URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2015, 16:58

Pregătiri de referendum! Alegătorii cu flotant de Oradea şi Sînmartin se mai pot înscrie pe listele suplimentare până joi seară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreţi să votaţi la referendumul din 10 mai? Faceţi demersurile necesare! Alegătorii cu flotant de Oradea sau Sînmartin, studenţi sau angajaţi ai firmelor din cele două localităţi, se mai pot înscrie pe listele speciale pentru scrutinul de duminică doar până joi seară.

"Persoanele cu flotant se mai pot înscrie pe listele suplimentare doar până mâine inclusiv, pe bază de cerere. Cererea va fi trebui analizată şi aprobată de primarul localităţii şi trimisă secţiei de votare", a declarat Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsura este valabilă şi pentru alegătorii cu flotant de Sînmartin. "Procedura din Oradea se aplică şi în comună, fiind prevăzută în Legea 3 privind referendumul", a spus Veronica Chereleu, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală Sînmartin.

Pe bază de cerere...

La fel, persoanele spitalizate şi cele aflate în detenţie la Penitenciar sau în arestul Poliţiei vor putea solicita urma mobilă doar în baza unei programări făcute sâmbătă între orele 18 – 20, când membrii birourilor elecotrale vor fi prezenţi la secţiile de votare pentru ultimele pregătiri. Solicitarea va fi depusă de conducerii instituţiei la cea mai apropiată secţie de votare.

În ceea ce priveşte bolnavii transportabili, aceştia vor putea solicita urna mobilă, prin intermediul aparţinătorilor, de la secţia de votare la care sunt arondaţi, inclusiv în ziua votului. "Vor depune o cerere însoţită de copia actelor doveditoare din care să rezulte că este vorba de un pacient netransportabil şi se va face o programare a urnei mobile", a completat Chereleu.

Numai la secţia proprie

La referendumul din 10 mai, alegătorii îşi vor putea exprima opţiunea de vot pe baza Cărţii de Indentitate, a Buletinului de Identitate precum şi a Cărţii de Identitate Provizorii, pentru cei care îşi vor fi pierdut documentele în această săptămână. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 07 – 23.

"Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul pentru unificarea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin alegătorii vor putea vota doar la secţia de care aparţin", a declarat Eugenia Borbei, directorul juridic al municipalităţii orădene.

Potrivit Registrului Electoral Permanent, în Oradea sunt 189.190 de alegători cu drept de vot, iar în Sînmartin numărul lor este de 8.183. Pentru aceştia, în municipiu au fost pregătite 143 de secţii de votare, iar în comuna limitrofă 8. Fiecare secţie este dotată cu şase cabine de vot şi tot atâtea ştampile. Numai pentru scrutinul din Oradea se vor tipări 207.950 buletine de vot.

Raportări periodice

Biroul Electoral de Circumscripţie va comunica date cu privire la prezenţa la vot în mod periodic. "Pentru a avea o situaţie exactă a participării la vot vom aduna date privind prezenţa la urne, de la toate secţiile de votare din municipiu, la orele 10, 13, 16 şi 19", a declarat secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. Datele colectate reflectă strict prezenţa la vot, nu şi opţiunea alegătorilor.

Pentru ca referendumul să fie valabil, participarea la vot trebuie să fie de 30% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente, ceea ce înseamnă 56.757 de alegători în Oradea şi 2.455 în Sînmartin. Numărul exact va fi cunoscut abia sâmbătă, după finalizarea procesului de verificare manuală a listelor care au fost deja confruntate electronic cu bazele de date existente.

În plus va trebui ca minim 25% din voturile cetăţenilor înscrişi pe liste să fie valabil exprimate, iar 50% + 1 din voturile valide să fie în favoarea unificării. Aceste condiţii se aplică cumulativ atât pentru votul din Oradea cât şi pentru cel din Sînmartin.

Citiţi pe această temă articolele:

Spune "Da"! BIHOREANUL prezintă avantajele pe care le-ar aduce unirea dintre Oradea şi Sînmartin

Surpriză: Deşi provenit din PSD, prefectul Claudiu Pop îndeamnă cetăţenii să voteze pentru Oradea Mare la referendumul din 10 mai

Bolojan, către locuitorii din Rogerius: Mergeţi să votaţi la referendum şi dacă sunteţi împotrivă! (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
informatie utila - multzumim
multumim pt. precizari.
Postat 07 Mai 2015, 10:10 de vg
Pierdere de vreme!
Referendumul pentru un Parlament cu 300 de membri e valabil si aplicabil?
Postat 06 Mai 2015, 19:21 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON