URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2012, 15:46

Mocan atacă la Tribunal decizia de nevalidare ca membru în CJ, iar Avrigeanu şi Ghilea o atacă pe secretara judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a criticat, marţi, decizia de invalidare a mandatului lui Călin Mocan în funcţia de consilier judeţean, anunţând că acesta va ataca hotărârea în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Bihor.

După cum se ştie, sâmbăta trecută, mandatul lui Mocan a fost invalidat, în premieră de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bihor, pe motiv că, la momentul depunerii candidaturii, Mocan avea calitatea de funcţionar public. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, întrucât funcţia publică de conducere de la Oradea îi interzicea să candideze, PDL-istul şi-a rezolvat o mutare conspirativă la Cluj, pe un post de execuţie, fix până în prima zi după alegeri, când visa să-şi reia fotoliul de şef rezervat acasă. Dar povestea s-a întors împotriva lui...

La reciclat

"Nu ştim cine a gândit această şmecherie politică sau administrativă, de a nu valida un consilier care din toate punctele de vedere îndeplinea condiţiile. Săptămâna aceasta, domnul Mocan va depune o contestaţie la Tribunal, iar instanţa va trebui să se pronunţe în maximum 15 zile printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Vom vedea cine a avut dreptate. Dacă cei de la CJ au avut dreptate, noi o să ne cerem scuze. Dacă noi o să avem dreptate, cineva din CJ, pe partea juridică, ar trebui mai mult decât să îşi ceară scuze şi să lase instituţia pe alte mâini sau să meargă la nişte cursuri îndelungate de reciclare", a declarat Avrigeanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat, concret, la cine se referă, liderul PDL a spus că "partea juridică, începând cu secretarul al judeţului (Carmen Soltănel - n.r.), şi cine a mai participat la aceste decizii" (n.r. - adică toţi consilierii care nu au votat validarea la constituirea CJ). La întrebările jurnaliştilor, Avrigeanu a dat de înţeles că Soltănel ar trebui să plece de la CJ, fiind completat de fostul prefect Gavrilă Ghilea, prezent la conferinţă, care a spus că vinovată e şi "o persoană care are o ambiţie personală", şi anume "preşedintele comisiei de validare", cu referire la PC-istul Traian Bogdan.

A aflat "live"

PDL-iştii susţin că propunerea de nevalidare a mandatului lui Mocan făcută de comisie şi însuşită de plenul Consiliului Judeţean ar fi pe lângă lege.

"Conform legii administraţiei publice locale, care prevede special cum se fac validările şi în ce condiţii nu se validează mandatul unui consilier, se verifică eligibilitatea, în cazul în care candidatul nu este eligibil şi în cazul în care s-a comis fraudă electorală dovedită prin lege. Dânşii, mari specialişti în drept, au confundat eligibilitatea cu incompatibilitatea. Este ca un proces în care te judeci pe evaziune fiscală şi el te judecă pe legea proxenetismului. Cam aşa s-a întâmplat: noi discutam de validarea unui consilier pe legea 215, a administraţiei publice locale, şi ei vorbeau pe legea 188, privind incompatibilitatea funcţionarului public. Nu erau la subiectul zilei", acuză Avrigeanu, cu referire la membrii celorlalte partide din CJ şi la juriştii instituţiei.

PDL-iştii consideră că situaţia lui Mocan trebuia lămurită după depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Judeţean, unde candidatura acestuia putea fi contestată. "Nu s-a întâmplat acest lucru. Domnul Mocan a rămas pe lista de consilieri judeţeni şi a fost validat de BEJ cu un certificat doveditor al alegerii", a declarat Avrigeanu, ignorând faptul că mutarea lui Mocan la Cluj şi plecarea din funcţia de director nu erau cunoscute.

Pe de altă parte, liderii PDL s-au plâns că dosarul trimis de Prefectura Bihor către Consiliul Judeţean în vederea analizării legalităţii situaţiei lui Mocan datează din 11 iunie, dar acesta nu a ştiut despre existenţa solicitării, despre care a aflat doar la şedinţa inaugurală a CJ. "A fost o execuţie cu un uşor iz stalinist", a zis Avrigeanu, condamnând faptul că lui Mocan nu i s-au cerut informaţii înainte de a-i fi invalidat mandatul.

mocan.jpgDe altfel, prezent şi el la conferinţă, dar nu la masa "prezidiului" (unde au stat doar Avrigeanu şi Ghilea), Mocan (foto) a confirmat că a fost surprins extrem de neplăcut de lovitura primită la reuniunea CJ, cu atât mai mult cu cât îşi dăduse demisia din Garda de Mediu.

N-au probleme de moral

Întrebaţi de BIHOREANUL dacă este morală, totuşi, mişcarea lui Mocan de a se muta la Cluj pe un post de execuţie, atât Avrigeanu, cât şi Ghilea au spus că mutarea a fost "şi morală şi legală", "mai ales că dânsul şi-a dat demisia din corpul Gărzii de Mediu, deci a renunţat definitiv". "Legea îi dădea dreptul să rămână în continuare pe o funcţie de execuţie, dar şi consilier judeţean. Nu era nicio incompatibilitate", a zis Avrigeanu.

Întrebat, la rândul său, de BIHOREANUL dacă el consideră moral ce a făcut, Mocan a zis doar că da şi că decizia de mutare "a fost decizia Gărzii Naţionale", iar el doar a fost de acord. "E foarte moral. Oricum nu are legătură. Aspectele acestea o să le discutăm când o să fie cazul. E un capitol închis, eu nu mai sunt membru al Gărzii de Mediu. De vreme ce ANFP (Administraţia Naţională a Funcţionarilor Publici -n.r.) aprobă aşa ceva, da, este moral. O astfel de problemă trebuie judecată de ANFP, nu de către Prefectură, nu de către Consiliul Judeţean sau de o comisie", a ocolit Mocanu discuţia.

Citiţi pe această temă şi articolul Şmecher degeaba!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine
Loooooooooooooooser !!!
Postat 03 Iulie 2012, 22:01 de Winner
Caricatura rurala
Penibil individu' M. Are moaca de idiot si cred ca e genul autist care nu se intelege nici pe el si se minte singur ca ar avea aspect urban. Se vede taranul din el de la mare distanta.
Postat 03 Iulie 2012, 21:59 de Love you
Jalnicul Mitocanu
Jalnica prezenta lui Mitocanu : saracu se vede ca e somer .... s-a prezentat in papuci la sedinta respectiva.PDL-istilor faceti-va mila si dati-i cadou niste incaltari mai adecvate ,e vorba de respect pana la urma nu te poti prezenta ca la piata.Poate nevasta-sa nu-i mai da bani din profitul firmei de publicitate care a prosperat ca Fat -Frumos pe perioada functiiei Mitocanului pe care a detinut-o pana acum cateva zile ......Cand vom scapa de toti nesimtii ,aroganti si tupeisti gen mitocanu
Postat 03 Iulie 2012, 20:51 de luci
cat tupeu are Mitocanu
Cat tupeu are Mitocanu ........deci tot hotul striga hotii.....e bolnav cu capul ....a umblat cu cioara vopsita si acum mai are nesimtirea de a ataca o decizie corecta.... ce sa mai zicem ameninta ca si Base cu CCR.....mai de graba ar trebui sa i se faca un dosar penal pentru toate mitocaniile facute
Postat 03 Iulie 2012, 20:27 de iacsi
Procesoman pierzant
Pe pariu ca instanta nu-i va da dreptate lui Mocan ??? N-are decat sa ne dea in judecata si sa mearga cu procesul pana la CEDO, ca tot asa ramane, adica nevalidat. De ce ? Pentru ca un bou ramane un bou.
Postat 03 Iulie 2012, 18:56 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON