URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2013, 20:41

Fără public! Dezbaterea taxelor şi impozitelor locale pe 2014 s-a ţinut doar cu reprezentanţii opoziţiei PDL şi PPMT (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nu sunt interesaţi de dezbaterile publice organizate de municipalitate. Sau poate ora organizării nu a fost cea mai potrivită. Deşi chiar şi consilierul local Adelina Coste a făcut un apel public la contribuabili să participe în număr mare la dezbaterea publică a impozitelor şi taxelor pe 2014 pentru a-şi spune părerea, vineri, de la ora 15, în sala mare a Primăriei au dat faţă cu viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, doar trei orădeni.

Ceilalţi trei participanţi la întâlnire au fost reprezentanţi ai opoziţiei locale precum consilierii locali Adelina Coste şi Cristian Puşcaş, dar şi liderul PPMT Oradea, Kristofi Kristof. "Din păcate în Oradea nu există spirit civic. Orădenii nu participă la dezbateri foarte importante ale unor hotărâri care îi afectează direct", a spus cu amărăciune Coste.

O poziţie similară a adoptat şi viceprimarul Ovidiu Mureşan. "Ne pare rău că nu a venit mai multă lume. Ăsta este până la urmă şi scopul dezbaterii, să vină orădenii şi să îşi exprime o poziţie. Degeaba vorbesc după ce a fost deja hotărârea luată", a spus vicele.

Salarii mai mici, impozite mai mari...

Profitând de faptul că au în faţă un public restrâns dar avizat, reprezentanţii municipalităţii au sărit peste prezentarea proiectului de hotărâre privind actualizarea impozitelor orădenilor în 2014 cu rata inflaţiei de 2,5% şi au sărit direct la dezbateri.

În acest context, orădeanca Ana Lăcătuş a cerut reprezentanţilor Primăriei să menţină şi anul viitor acelaşi nivel de impozitare din 2013. "Eu nu spun că este mare procentul cu care se majorează impozitele în 2014, ci că orădenii câştigă în termeni reali tot mai puţin. Trebuie să ne uităm la faptul că salariul în Bihor a mers în jos, nu în sus! Nu cred că există societate bihoreană care să nu fi făcut reduceri de personal sau de salarii", a spus Ana Lăcătuş.

În replică, viceprimarul Ovidiu Mureşan a ţinut să precizeze că nu este vorba de o majorare, ci de "o ajustare cu inflaţia" a impozitelor, iar directorul Eduard Florea a spus că aceleaşi dificultăţi le întâmpină şi municipalitatea.

"În termeni reali şi bugetul local a scăzut, în vreme ce cheltuielile au crescut de la an la an. Uitaţi-vă numai la parcuri, care sunt mai multe şi necesită fonduri mai mari pentru întreţinere, sau la iluminatul public, care s-a extins şi ne costă an de an tot mai mult. Sunt cheltuieli pe care nu le acoperă o actualizare a impozitelor cu 2,5%", a afirmat Florea.

Donaţie contra investiţii

Discuţiile purtate între cele două părţi au mai atins probleme legate de impozitarea terenurilor cu destinaţia de curţi construcţii, unde responsabilitatea a fost pasată Instituţiei Arhitectului Şef şi Registrului Agricol, şi obligativitatea contribuabililor de a dona municipalităţii terenuri cu titlu gratuit pentru amenajarea de căi de acces.

"Nu e corect ca Primăria să îmi ceară să donez din terenul pe care l-am cumpărat printr-un credit pe care îl plătesc şi acum pe considerentul că va face acolo investiţii sau vrea să facă drum. Eu sunt pus să donez teren fără să primesc nimic în schimb", a reclamat un orădean.

La rândul său, consilierul local Cristian Puşcaş a spus că municipalitatea orădeană ar trebui să se inspire din experienţa altor oraşe. "Baia Mare a găsit o soluţie de compromis între interesele oraşului şi cele ale cetăţenilor. Primăria invită cetăţenii să îşi doneze din teren dar se obligă în schimb să aloce în perioada bugetară următoare fonduri pentru introducerea infrastructurii în această zonă. Dacă nu le oferi cetăţenilor ceva în schimb tot timpul vor fi frustrări", a spus Puşcaş.

Propunerea consilierului a fost destul de bine primită de reprezentanţii municipalităţii care s-au ferit să facă însă promisiuni pe această temă.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
REPLICA
fiecare popor are conducatori pe care-i merita si asa si oradeni au conducatorii pe care-i merita !:))=))Somnul (natiunii romane simple bihorene)ratiuni naste monstrii politruciimbuibatzi care se imbogatesc pe spatele pporului roman simplu bihorean!:))=))Confoerm l;egi adminstyratiei publice locale 215 sedintele de consiliu sunt sedinte puiblice la care poate sa asiste populatia dar aceste sedinte de consiliu se fac fara stire populatiei ,exsita si o chichita la acest articol din lege ,consilieri pot vota ca sedinta sa se tina cu usile inchise asta la indrumarea si abuzul hotia primarului , asta-i hotoa coruptia in ROMANIA!:))=))Hai SICTIR da-i dreacu!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 16 Decembrie 2013, 10:12 de Romanul Simplu
IMPOZITE
degeaba avem un primar casnic
Postat 14 Decembrie 2013, 20:55 de TREE
Orădenii nu participă la întâlniri inutile !?!
Orădenii nu fac excepţie de la regulă. Dacă ar fi fost sute de participanţi la discuţii tot aceleaşi rezultate s-ar fi marcat în mod real la adoptarea în consiliul local. S-a văzut acest lucru la toate dezbaterile publice din ultimii 4-5 ani (pe teme de salubritate, maidanezi, impozite pe terenuri, planuri urbanistice zonale sau cel general, taxe de tot felul, etc). Simplul fapt că primarul nici nu participă în ultimul timp la asemenea întâlniri cu cetăţenii, dar şi faptul că acesta îşi trimite reprezentanţi chiar la audienţe, unde nu vrea să participe cu toate că e obligatoriu după legislaţia în vigoare, ne arată dezinteresul edililor orădeni faţă de părerile simple, uneori originale şi de bun simţ, ale contribuabililor orădeni. Oradea este nemulţumită de cauzele unei gestionări ineficiente, în comparaţie cu alte oraşe din România, iar efectele se văd în dezamăgirea şi neimplicarea pe care o arată astfel.
Postat 14 Decembrie 2013, 10:00 de Carp III
Avem un an intreg sa ne razboim, daca va fi cazul
Cum dracu sa participe Oradenii la discutiile despre impozite si taxe daca afla despre ele dupa ce au avut loc ? Data viitoare ca sa fiti siguri ca nu vine nimeni, faceti dezbaterile noaptea precum gunoaiele din parlament.
Postat 14 Decembrie 2013, 08:23 de Plagiatorul Sef
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON