URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2017, 19:36

Fără public. Dezbaterea regulamentului privind locurile de joacă a atras doar doi aleşi şi o profesoară pensionară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nu iau foarte în serios problema locurilor de joacă. Dezbaterea proiectului de regulament privind organizarea şi funcţionarea locurilor de joacă, iniţiat de Direcţia Tehnică a Primăriei, şi supus dezbaterii publice marţi după-amiază în sala mare a Primăriei, a atras, pe lângă reprezentanţii municipalităţii, doar doi consilieri locali şi o profesoară pensionară.

La discuţii au participat, printre alţii, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, şi şeful serviciului Servicii Publice, Mircea Stejărean, şi şeful Serviciului Ordine Publică şi Rutieră din cadrul Poliţiei Locale, Vlad Mariş, cărora li s-au mai alăturat consilierii locali Laurenţiu Chiană (PNL) şi Kirei Melinda (UDMR).

"Să fie montate panouri..."

Liberalul Chiană a cerut ca locurile de joacă destinate copiilor să fie marcate vizibil cu indicatoare vizibile, de dimensiuni 50 centimetri pe 30 centimetri. "La locurile de joacă să fie montate panouri care interzic accesul cu animalele de companie. Am fost de faţă când, în acelaşi loc, Poliţia Locală a venit în spaţiul de joacă iar un băiat care arunca pe jos coji de semniţe a fost amendat, în vreme ce, doar puţin mai departe, doi adulţi şi-au scos căţeii la plimbare în spaţiul de joacă, aceştia şi-au şi făcut nevoile acolo şi nu au fost amendaţi", a spus Chiană.

Consilierul local a spus că metoda cea mai bună pentru identificarea celor care vandalidează jocurile şi mobilierul din parcuri sau încalcă regulamentul privind spaţiile de joacă constă în montarea de camere de luat vederi.

"Eu mai degrabă aş pune o cameră de luat vederi în toate locurile de joacă, este mai ieftin decât să montezi garduri în jurul lor. Atunci, mama poate să îşi pună tableta în bucătărie şi, în timp ce face de mâncare, îşi poate urmări copilul ce face în parc", a declarat Chiană.

Fără alcool şi tutun!

La rândul său, Kirei Melinda a reluat în faţa iniţiatorilor regulamentului propunerile deja înaintate în scris şi anunţate într-o conferinţă de presă organizată săptămâna trecută la sediul UDMR.

Printre altele, udemerista a cerut delimitarea spaţiilor de joacă, interzicerea expresă a consumului de alcool şi tutun pe raza acestora, restricţionarea accesului animalelor de companie, obligativitatea înlocuirii nisipului şi montarea de unor panouri pe care să fie notate numerele de telefon la care orădenii pot reclama defecţiunile unor jocuri sau alte neajunsuri.

La rândul său, profesorul universitar doctor Smit Ildico, acum pensionar, a reclamat lipsa unor spaţii de joacă adecvate pentru copiii orădenilor. "Consider necesar şi oportun realizarea de locuri de joacă în afara oraşului, în locuri împădurite. Pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri se impune înfiinţarea unor păduri de recreere din jurul oraşului", a spus Smit.

"Vom analiza propunerile"

Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, a ascultat toate propunerile celor prezenţi şi a spus că, în măsura în care se poate, acestea se vor regăsi în regulamentul final.

"Vom analiza propunerile dumneavoastră şi vom ţine cont de ele. Interzicerea consumului de alcool şi tutun este binevenită. La fel, ne propunem ca măcar de două ori pe an nisipul de la locurile de joacă să fie înlocuit", a declarat directorul.

Potrivit evidenţelor municipalităţii în Oradea sunt 97 de locuri de joacă, altele decât cele private sau aparţinând unor grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reabilitate iar 4 au fost înfiinţate de noi.

Conform proiectului de regulament, accesul cu animale de companie la locurile de joacă destinate copiilor se sancţionează cu amendă între 300 şi 500 lei, iar distrugerea unor aparate de joacă cu amendă între 500 şi 1.000 lei. În plus, vandalii vor fi obligaţi să plătească refacerea aparatelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON