URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2012, 19:10

Greco-catolicii din Văşad au intrat în biserica din localitate cu jandarmii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conflictul dintre credincioşii greco-catolici şi cei ortodocşi din localitatea Văşad a luat o nouă turnură. La o lună după încercarea nereuşită de a intra în posesia bisericii din localitate, greco-catolicii au intrat, joi dimineaţă, la ora 6:05, în posesia lăcaşului de cult, cu ajutorul executorului judecătoresc. Executorul a pus în aplicare sentinţa definitivă şi irevocabilă din 2011 sub protecţia Jandarmiei.

Conform unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, "reprezentanţii greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv şi soluţia practică ca biserica greco-catolică din localitate să fie folosită alternativ de cele două comunităţi religioase".

"Îi mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să reintrăm în biserică după atâţia ani şi că avem unde ne ruga", a spus, conform comunicatului, Vlad Voicu, parohul greco-catolic din Văşad. "Păcat însă că, din cauza lipsei de deschidere a părţii ortodoxe pentru soluţii practice, a trebuit să se recurgă la executorul judecătoresc şi jandarmi, când totul se putea face amiabil, în spirit frăţesc şi respect reciproc", a mai declarat preotul.

Episcopia Greco-Catolică a făcut un apel Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea "să se implice direct pentru a-şi controla reprezentanţii din teritoriu care incită credincioşii ortodocşi la ură interconfesională şi acţiuni antisociale contra greco-catolicilor" şi a cerut autorităţilor să vegheze la asigurarea ordinii publice în localitate, astfel încât credincioşii greco-catolici să îşi poată folosi biserica în linişte.

Catolicii se tem că situaţia din Văşad ar putea degenera datorită poziţiei dure a ortodocşilor faţă de retrocedarea bisericii. După câştigarea procesului, uniţii au propus ortodocşilor varianta slujirii alternative, după modelul adoptat în anul 2008 în localitatea Vălanii de Beiuş, dar reprezentanţii BOR au refuzat sistematic, afirmând că nu vor retroceda biserica din localitate şi nici nu-i vor lăsa pe greco-catolici să intre în ea.

Comunicatul menţionează că credincioşii greco-catolici au mai încercat să intre biserica din Văşad pe 5 aprilie a.c. dar au fost împiedicaţi de credincioşii ortodocşi. Pe 19 aprilie, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din localitate s-au angajat în faţa executorului judecătoresc că vor permite greco-catolicilor să intre în biserică pe 26 aprilie, la ora 10, lucru care nu s-a întâmplat însă.

Pe 2 mai, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, episcopului Sofronie să se implice personal în detensionarea situaţiei de la Văşad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Atata poti tu
Esti prost, nu mai am ce comenta ;)
Postat 05 Mai 2012, 10:19 de @.
@Eu
Iar ai ,,trecut'' pe langa ! Confunzi dreptatea cu adevarul ! PS Nu mi-ai dat nimic peste cap. Mai aveai un pic si ajungeai la Gelu, Litovoi, Dobrotici....Iti spune google cine au fost (((=:
Postat 05 Mai 2012, 06:40 de .
@ortodox
Nu exista credinta adevarata. Numai niste oameni necopti care la varste inaintate mai cred in basmele biblice. Nu exista si nici nu a existat dumnezeu, Zeus, Allah sau cine...
Postat 04 Mai 2012, 23:41 de stv
@.
Nu o sa ma mai chinui sa aduc discutia despre "actiunile prietenesti" prin care s-a facut trecerea la greco catolicism a romanilor in 1700 sau despre prietenia cu care ne-a primit Roma (printre altele, cu ajutorul papalitatii a fost umilit si redus la tacere unul dintre cei mai mari romani din toate veacurile, greco catolic si el si anume Ion Inocentiu Micu Klein). Adevarul draga prietene este ca papalitatea si agentii ei nu doar ca nu sunt interesati de poporul asta amarat, dar ne si dispretuiesc profund. Tot ce ii intereseaza este sa puna mana pe bunurile imobiliare si sa le constituie ca patrimoniu propriu. Am tot respectul pentru spiritualitatea apuseana reprezentata de marile nume ale teologiei scholastice, Sfantul Augustin, Toma de Aquino, Tomas Kempis sau de marii mistici Juan de la Cruz, Teresa de Avilla, ca si de marii misionari Don Bosco, Maica Tereza si multe alte nume care aduc cinste BISERICII APUSENE. Am insa un dispret profund pentru niste neica nimeni pusi pe provocat galceava precum fostul nazist Joseph Ratzinger (actualul papa), precum si agentul sau din teritoriu, Virgil. Istoria ii va desconspira, crede-ma.
Postat 04 Mai 2012, 20:42 de Eu
@.
Hai sa iti dau lumea peste cap, dragul meu! In primul rand nu am vorbit despre CF ci despre dreptate, iar principiul distributiv al dreptatii spune ca orice bun trebuie sa apartina celor care l-au produs sau urmasilor lor de drept. Afirm, chiar cu riscul de a ma repeta, ca nu biserica greco catolica este cea care este, conform dreptatii proprietara ci oamenii care au ridicat acea biserica. Papa, cardinalii sau Bercea asta nu au bagat nici macar un banut in construirea bisericilor pe care acuma le revendica. In al doilea rand vorbesti despre comunitatea care ar fi trecut la ortodoxie din necesitate. Alt argument fals, dat fiind faptul ca, dupa Revolutie au avut posibilitatea de a trece la greco catolici din nou daca ar fi vrut acest lucru. De ce nu au facut-o?! O intrebare fara raspuns... Ideea este ca atata vreme cat sunt la ortodocsi se cuvine ca biserica sa le ramana pentru a putea tine slujbele in ea. Daca ar trece la greco catolici sa li se dea biserica, nu am nimic impotriva (de altfel si legea zice ca, daca mai mult de 70% din oameni trec la alt cult, biserica le revine de iure). Nu o sa ma mai chinui sa aduc discutia despre "actiunile prietenesti" prin care s-a facut treceere
Postat 04 Mai 2012, 20:29 de Eu
@Eu
Rationament gresit ! Este ,,motivul'' clamat mereu de biserica ortodoxa. Daca vecinul tau are 5 copii si sta intr-un ap. cu doua camere, iar tu cu nevasta stai in patru camere ar trebui sa iesi si sa-i cedezi bunul tau doar pt. ca familia lui are sapte membri si a ta doar doi ?!Apoi nu uita (biserica ortodoxa ,,uita'' !) ca proprietara bunurilor este, potrivit CF-urilor, biserica greco-catolica, nu ,,comunitatea'' ! Si treaba cu ,,comunitatea'' e nitel mai complicata....biserica greco-catolica fiind interzisa timp de 45 de ani, oamenii, de voie, de nevoie au mers la biserica ortodoxa, ca n-aveau alta iesire. Acesta este adevaratul motiv pt. care biserica ortodoxa refuza cu incapatanare sa restituie bisericile : stie ca o paste o ,,migrare'' inversa a credinciosilor ! Si pastorul fara turma e ca bicicleta fara roti...nu te duce nicaieri si nu ti-e de folos ! PS: sunt ortodox, nu prost, sa nu inteleg ,,mersul'' lucrurilort !
Postat 04 Mai 2012, 19:48 de .
@EMIL
EMIL, esti "C-AM " analfabet, ca si mai toti cei scoliti prin institutiile lui Bercea Mondialu, pardon Bercea Episcopu hahahahah :))))))
Postat 04 Mai 2012, 11:43 de Un baiat
JUSTITIE NEROADA
Dar cati greco catolici sunt in localitate? Sau este o alta situatie in care ii dam afara pe cei multi pentru a face loc minoritatii greco catolice. Problema dragi prieteni este faptul ca biserica a fost construita de comunitatea locala, care la vremea aceea erau catolici, intr-adevar, dar mai apoi au trecut la ortodoxie. Fortat sau liber consimtit, asta este o alta problema, important este faptul ca actuala comunitate de ortodocsi sunt urmasii de drept ai ctitorilor bisericii, astfel incat nu este drept sa iei biserica acestor oameni si sa o dai cultului greco catolic doar in virtutea ideii ca ea a apartinut acestui cult. Sa fie clar, o biserica este a oamenilor care au construit-o si a urmasilor lor, nu a ortodocsilor sau greco catolicilor, pentru ca nu au dat bani nici papa si nici patriarhul pentru construirea acestui lacas. Rusine justitiei neroade care nu tine cont de aceste aspecte, rusine si unora dintre preotii care nu se implica suficient in castigarea proceselor si pierd biserica, privandu-i pe oameni de dreptul de a avea un loc unde sa mearga la slujba religioasa.
Postat 04 Mai 2012, 11:40 de Eu
Cum sta treaba
/www.youtube.com/watch?v=FkZwPgirvv8
Postat 04 Mai 2012, 09:55 de Malina
Adevarata problema
Sa cugetam la urmatorul aspect : daca unul ne-ar lua casa, am sta cu mainile in san ?!
Postat 04 Mai 2012, 09:04 de .
Pop
Nu inteleg ce ai cu preotii. Toti isi vor primii rasplata, stai linistit. Cat despre ultima ta parere..de unde stii ce se petrece sub sutana? Hai ca aici te-ai dat de gol, tu care le stii pe toate... .Numai bine!
Postat 03 Mai 2012, 22:00 de ORTODOX
preoti
ma cac pa ei d preoti...dar din pacate atita stiu si ei sa fure si sa invrajbeasca....ca politicienii...odata tot ii ia dracu pe 95%din ei,ca cei 5% is cei adevarati....apropo pt ORTODOX,OARE CE FACE CEL CE SE ROAGA SUB SUTANA?????SUGE FRATE SUGEN FORTA....
Postat 03 Mai 2012, 21:47 de pop
Serios?
@Emil: Citeste atent: am scris 'Duceti-va impreuna cu schismaticii vostrii romano catolici', adica ei - subiect subinteles - sa se duca. Bine ca te-ai bagat. Hai..cele bune.
Postat 03 Mai 2012, 20:55 de ORTODOX
Serios
@Toata lumea: Orice padure are uscaciuni. Nu avem dreptul sa judecam aproapele cand toti suntem la fel de netrebnici. Ca la catolici e plin de pedofili si invarteli financiare prin banca Vaticanului ( hotnews.ro/stiri-international-7349182-presa-italiana-banca-vaticanului-este-suspectata-spalare-bani.htm ) asta nu va aduceti aminte. Aia spala banii adevarati (de la cruciade incoace totul e o afacere pt ei ) nu va amabalati aiurea. Cititi istoria si apoi uitati-va in jur. Salut!
Postat 03 Mai 2012, 20:41 de ORTODOX
@ORTODOX
PT ORTODOX: citeste articolul inainte sa postezi un comentariu!!! e vorba de GRECO-CATOLICI NU DE ROMANO-CATOLICI. ESTI C-AM REDUS = Singurul adevar!
Postat 03 Mai 2012, 20:40 de Emil
imaginatie
ha, ha , ha,imaginati-va un popa ortodox fara mijlocul prin care asi umfla burdihanul, adica fara biserica . intrebare : din ce traieste el si familia lui?raspuns: din alta hotie. face ce stie mai bine.
Postat 03 Mai 2012, 20:17 de mihai
cancerul societatii
bor reprezinta cancerul societatii romanesti. nu stiu cum mai poti sa mergi intr-o biserica ortodoxa sa te rogi, cand reprezentantii ei isi bat joc de popor in modul cel mai grosolan. ROMANI, TREZITI-VA!
Postat 03 Mai 2012, 20:08 de elena
TRAIASCA ORTODOXIA
Duceti-va impreuna cu schismaticii vostrii romano catolici de doi lei si lasati dreapta credinta in pace. ORTODOXIA = Singurul adevar!
Postat 03 Mai 2012, 19:46 de ORTODOX
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON