URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2013, 08:34

Carmen Pantiş este noua şefă a comisiei de sănătate a PDL Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctoriţa Carmen Pantiş de la Spitalul Judeţean, care este şi preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, a fost desemnată de PDL Bihor pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate a formaţiunii judeţene, comisie care în ultimul timp nu avea activitate, fostul ei preşedinte, doctorul Marius Pîrcioagă, fiind mutat la Bucureşti.

"Comisia va funcţiona din nou din 20 august ca un instrument lucrativ pentru a implementa strategii de dezvoltare şi direcţii pentru perioada 2014-2020 în judeţul Bihor. În această comisie vom încerca să atragem medici, profesionişti de elită pe toate structurile de sănătate, de familie, chirurgi, ortopezi, medici cu viziune. Cum sănătatea nu are culoare politică, în această comisie nu vor fi doar membri de partid, ci şi alţi medici şi oameni de managment, cu viziune pentru sănătate", a declarat Carmen Pantiş, consilier judeţean PDL, joi într-o conferinţă de presă.

Dintre problemele actuale ale sistemului de sănătate, doctoriţa Pantiş a subliniat-o pe cea a exodului medicilor în străinătate şi spune că, din acest punct de vedere, "situaţia este foarte gravă".

"În 2012, 63 de medici au cerut certificat de Good Standing pentru emigrare în Anglia, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Suedia şi din nefericire îngrijorător este că în prima jumătate a anului 2013 au fost date deja peste 40 de astfel de certificate", a declarat Carmen Pantiş.

Consilierul judeţean PDL a declarat că acest exod este cauzat de salariile mici pe care medicii, în special cei tineri, le primesc. "Medicii tineri au şanse mici să fie angajaţi în structurile de stat, salarizarea lor este undeva la 200 de euro, iar acesta nu le asigură un trai decent. Un medic de specialitate cu vechime ajunge undeva la aproximativ 500 de euro", a afirmat Pantiş, făcând o comparaţie cu Croaţia, unde un rezident ar primi în jur de 1.100 de euro iar un medic specialist circa 1.500 de euro.

Totodată, Carmen Pantiş a precizat faptul că proiectul salarizării medicilor propus de ministrul Nicolăescu şansele de stopare a acestui exod sunt aproape inexistente.

"Proiectul se adresează unui număr restrâns de medici şi stabileşte criterii de performanţă şi posibilitatea practicii private în spitale publice. Depinde cum se va face acest lucru. În forma aceasta, considerăm că acest proiect al legii salarizării suplimentare va crea o discriminare neproductivă între angajaţii spitalului căci banii privaţi vor ajunge la o anumită categorie de doctori, restul echipei primind aproape nimic", a mai afirmat doctoriţa Pantiş.

Revenind la problemele de la nivel judeţean, Pantiş s-a arătat dezamăgită de lipsa sprijinului financiar din partea Consiliului Judeţean pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă. "Chiar dacă este manageriat de Primăria Oradea, spitalul este şi al bihorenilor şi era importantă alocarea unei sume pentru această unitate", a spus aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
y
d-na Pantis daca tot santeti sefa coleligiului medicilor de ce nu se fac verificari la medicii de instituiti care pt. 200 lei dau concedii cu diagnostice false. exemplu: DR. VICAS DE LA INSPECTORATUL POLITIEI DE FRONTIERA ORADEA.
Postat 23 Octombrie 2013, 09:14 de x
da
Asta e o spagara care ea bani la greu de la firme medicale daca DNA ul ar face mici verificari multe nereguli ar iesi la iveala, insa asa stimata doctorita o arde cu bmw seria 5 si da lectii deontologice.
Postat 10 August 2013, 21:25 de sesi
In 8 ani ....
In 8 (opt) ANI ! nu ati facut nimic pentru cetatenii acestei tari . Dimpotriva le-ati luat cetatenilor orice speranta ,indrumandu-i sa se raspindeasca in 7 zari iar pe cei ce au ramas in tara ia-ti ,, dijmuit\'\' la greu timp in care voi vi-ati inzecit averile !
Postat 10 August 2013, 08:37 de politicos
conditii degradante
Conditiile in care au ajuns sa fie tratati bolnavii bihoreni in ultimele luni sunt oglinda regimului actual.Si credeti-ma,sunt in sistem,sunt degradante.Traiasca gunoaiele puterii locale,judetene si nationale!!!!!
Postat 09 August 2013, 20:46 de gica
NE luptam cu ce oare ca fenomen SOCIAL , cu DEPRESIA anumitor categorii sociale ?
Revenind la problemele de la nivel judeţean, Pantiş s-a arătat dezamăgită de lipsa sprijinului financiar din partea Consiliului", DEZAMAGITA de surssele care nu o hranesc, pentru ca ea este INAPTA MENTAL , INTELECTUAL sa le poate PRODUCA ? ha, ha, ha, ha, jha, jha, CHEMATI TINERII sa vedem ce ganduri pline de BUCURIE au ei cu privirea la SISTEMUL DE SANATATE din ROMANIA , nu sunt SUBJUGATI in SLUGARNICIE sa dea ceva pe bani, sunt foarte CREATIVI, foarte naturali. Ei ne incurajeaza sau nu sa invesim in spitale sau cei ei stiu sa faca ca sa ne INVIOREZE ? Ati cumparat ceva facut de o minte INOCENTA, care fericita s a dus sa investesca in CREATIA mult visata, mai simtiti BOALA sau batranetea ? NE luptam cu ce oare ca fenomen SOCIAL , cu DEPRESIA anumitor categorii sociale ? Oare ce va invinge VIITORUL sau DEPRESIA, sunt foarte curios/a ?
Postat 09 August 2013, 13:38 de :))
mi e jena de ce vad , dar inchid si trece :)
acesta femeie daca va uitati in TRECUT cum arata si ce avea de OFERIT , o vedeti acum realizati ca are ceva din modul parazitar , ea a inflorit sustinuta nu ca EA POATE ceva cu adevarat, cat timp e HRANITA va fi o floare pe urma gata ajunge o BURUIANA :)) pentru societate.DAR majoritatea, oamenii care au ceva de oferit STRALUCESC ca un DIAMANT, acapareaza, cuceresc nu sunt DIAMANTE CONTRAFACUTE. VAMPIRI daca nu sug sange PROASPAT mor , asa ceva se intampla cu unii oameni, trebuie sa sacrifice ca sa supravietuiasca.
Postat 09 August 2013, 13:32 de :))
tell me why
Stimata doamna(folosesc termenul de "stimata"ca asa e frumos, nu din alte motive), de ce nu a rezolvat problemele astea PD-L-ul in 2010-2011? Sau macar sa inceapa sa le rezolve! Ce v-a oprit? Ca si atunci erau aceleasi salarii!
Postat 09 August 2013, 09:29 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON