de folosinţă a terenurilor.

"Până astăzi, pentru cele 8.100 de parcele au depus cereri de stabilire a categoriei de folosinţă circa 7.700 de proprietari. Dacă luăm în calcul că există proprietari care deţin mai multe parcele, înseamnă că peste 95% dintre aceştia şi-au depus deja cereri. Dintre acestea însă, până în 3 septembrie au fost verificate doar 3.360 de cereri, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate", a spus Florea.

Directorul a precizat că, odată depusă cererea, orădeanul a scăpat de alte drumuri la Primărie. Adeverinţa privind categoria de folosinţă a terenului eliberată de Direcţia de Urbanism este comunicată în paralel Registrului Agricol pentru actualizarea bazei de date cât, Direcţiei Economice pentru stabilirea noilor impozite şi proprietarului .

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, reîncadrarea categoriei de folosinţă a terenurilor înseamnă pentru majoritatea proprietarilor impozite mai mari. "Încadrarea categoriei de folosinţă va aduce în plus bugetului local circa 1,5 milioane lei pe an. Creşterea încasărilor de la 4 milioane lei la 5,5 milioane lei înseamnă un plus de 30% pentru bugetul local. Menţionez că nu este vorba de o majorare a impozitelor, ci o de o corectare a unei situaţii anterioare, când unele terenuri figurau în evidenţe, în mod eronat, ca fiind cu destinaţie agricolă", a declarat directorul.

Eduard Florea a precizat că, deşi termenul de plată a impozitului pe teren a fost amânat pentru 31 decembrie, data de 1 octombrie stabilită pentru depunerea cererilor de stabilire a categoriei de încadrare a terenurilor rămâne valabilă în continuare.

"Terenurile pentru care până la 1 octombrie nu s-a depus cerere de încadrare a categoriei de folosinţă vor fi trecute automat la categoria curţi-construcţii. Proprietarii vor putea însă depune cereri de reîncadrare în categoria de folosinţă până la sfâşitul anului, iar acestea vor fi analizate", a afirmat Florea.

Consiliul Local a impus la începutul anului reanalizarea categoriei de folosinţă a terenurilor la solicitarea Direcţiei Economice a Primăriei care a descoperit că doar o treime din suprafaţa oraşului apare ca teren construibil, diferenţa fiind formată din terenuri arabile, păşuni, livezi şi altele.

Diferenţa de impozitare între aceste categorii de folosinţă este considerabilă. Dacă pentru 850 metri pătraţi de teren agricol proprietarul datorează un impozit de 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceeaşi suprafaţă de teren construbil situat în zona D a oraşului, care are cele mai mici impozite, suma datorată sare la 170 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Taranoii de oras au ocupat Primaria Oradea
Eduard,in taranoi de oras cu cravata si ciorapii neschimbati de o saptamana, care scolfaindu-se printre dinti de ultimele resturi de mancare,ne invata pe noi oradenii ,ce e bine si ce e rau,Primaria Oradea este gazda taranoilor fara buletin de oras............pana cand ?
Postat 07 Septembrie 2013, 12:34 de xyz-q
Evazionistii lui Eduard vor sa fie verificati!- cata nerusinare si la astia
Deci avem 7700 de cetateni contribuabili EVAZIONISTI ( conform etichetarii primite de la Eduard - cel fara neuroni dar cu falcute),cetateni care insista totusi sa se verifice incadrarea terenurilor lor,desii ei sunt EVAZIONISITII incapatanatii care vor sa se dea de gol. Ce fraieri sunt - zice Eduard,ca orium tot eu am dreptate !,pot sa faca ei cate cereri ori vrea,ca doar asta-i porunca stapanului- Bolojan.O sa platiti voi drumurile astea,cu varf si indesat........ rabdare.
Postat 07 Septembrie 2013, 01:52 de xyz-q
Prostia nu se vindeca
Legile tarii, cele 9 luni ale acestui an in care a luat suturi in fund de la locuitorii orasului, faptul ca a declansat un scandal imens, nevroza si deranjul provocat oradenilor cinstiti....nu l-au schimbat cu nimic in bine pe acest idiot.
Postat 06 Septembrie 2013, 11:59 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON