URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2013, 16:18

Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor

Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor PLĂTIŢI, VĂ ROG! De la anul, abonamentul lunar de parcare pentru o stradă, costând 40 lei, va fi înlocuit cu unul de 60 lei valabil pentru toate străzile. "Măsura a fost luată deoarece în Parcul Traian şi pe strada Primăriei, singurele unde se cereau astfel de abonamente, cererea a depăşit numărul locurilor, iar şoferii se certau pe ele", spune Eduard Florea, directorul economic al municipalităţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să-şi plătească birurile, orădenii vor băga anul viitor cu 2,5% mai adânc mâna în buzunar. Cel puţin!

Proiectul privind taxele şi impozitele pe 2014 pus în dezbatere de municipalitate prevede majorarea unor taxe vechi şi a altora noi. Desigur, spre propăşirea şi folosul orădeanului...

Casă, scumpă casă...

Potrivit proiectului Primăriei, din ianuarie impozitele pe case şi maşini vor fi majorate cu rata inflaţiei: 2,5%. Astfel, o garsonieră va fi impozitată cu 75 lei pe an, pentru un apartament cu 2 camere proprietarul va plăti 134 lei, iar pentru unul cu 3 camere 178 lei. Cifrele sunt estimative, valoarea exactă urmând să fie proporţională cu suprafaţa fiecărei proprietăţi.

 Tot cu 2,5% va creşte şi impozitul pe autovehicule, unde suma datorată pentru maşinile de până la 1.300 centimetri cubi va ajunge la 57 lei, iar cele din următoarea clasă, cu capacitate între 1.301 şi 1.900 cmc, vor fi taxate cu 185 lei. Singura variantă ca orădenii să mai reducă din sumele datorate va rămâne plata integrală a impozitelor înainte de 31 martie, pentru a beneficia de bonificaţia de 10%, respectiv de 5% în cazul firmelor.

Se mută strada...

03 Ovidiu Muresan_1.jpgPe lângă indexarea cu rata inflaţiei a impozitelor locale, locuitorii a 134 de străzi vor plăti în plus încă 4%, ca urmare a încadrării în altă categorie de taxare. "Prin refacerea zonării fiscale, unele străzi vor trece într-o categorie superioară ca urmare a creşterii calităţii vieţii datorită unor investiţii publice sau private, fie că este vorba de asfaltare, de amenajarea unor spaţii verzi ori de extinderea reţelei de gaz", explică viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto).

Astfel, se vor "bucura" de o taxare superioară străzi din cartierul Grigorescu, unde au fost introduse utilităţile, o parte din zona Calea Aradului, unde s-au amenajat spaţii verzi, şi o alta din Oncea, unde s-au făcut asfaltări.

Maxim, am spus!

03 Eduard Florea_3.jpgCel mai aspru vor fi majorate, până la limita maximă admisă de 20%, taxele pentru firmele luminoase afişate pe sediile societăţilor comerciale şi impozitele pe terenurile agricole intravilane. Impactul bugetar va fi totuşi infim. "Suma colectată de pe urma celor 10.000 hectare de terenuri agricole din oraş abia va creşte cu 18.000 lei", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Asta nu înseamnă însă că bugetul local va rămâne neîndestulat. De anul viitor municipalitatea vrea să majoreze taxe mai vechi, precum cea pentru adopţia câinilor cu păstrarea acesora în adăpostul Grivei (de la 60 la 100 lei pe lună), cea privind transportul decedaţilor la capele (care se triplează, de la 50 la 150 lei) şi taxa de închirire a unor amplasamente către comercianţii stradali în cadrul unor manifestări publice (care se înzeceşte, de la 5 la 50 lei/metrul pătrat/zi).

Buni de plată

Anul 2014 va aduce şi taxe noi. Din ianuarie firmele vor datora 100 lei lunar pentru montarea de casete publicitare pe stâlpii din proprietatea Primăriei şi 100 lei anual pentru fiecare metru pătrat din domeniul public folosit pentru amplasarea aşa-numitelor totemuri publicitare.

Culmea, bugetul local va produce bani şi din eliminarea unor taxe, căci Primăria va înlocui abonamentul de parcare pe o singură stradă (în valoare de 40 lei lunar) cu un abonament de 60 lei valabil pe toate străzile. Artificiul, folosit şi de OTL pentru transportul în comun, va obliga şoferii care până acum parcau pe aceeaşi stradă să facă mai departe acelaşi lucru, dar să scoată din buzunar cu 50% mai mulţi bani. Unde mai pui că abonamentul "pentru toate străzile" este valabil doar pe parcările cu marcaje albe, iar Primăria a avut grijă să spoiască în galben parcările din zonele aglomerate, limitând staţionarea la două ore. Ca să încaseze mai mult, de la mai mulţi...


PE ŢEAVĂ!
Taxe speciale pentru probleme speciale...

Pentru anul viitor municipalitatea orădeană ia în calcul introducerea unor taxe speciale pentru rezolvarea unor probleme pe cale fiscală. De asemenea, Primăria îi va impune pe operatorii de utilităţi care şi-au montat reţele pe faţadele clădirilor din centru. Taxa va creşte anual şi are ca scop determinarea firmelor de a-şi muta cablurile în canalele tehnice pe care municipalitatea vrea să le construiască prin parteneriate public-private.

În paralel va fi introdusă o taxă specială pe proprietăţile lăsate în paragină, indiferent că este vorba de locuinţe, terenuri sau hale industriale. Pentru început, ruinele ar putea fi taxate dublu, iar impozitarea va fi majorată anual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Cum VOTEZI aşa ......AI !!!
Nu Primăria !!! Ce Primarul !! Dar el a ajuns unde este,datorită voturilor majorit.cetăţenilor ORĂDENI !! Prin analogie : "Cum îţi aşterni aşa dormi" Cum VOTEZI aşa ai !! Aşa că nu are rost să ne mai "VĂICĂRIM" !! Asta şi-au dorit orădenii ???? Asta au !!
Postat 30 Noiembrie 2013, 13:30 de Cotrău.
bani de buzunar ptr.bolojan
Asta da aritmetica 20%dupa cei 185 ron,asa vede Bolojan protectia populatiei sa ia bani cu nemiluita,dupa care sa-si dea premii de performanta ptr colectarea de impozite nesimtite ca si ei.
Postat 19 Noiembrie 2013, 18:35 de nare
iveala
Unde santeti ma aia care-l lingeati pe bolovanu???Tineti de la el acu....
Postat 19 Noiembrie 2013, 16:50 de 2/15
La cat creste salariul primarului?
Conform noilor reglemantari din 2014, indemnizatia primarului se stabileste diferentiat, in functie de nivelul taxelor si impozitelor. Asadar fata de calculul de la inceput de an, nu dupa volumul veniturilor directe de la finalul unul buget anual. Asta inseamna ca, la Oradea, primarul va avea un venit total de aproape 2.500 Euro. Consilierii locali primesc, pentru 8 ore de lucru lunar (cele doua intalniri de baut cafele), 25% din salariul de baza al primarului, asadar cam 250 Euro/luna. Comunistii se intorc deja in mormant cand afla asta, iar capitalistii se intreaba cum e posibil sa castigi atatia bani fara a demonstra nicio performanta. Tara asta nu e normala si nici nu va fi.
Postat 19 Noiembrie 2013, 10:55 de Tree
Minciuna USL a cuprins toata Romania
Nivelul general de taxare si impozitare a crescut in intervalul ultimelor ianuarie 2012 - septembrie 2013 cu cca. 185% (mai ales pe proprietati unde a ajuns in unele cazuri la peste 330% conform noilor zonari fiscale din rural). Cu preconizatele cresteri din 2014 la care vin in plus si cateva taxe si impozite noi, adica de peste cca. 115% cu inflatia antecalculata prin "jocurile" FMI, se va incheia si revolutionara reforma USL-ista, aferenta perioadei 2012 - 2016 (un mandat de "invingatori", nu-i asa?). Asadar, in patru ani, USL reuseste performanta sa "stabilizeze" taxarea si impozitarea persoanelor fizice si juridice (global) la aprox. 300% fata de perioada anterioara raportata la finalul primului semestru al anului 2012. Acesta e nivelul de inteligenta al celor care confunda prosperitatea colectiva, care poate exista doar daca exista si bunastare individuala, cu volumul de incasari la bugetul statului si/sau al localitatilor. Iar cei le la Oradea nu numai ca nu fac exceptie de la regula dar, mai ales, o intaresc ... chiar daca de la 10 km mai la vest au modelul unui standard de civilizatie, sub care nimeni nu poate interveni fara a i se lua gatul (altfel, cam spurcata natie) ...
Postat 19 Noiembrie 2013, 10:44 de Link
Etetet
Ce oras european ati vazut voi condus de tarani??????n-au nici o viziune , nici o perspectiva...pana va luati prima caramida-n cap...dupa aceea o sa fiti mai putin aroganti si insolenti.Kretinii astia vor pica mai repede decat isi imagineaza.....problema este insa, pe cine pui in loc?????alti cretini sau vor veni profesionistii????De nulitatile astea nu sacapam ca de raie......
Postat 19 Noiembrie 2013, 09:58 de soso
220% e scumpirea de care ziceti voi
daca acum platesc 58 lei pt o masina de 1.4 si de la anul vor sa modifice impozitul la 185 lei, parca nu este vorba de 20% scumpire, ci 220% - doua sute douazeci la suta! nu e cam mult? sau adunam bani sa facem un alt pod peste cris, o alta parcare goala in centru si alta salarizare pentru bugetarii orasului?!?!
Postat 18 Noiembrie 2013, 23:08 de sabau
Incercati si la anul !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Am retinut articolul si declaratiile celor doi si sper ca nu vor face si la anul ( dirijati de al treilea) magaria si hotia pe care au facut-o anul acesta cu impozitul pe cladiri si terenuri. Oricum preventiv ne pregatim sa reluam lupta si pentru primavara ascutim obiectul de conversatie.
Postat 18 Noiembrie 2013, 20:13 de Oradean
$$$$$$$$$
iudemeristii, au sabotat dezvoltarea orasului.
Postat 18 Noiembrie 2013, 19:49 de Se stie
Se mută strada ... cu Muresan cu tot
Grohhh ... Grohhh ... Grohhh ...
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:56 de Boss
"Singura variantă ca orădenii să mai reducă din sumele datorate va rămâne ..."
... fie atenti, iar atunci cand vad pe strada vreun edil, ajutor de edil, pupincurist de edil sau orice fiinta care are, in orice forma, de-a face cu vreunul mai sus amintit, inclusiv vreun cap de porc aferent ... sa-l puna la slabit prin alergare fortata cu scuipaturi in spate, ca sa priceapa ca orice prost poate trai unul sau mai multe mandate din cresterea taxelor si impozitelor.
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:53 de Link
OTL
ungurul asta de la OTL, trebuia sa plece de mult! Avem salarii mici pt ca este el cretin. Management defectuos. Cheltuieli inutile, personal de birou peste necesar. Afara cu ciuzii !
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:52 de @ciuzii, labonc&comp
Oradea
Tot o dati ca Oradea sa fie oras european, bla, bla, bla... asta inseamna ca si taxele trebuie sa fie pe masura. Totul se intretine cu bani. Cereti salarii mai mari patronilor ! Aici in Bihor sunt cele mai mici salarii din tara !
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:42 de Buget
Pac pac
Puna DUmnezo TAxaa pe voii sa puna amuuu.....asa de tot
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:41 de Ctm
BRAVO
Va rugam sa ne puneti poza cu Muresan zilnic...asa ne vor iesi din cap doua lucruri...1. SA BAGAM IN NOI CA NESIMTITII...2.SA-I MAI CREDEM PE UMFLATI!!!!!!!!!!!!
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:26 de Ip
Multumim dini.....
Multumim dfin inima partidul..... partidelor politruce !!! in frunte cu secretarii lor generali !!!! POaNTA, CRINuta, VRARANUFelix, Nastase7case, IliescuUscatul, BASESCUbesitul, BOCbocitul,..........
Postat 18 Noiembrie 2013, 18:05 de scortosul
Mariti salariile daca vreti impozite mai mari.
Măriți veniturile oamenilor dacă vreți impozite mai mari. De unde dracu vreți impozite mai mari dacă veniturile noastre sunt aceleași în condițiile în care toate celelalte facturi la utilități au crescut? Sau vreți sa ajungem sa trăim cu un pai pe zi iar restul sa-l dam pe facturi și impozite? Nu va gîndiți ca dacă murim se duce dracului sursa voastră și nu o sa mai aveți pe cine impozita? Cat mai trebuie sa suferim în tara asta din cauza unor incompetenți?
Postat 18 Noiembrie 2013, 17:59 de Donna
in zona centrala
sunt zeci de case abandonate(cosbuc,postavarului,moscovei,republicii,teatrului etc),daca suni nu cumperi nici-una sub 100000 de euro,in ritmul asta le vor da gratis,numai sa scape de ele,costurile renovarilor,intretinerea,impozitele le fac sa devina o povara,nu o afacere cum credeau proprietarii de proprietari
Postat 18 Noiembrie 2013, 17:48 de rasputin
Traiasca USL
Bravo USL !!! Vrem taxe si impozite tot mai mari !!! Inca o data BRAVO celor ce i-au votat !
Postat 18 Noiembrie 2013, 17:28 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON