URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2012, 21:05

Mircea Matei cere demisia conducerii PDL Bihor în bloc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul secretar general al PDL Bihor şi fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mircea Matei, de doi ani membru în organizaţia PDL Bucureşti, a participat joi seară la o emisiune a postului local de televiziune TTV, unde s-a dezlănţuit împotriva fostului prefect Gavrilă Ghilea şi a fostului preşedinte al CJ Bihor Radu Ţîrle, pe care îi consideră cei mai mari vinovaţi de rezultatele dezastruoase obţinute în Oradea şi judeţ la alegerile din 10 iunie.

Greşeli de comunicare şi conducere

Invitat de Zoltan Hizo în emisiunea "Analiza din redacţie", Matei a vorbit în trei sferturi din timpul alocat despre situaţia partidului la nivel naţional şi despre cauzele declinului PDL în întreaga ţară.

Întrebat de gazda emisiunii de ce a pierdut partidul alegerile locale şi a coborât atât de mult în ochii românilor, Matei a afirmat că sunt cel puţin trei cauze. "Plătim în primul rând greşelile de comunicare, care n-au făcut decât să adâncească falia dintre noi şi cei care ne-au susţinut. În al doilea rând a fost vorba despre un management instituţional slab la nivelul partidului. La partid se vorbea numai despre Guvern, iar la Guvern nu se mai vorbea despre partid. (...) Prea mulţi dintre reprezentanţii partidului în structurile din Guvern au crezut că sunt, că suntem inailibili, şi că guvernarea este ceva ce ni se cuvine", a spus Matei.

El a mai adăugat că a contat în scăderea partidului şi primirea unor traseişti de la PSD pe care i-a urcat în funcţii în timp record, dând exemplul fostului ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, care a fost dat afară de PSD Bistriţa, iar PDL-ul l-a luat "de bun". "Nu este posibil ca unul care a venit de la PSD să ajungă ministru PDL într-un an şi jumătate", a exclamat fostul secretar general al PDL Bihor.

UNPR: "De ce să le spunem trădători?"

Îndemnat să se pronunţe asupra UNPR, adică a unei formaţiuni apărute prin "trădare" la dorinţa PDL, Matei a afirmat că nu-i poate numi "trădători" pe membrii acestui partid, pe motiv că... legea nu interzice migraţia politică. "Eu nu folosesc cuvinte din acestea atâta timp cât legea nu interzice migraţia politică", a spus Matei.

Ceva mai critic s-a arătat PDL-istul cu UDMR, despre care a amintit că s-a dat mereu de partea puterii, indiferent de culoarea acesteia. "UDMR sper să-şi revină din starea asta roz în care de 20 de ani este la guvernare cu toată lumea, şi să înceapă să se poarte ca un partid", a zis Matei, supărat că după ce a guvernat cu PDL, formaţiunea maghiară a asigurat cvorumul în Parlament pentru schimbarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte a Senatului şi a Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Despre plecarea la PSD a fostului primar al Oradiei, Petru Filip, Matei a fost mult mai îngăduitor, ferindu-se să-l critice şi spunând că acesta a părăsit PDL din motive personale. De altfel, şi în finalul emisiunii, Matei a spus că a rămas în relaţii bune cu Filip, dar că el preferă să rămână în PDL. "Ne întâlnim, discutăm despre orice, dar asta nu înseamnă că suntem la pachet".

PDL Bihor, o "gaşcă"

Cea mai interesantă parte a emisiunii a fost, de departe, ultimul sfert, în care Mircea Matei a răspuns la câteva întrebări referitoare la PDL Bihor şi la responsabilitatea pierderii catastrofale a alegerilor locale, cu doar 3 consilieri locali la Oradea (faţă de 7 între 2008-2012 şi 10 între 2004-2008), respectiv cu 7 reprezentanţi în Consiliul Judeţean (după 9 în legislatura trecută şi 10 între 2004-2008).

Din start, Matei a afirmat că vinovăţia cea mai mare a dezastrului o poartă fostul prefect Gavrilă Ghilea şi fostul preşedinte al CJ Radu Ţîrle. "Ghilea şi Ţîrle nu au nicio legătură cu spiritul PD-ului", a spus fostul secretar general al PDL Bihor, făcând distincţia între vechiul Partid Democrat şi formaţiunea portocalie creată prin cooptarea unor disidenţi liberali, dar şi PSD-işti.

Matei şi-a argumentat aserţiunea arătând că în Bihor nu a existat nicio preocupare pentru selectarea unor candidaţi credibili la Primărie şi la şefia CJ, adăugând însă că "nici conducerea de partid nu a vrut să-şi asume candidatura", adică Gavrilă Ghilea, care era prefect şi putea candida la preşedinţia Consiliului Judeţean. "De ce nu a candidat Ghilea? Pentru că în doi ani a stat pitit la Prefectură şi nici măcar n-a ieşit să explice şi să susţină politica Guvernului", a zis Matei.

Ghilea -un "blatist", Ţîrle - un "fariseu"

"La ora asta PDL Bihor este condus de o gaşcă. Şi ar fi bine ca gaşca asta să plece, să-şi dea demisia. Să lăsăm competiţia în partid să-şi spună cuvântul, şi atunci avem o şansă pentru 2016. Că dacă se continuă trendul ăsta, niciun parlamentar, absolut niciunul, n-o să aibă PD-ul în Bihor", a avertizat PDL-istul, adăugând provocator: "Poate vrea domnul Ghilea să fie preşedinte la partid, poate vrea domnul Ţîrle..."

Pe acesta din urmă, Matei l-a descris ca fiind "un mare fariseu politic", care "n-a construit niciodată nimic", ci care "tot prin funcţii îşi doreşte să fie", în timp ce despre Ghilea PDL-istul a amintit că a venit din PSD şi a fost "cooptat" ca vicepreşedinte al democrat-liberalilor doar pentru că a adus cu sine câţiva primari social-democraţi.

De asemenea, Matei a spus că şi Ţîrle, şi Ghilea trebuie "să fie bărbaţi" şi "să-şi asume" consecinţele situaţiei, dar despre Ghilea a afirmat că este cel mai vinovat, pentru că a făcut blat cu Bolojan, neutilizându-şi funcţia de prefect pentru a influenţa bătălia pentru Primăria Oradea. "Cel care trebuia să pregătească alegerile din Oradea trebuia să fie prefectul. Prefectul, prin pârghii instituţionale trebuia să controleze ce se întâmplă în Primărie, dar nu a atacat ce se întâmpla acolo. A făcut un blat politic!", a spus Mircea Matei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Unu' care se vrea preşedinte la PDL Bihor
Demisia în bloc a survenit pe etape, dar Matei nu a conştientizat. Primul a demisionat Filip, al doilea Seremi, Groza a fost demis de electorat, ş.a.m.d. Nu ultimul de pe listă a fost unul Matei, pe care l-a demis nevasta din locuinţă şi l-a mazilit la categoria "foşti bugetari în căutare de soţie cu garson". În prezent există un interimat unde, până la alegerile interne, a fost desemnat de Blaga un preşedinte de tip ad-hoc. Alţii au ieşit aşa de şifonaţi după locale încât au părăsit "corabia" fără să mai anunţe şi fără să mai lase cheile la avizier. Aşa că dom' Matei, despre ce şi despre cine vorbeşti !?!
Postat 08 Iulie 2012, 22:41 de Carp III
...
are dreptate jidvei. daca era aici la oradea, luau 1 consilier, nu 3. si vreo 2-3 la judet. La cat ura lumea pd-ul, asta le mai trebuia, sa iasa la bataie politica, sa creasca si mai mult gradul de antipatie. Cat despre tarle, are perfecta dreptate.
Postat 07 Iulie 2012, 15:00 de unu
nu ca in Psd ar sta situatia mai bine sau PNL
aceleasi mizerii zi de zi ani la rand, sa va fie rusina ca existati! nesimtiti si cu tupeu, acelasi rebuturi se perindeaza si traiesc din banii publici , rusine! astia ar trebui sa moara nu copii de 16 ani s au invatata sa paraziteze atat si sunt cineva in partid:)) vai de capul lor , in chinuri sa muriti!
Postat 06 Iulie 2012, 17:25 de are dreptate
unul singur
un singur lucru este adevarat, cel legat de tarle
Postat 06 Iulie 2012, 11:49 de danezu
aa
un papagal care nu are o ora lucrata pe bune in cartea de munca acuza alti papagali :):):)
Postat 06 Iulie 2012, 11:41 de a
Kovacs
Mai comanda-ti o sticla de JDVEI, penibilule!
Postat 06 Iulie 2012, 00:58 de Mihaly
@kaboom
ne era dor de tine, welcome back Kaboom
Postat 05 Iulie 2012, 23:02 de noi
Dezamagirea vulpii
Inutilul acesta, s-a intors in Oradea sa ce??? Nu mai are pe unde jmenui??? E gata pitutza in Bucuresti? Putea sa ramana la metrou.....sa cante muzica lu' Fletlii in Dristor...
Postat 05 Iulie 2012, 22:53 de kaboom
bai destept esti !!!!
Blat cu gibonu a facut buldogu, ala pe care -l lingi tu acum......cat despre Filip, se stie ca scapa de balast.......,doar n-ai crezut ca te rezolva si pe tine,,,latra jidvei, latra....sper sa se aleaga prafu si de tine ,politic, ca profesional nu se pune problema, ai fost ratat din start, familial...ce sa mai spunem , ai luat ce -a calcat tot orasul si nu mai trebuia nimanui....brava fraiere.....mare caracter......
Postat 05 Iulie 2012, 22:04 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON