URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2014, 09:01

Asociaţia ACCEPT: Asocierea comunităţii gay cu incidenţa HIV/SIDA nu are fundament

În urma articolului "Oradea pe invers", în care BIHOREANUL atrăgea atenţia asupra creşterii numărului de îmbolnăviri de HIV/SIDA şi făcea o incursiune în universul puţin cunoscut al comunităţii gay, grup cu risc sporit privind proliferarea acestui virus, Asociaţia ACCEPT a simţit nevoia să trimită redacţiei un drept la replică, pentru a combate asocierea celor două teme.

"Faptul că datele statistice indică o creştere a incidenţei HIV/SIDA - pentru toate grupurile de populaţie şi nu neapărat numai în cazul grupurilor de risc - se datorează eşecului de proporţii al statului român de a continua programele de prevenţie", arată, între altele reprezentanţii ONG-ului.

BIHOREANUL a decis să publice documentul, deşi multe din aspectele relatate de ACCEPT nu sunt vizate de articolul nostru, care abordează o temă locală, din perspectiva interesului general al ocrotirii sănătăţii publice, considerând că informaţiile vin în completarea articolului "Oradea pe invers".

Drept la replică

Referitor la articolul "Oradea pe invers" publicat de Bihoreanul în ediţia din 31.03.2014, autori Adrian Criş şi Laura Gal, constatăm că redacţia publicaţiei săptămânale Bihoreanul asociază în mod incorect, nejustificat şi rău-intenţionat comunitatea LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, trans şi intersex) din Oradea cu incidenţa HIV/SIDA la nivel judeţean. În baza articolului 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Conventia Organizatiilor de Media ne exercităm dreptul la replică, dat fiind faptul că prin articolul menţionat au fost lezate în mod direct atât dreptul la demnitate al comunităţii LGBTI, cât şi interesul legitim la informare corectă, imparţială şi nediscriminatorie pe care publicul îl are în ceea ce priveşte un subiect de sănătate publică.

Asociaţia ACCEPT, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului care apară şi promovează drepturile LGBTI la nivel naţional, vă atrage atenţia asupra faptului că Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. "Matei Balş", prin intermediul Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, publică bianual informaţii statistice disponibile publicului larg, care analizează incidenţa HIV/SIDA şi căile de propagare ale infecţiei. Astfel, conform datelor din 2013, la nivel naţional marea majoritate a cazurilor noi de HIV/SIDA se regăsesc în randul populaţiei heterosexuale.Totodată, conform aceleiaşi surse, 29,23% din noile cazuri de infecţie cu HIV/SIDA afectează consumatorii de droguri intravenoase, şi doar 11% din infecţiile noi cu HIV/SIDA au fost identificate în randul BSB (barbaţi care fac sex cu barbaţi). Aceste date sunt statistic relevante şi la nivel local, astfel încât asocierea tendenţioasă şi greşită a comunităţii LGBTI cu incidenţa HIV/SIDA facută de publicaţia Bihoreanul nu are fundament din punct de vedere medical sau ştiintific.

Faptul că datele statistice indică o creştere a incidenţei HIV/SIDA - pentru toate grupurile de populaţie şi nu neapărat numai în cazul grupurilor de risc - se datorează eşecului de proporţii al statului român de a continua programele de prevenţie iniţiate în cadrul Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, precum şi eşecului în asigurarea de educaţie relevantă privind sănătatea sexuală şi a reproducerii pentru populaţie în general. Nici până în acest moment statul român nu a adoptat Strategia Naţională de Prevenire HIV/Sida şi Strategia Naţională de Sănătate Sexuală şi Reproductivă, în ciuda obligaţiilor naţionale şi internaţionale asumate.

Mai mult, în contextul articolului sus-menţionat, descrierea efectelor infecţiei cu HIV/SIDA este denigratoare faţă de persoanele seropozitive şi denotă fie o informare superficială a reporterilor, fie o acţiune de dezinformare intenţionată, vădit discriminatorie: în realitate, pacienţii care trăiesc cu HIV/SIDA, dacă beneficiază detratament adecvat, duc o viaţă activă de lunga durată. În schimb, considerăm că articole precum cel publicat de Bihoreanul descurajează persoanele care doresc sa fie testate să acceseze servicii medicale.

Aparenta creştere a numărului de persoane LGBTI care participă la testarea oferită de aceste centre judeţene este rezultatul unor ani de campanii de conştientizare şi de informare în legătură cu drepturile cetăţenilor şi pacienţilor, indiferent de orientarea sexuală sau de identitatea de gen, în mare parte asigurate de către organizaţiile neguvernamentale - asta este diferenţa dintre democraţie şi practicile totalitare cărora autorii articolului par a le simţi lipsa. Faptul că cei doi jurnalişti sugerează că persoanele LGBTI ar trebui monitorizate special şi utilizează deliberat o exprimare care denotă nostalgie faţă de era comunistă, asociată cu părerea de rău faţă de dezincriminarea homosexualităţii, nu ţine de exercitarea responsabilă a libertăţii de exprimare şi constituie un abuz al acestui drept. Reamintim nu numai că dezincriminarea în 2001 a relaţiilor consensuale între persoanele adulte de acelaşi sex a constituit un semn că societatea românească intră într-o normalitate democratică, dar şi că legile statului garantează în mod explicit orientarea sexuală ca unul dintre criteriile protejate împotriva discriminării (articolul 2 din Ordonanţa de Guvern 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor faptelor de discriminare).

Homosexualitatea nu este o moda şi nu este o stare care apare peste noapte, este un dat biologic. Limbajul peiorativ la adresa comunităţii LGBTI, a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA şi la adresa minoritaţii rome folosit în acest articol nu urmăreşte decât să senzaţionalizeze şi să trivializeze un subiect sensibil de sănătate publică. Aceste acţiuni mediatice iresponsabile au consecinţe foarte grave în societate: discriminarea comunităţii LGBTI şi a persoanelor seropozitive şi crearea unei reticenţe în rândul întregii populaţii de a se adresa instituţiilor sanitare de specialitate, dată fiind îngrijorarea că acestea ii vor denigra şi nu vor respecta regulile de bază ale confidenţialităţii dintre medic şi pacient şi viaţa privată a individului. În acest context, vă atragem atenţia că medicul epidemiolog citat de Bihoreanul, dr. Mariana Fericean, care face o asociere nefondată între incidenţa HIV/SIDA şi orientarea sexuală a pacienţilor, are obligaţia prin lege de a proteja identitatea pacienţilor săi (articolul 8 alin.1 din Legea nr. 584/2002). Informaţiile furnizate presei de către medic despre cazurile sale sunt mult prea detaliate şi suficiente pentru identificarea persoanelor la care face referire, ceea ce distruge puţina încredere care exista în sistemul medical în general şi, în mod specific, în centrele judeţene de testare şi tratament al bolilor infecţioase.

Articole denigratoare, tendenţioase, nefundamentante ştiinţific ca cel din publicaţia Bihoreanul au ca efect generarea de prejudecăţi la adresa comunităţii LGBTI şi contribuie la discriminarea persoanelor din această comunitate. În baza secţiunii 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media, referitor la dreptul la replică şi rectificare, aşteptăm să ne comunicaţi condiţiile în care se va publica prezentul răspuns. În caz contrar, intenţionăm să utilizăm căile legale pe care legislaţia României ca stat european ni le pune la dispoziţie.

Cosmin Bebu-Vîjianu
Preşedinte, Asociaţia ACCEPT

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
anormal
Nu ma intereseaza ce faceti sub plapuma , dar nu vreau sa va vad afisandu-va anormalitatea ca pe o normalitate . Imi provocati sila , pur si simplu !!!!
Postat 08 Aprilie 2014, 14:39 de aida
Ia mai
Cloaca asta de uniune europeana ne vara pe gat acceptarea acestor rebuturi umane.Nu pot sa inteleg de ce o minoritate terorizeaza o majoritate.Nu am nimic impotriva lor,intre patru pereti sa faca ce vor,dar nu sunt obligat sa ii vad peste tot si cum sa ii vad.Mai sunteti si nesimtitit,dupa ce ca sunteti impotriva firii.
Postat 08 Aprilie 2014, 06:06 de matilda
minoritarii
Da. Si homosexualii si ungurii separatisti, izolationisti sunt minoritari vesnic nemultumiti, pt ca cica, nu au drepturi sunt "discriminati", etc. In fond ei au mai multe drepturi decat ar fi normal sa aiba, tinand cont de abaterile de la normalitate caracteristice.
Postat 07 Aprilie 2014, 17:52 de @Screening
si astia ca si ungurii separatisti
daca scrii despre anomaliile care ii caracterizeaza, o dau cu discriminarea, raca intre oameni, etc. in fond ei au o problema psihica si pe care in loc sa si-o trateze se mai dau si in stamba.
Postat 07 Aprilie 2014, 16:55 de Screening
dar
nu are nimeni nimic cu voi DAR: hahaha e amuzant.
Postat 07 Aprilie 2014, 10:10 de Bill
Confuzie sau reclama?
Domnule presedinte, din cate am inteles eu citind articolul incriminat, nu ziarul face asocierea, ci medici oradeni. In concluzie, cred ca profitati pentru a va face reclama. Gratis!
Postat 07 Aprilie 2014, 10:06 de macarena
biologic?
Nu are nimeni nimic cu voi...doar ca nu vreau sa fiu intrebat de copii acasa de ce nenea ala se saruta pe strada cu nenea celalalt si eventual daca e bine ca el ca baiat ar putea face acelasi lucru cu kine..sa ca luati-va drepturile si in particular faceti ce doriti.cat despre faptul ca ati fi de fapt voi o mutatie genetica te contrazic...homosexualitatea este o mutatie sociala si nicidecum genetica...iar pentru simplul fapt ca in lumea in care traim normalitatea este din ce in ce mai hulita( motiv pentru care aveti si voi din ce mai julti adepti) nu inseamna ca sunteti indreptatiti sa tot cereti una,alta.
Postat 07 Aprilie 2014, 09:38 de clau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON