URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2014, 07:53

Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor

Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor CHEF DE CHEF. La petrecerile homosexualilor din Oradea este permis orice cu oricine. Scrie, mare, încă de la intrare, la unul din cluburile preferate ale gay-ilor orădeni (foto medalion): aici, "depravarea este calea"... (foto: Facebook)
Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor VIP. La petrecerile gay-ilor din Oradea vin invitaţi din toată ţara. În stânga, Miss Travesty România, împreună cu "prietenele", doi travestiţi orădeni (foto: Facebook)
Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor MISS GAY. Găzduit de Club Cafe Friends, primul concurs de frumuseţe organizat de comunitatea gay din Oradea a fost câştigat de o "frumuseţe" locală, Teresa, în vârstă de 21 de ani (foto: Facebook)
Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor PE BANI. Deşi pretinde că are partener stabil de mai bine de 15 ani, Alina, alias David (foto), îşi etalează mădularul pe internet. Doar pe cel de împrumut... (foto: Facebook)
Oradea pe invers: Medicii înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor DIVĂ. Îşi spune Brighitta Divine, e travestit din Oradea şi e celebru - sau celebră, cum doriţi - în cluburile de gay din toată ţara... (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îi poţi vedea pe stradă, la facultate, în cluburi, la teatru, ba chiar şi în cabinete medicale, unde poartă halate albe şi stetoscoape, pentru ca apoi, peste o vreme, să ajungă pacienţii unor confraţi. Sunt îngrijiţi în ţinută şi în gesturi, uneori vizibil efeminaţi, iar când se întâmplă să zărească un tip "bine" nu ezită să-i arunce o ocheadă şi să încerce să-l "agaţe".

Niciunul nu poartă vreun tricou pe care să scrie "sunt homosexual!", dar există şi se manifestă ca atare. De cele mai multe ori, în public, nu deranjează pe nimeni. Şi, totuşi, mulţi au în viaţa personală o problemă care se răsfrânge asupra celor din jur: pot contacta şi răspândi SIDA cu aceeaşi uşurinţă cu care pun în mişcare şi alte boli cu transmitere sexuală, considerate mai "soft", precum sifilisul, gonoreea ori hepatita. Robi ai viciului, ştiu că maladia e mortală, dar nu-şi schimbă obiceiurile nici măcar când află că deja sunt atinşi de ea chiar propriii iubiţi.

BIHOREANUL vă prezintă un articol despre proliferarea homosexualilor şi răspândirea infecţiilor cu HIV-SIDA, dar şi despre felul în care pederaştii din Oradea populează un univers aparte, doar al lor, dramatic şi pestriţ, dominat de pofta de a trăi, cu orice risc, fără oprelişti.

Gay cu delay

06_Mariana_Fericean_bihoreanul.jpgRomânii copiază apucăturile Occidentului cu întârziere. Ce era la modă în Apusul anilor 70-80 abia acum devine la noi un trend, a observat dr. Mariana Fericean (foto), medic epidemiolog, coordonatorul Programului judeţean pentru supravegherea bolilor transmisibile prioritar, HIV-SIDA şi TBC, în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. "În Occident, SIDA a apărut şi s-a răspândit în anii 70-80 în comunităţile de gay, apoi în rândul narcomanilor, iar în anii 90 s-a transmis în special vertical, de la mamă la făt. Mai ales în ultimii doi ani, la noi se revine la pattern-ul originar: numărul cazurilor de infecţii cu HIV şi îmbolnăviri de SIDA creşte odată cu cel al homosexualilor", spune doctoriţa.

Statisticile sunt seci: în prezent, în Bihor sunt înregistraţi 55 de pacienţi cu HIV-SIDA. Anul trecut au apărut 9 cazuri noi, iar anul acesta, deja, 7. Toţi bolnavii noi sunt tineri, între 16 şi 40 de ani. Pentru că deontologia profesională şi legea, care nu mai incriminează homosexualitatea, interzic autorităţilor să le ţină evidenţa în funcţie de orientarea sexuală, ceea ce îndreptăţeşte medicii să spună că tot mai mulţi seropozitivi au ca numitor comun homosexualitatea e practica de zi cu zi. Cu o precizare: cei afectaţi sunt, cu toţii, bărbaţi, pederaşti. "Nu avem în evidenţe nicio lesbiană seropozitivă", spune doctoriţa Fericean. Motivele sunt lesne de înţeles: în timp ce femeile fac sex cu "jucării" din plastic, sticlă sau te miri ce, gay-ii îşi pun la bătaie dotările proprii.

Dincolo de statistici, realitatea e mai gravă: persoanele infectate cu HIV şi bolnave de SIDA sunt mai numeroase decât arată scriptele. "Noi vorbim doar despre cazurile raportate şi înregistrate, despre cei care fac testele pentru depistarea virusului şi bolii", spune epidemiologul. "Dacă toată lumea s-ar testa, ar creşte şi numărul celor din evidenţe".

Pe faţă, pe dos

Cum fac epidemiologii legătura între HIV-SIDA şi homosexualitate? Se întâmplă cu ocazia aşa-numitei consilieri pre-testare şi post-testare, proceduri de durată şi, pentru "subiecţi", încărcate de tensiune. În general, se supun testării categorii expuse la riscuri - personal medico-sanitar, angajaţi ai saloanelor de cosmetică şi gravide, în maternităţi. "Nici aceste persoane nu sunt însă obligate să se testeze, ci doar li se recomandă", spune dr. Fericean. Se mai testează, de asemenea, dializaţii, transfuzaţii, bolnavii de tuberculoză, persoane repatriate după perioade mai lungi petrecute în străinătate, prostituatele adunate de Poliţie de pe străzi şi, în fine, cei care se tem să nu fie bolnavi ori îşi iau precauţii ca să nu contacteze boala.

Aceştia din urmă au motivele lor intime. Un medic din Cluj, de pildă, ai cărui parteneri de sex sunt orădeni, vine cu noile "achiziţii" la testare de câte ori îi schimbă. Nu bate toba cu orientarea sa sexuală, dar nici nu şi-o ascunde. Ar fi ridicol. La polul opus, un student la Medicină s-a justificat că-şi face testul zicând că prietena sa a murit recent de SIDA. "În asemenea cazuri, fac asocierea dintre persoana deja depistată şi alta care vine ulterior la testare. Fac conexiuni între ele şi recompun mintal, pentru că în acte nu e permis, grupul de homosexuali din care fac parte aceste persoane", spune doctoriţa. La o vreme după studentul care i-a servit povestea cu prietena decedată, şi al cărui test a confirmat infectarea, a testat un alt tânăr. Şi-a dat seama că era partenerul studentului, după faptul că locuiau împreună. Era tot pozitiv!

"Le-am încercat pe toate"

Alţi gay ajung să-şi recunoască orientarea sexuală tocmai pentru că între testare şi aflarea rezultatului trece o perioadă de timp în care nesiguranţa îi macină. Totul începe la Laboratorul de Microbiologie şi Virusologie al DSP Bihor, unde se face aşa-zisul test rapid, banal, constând în prelevarea unei probe de sânge pentru analiză. Dacă rezultatul e suspect, laboranţii o anunţă pe coordonatoarea programului judeţean HIV-SIDA, iar pacientul e direcţionat către aceasta, pentru consilierea pre-testare, în paralel fiind supus testului Elisa, mai complex. "Cu precauţie şi asigurarea confidenţialităţii, trebuie câştigată încrederea omului, ca să fie sincer. Trebuie să aflăm dacă are factori de risc, dacă aparţine unei minorităţi sexuale, dacă a fost plecat în străinătate, cine îi sunt partenerii", explică epidemiologul.

Între timp, dacă şi testul Elisa iese pozitiv, "suspectului" i se ia din nou sânge pentru analiza finală, Western-Bloot, care se face doar la Bucureşti, la Institutul Naţional de Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino ori la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Concomitent, epidemiologul pregăteşte "subiectul" pentru verdict. "Nu îl putem obliga să vorbească, dar îl întreb dacă a avut parteneri femei sau bărbaţi, ocazionali sau stabili, pentru a identifica sursa şi locul îmbolnăvirii. De obicei primesc răspunsuri vagi, pentru că homosexualii alcătuiesc cercuri restrânse, închiriază anumite localuri, unii îmi spun cu aproximaţie că în centru sau în Rogerius, sau că se adună la inşi pe care îi numesc cu porecle - Francezu' sau nenea Pişti. Încerc să aflu dacă folosesc şi droguri, dacă în grupul de narcomani sunt doar homosexuali sau şi heterosexuali, pentru că în acest caz creşte şi riscul răspândirii mai largi", spune doctoriţa.

"Dacă eu am SIDA, să aibă şi ăla!"

Din păcate, adaugă dr. Fericean, sunt şi persoane care cumulează toţi factorii de risc posibili.

"Un tânăr gay seropozitiv mi-a spus franc că le-a făcut pe toate. Sex cu cine a apucat, droguri, tatuaje, piercing-uri. În general, homosexualii nu realizează la ce pericole se expun, unii nici după diagnosticare. Deoarece comunităţile lor sunt mici, îşi găsesc mai greu un partener, sunt foarte geloşi, iar când îşi găsesc unul nu îl părăsesc nici dacă e bolnav".

Doctoriţa îi atenţionează să nu-i îmbolnăvească şi pe alţii de acum încolo şi să facă doar sex protejat, pentru că din 2003 legea pedepseşte cu închisoarea transmiterea cu bună-ştiinţă a bolii. Psihologia bolnavului de SIDA e însă specială: porneşte de la negarea bolii şi trece la acceptare, la resemnare şi uneori la răzbunare. "«Dacă eu am SIDA, să aibă şi ăla!», aşa gândesc unii", spune doctoriţa.

Din fericire, în Bihor nu a existat încă un asemenea caz, dar s-a întâmplat contrariul. La fel ca în Grecia, de pildă, unde criza face ravagii şi există tot mai mulţi disperaţi care se contaminează intenţionat cu HIV pentru a primi ajutoare din partea statului, aşa a procedat anul trecut, la noi, un ţigan. "A auzit că bolnavii de SIDA primesc lunar 200 şi ceva de lei, aşa că s-a infectat şi el. Nu am aflat de la cine nici până azi"...

Ca la popă

Dacă de la Bucureşti "verdictul" final confirmă existenţa virusului, bolnavul intră în consilierea post-testare şi e îndrumat spre Clinica de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, unde funcţionează Centrul Regional Nord-Vest HIV-SIDA şi unde e trecut într-un registru special, gestionat la nivel naţional, al persoanelor cu această boală. Tot aici i se stabileşte o schemă de tratament personalizată, cam la fel ca în cazul pacienţilor oncologici.

Tratamentul îl face, însă, la Oradea, la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal, unde e internat pentru administrarea primelor medicamente antiretrovirale şi monitorizarea reacţiei. Dacă totul decurge fără probleme, în câteva zile este externat şi revine lunar, pentru eliberarea medicamentelor. Nu de alta, dar puţini şi le-ar permite să le cumpere, dat fiind că pentru o lună costul porneşte de la 700 dolari. Cheltuială pe care o suportă statul, adică fiecare contribuabil, pentru ca maladia să fie ţinută sub control.

06_Lucia_Mihalache_bihoreanul.jpgŞefa secţiei de Infecţioase, dr. Lucia Mihalache (foto), este ultimul confesor al bolnavului. "Se duc la doamna doctor ca la popă, pentru că de tratamentul acordat depinde chiar existenţa lor", explică dr. Fericean.

Viaţa ascunsă

De cele mai multe ori, bolnavii sunt mai deschişi faţă de medicul curant. Ar fi şi greu să se ascundă de acesta. "Despre unii, care şi-au negat până în această fază orientarea sexuală, aflăm că sunt gay chiar văzând că, în timp ce sunt internaţi, vin iubiţii să-i viziteze", spune dr. Mihalache, specializată din 1996, de când tratează primii bolnavi de SIDA din Bihor.

Mai greu este, pentru medic, să-i convingă pe tinerii bolnavi să-şi anunţe tocmai familiile. Le explică, răbdătoare, că la început merge şi aşa, dar apoi e bine să le spună părinţilor, pentru că boala generează complicaţii chiar şi la un banal herpes, iar sănătatea se degradează rapid. Pot face inclusiv cancere de tot felul, şi sfârşesc cel mai adesea în demenţă, aşa că familiile nu-i pot ajuta dacă nu ştiu despre ce e vorba.

Anul trecut, de pildă, doctoriţa a convins un bolnav pederast să se destăinuie cuiva apropiat, iar paradoxul e că respectivul s-a "spovedit" unei... femei. "Acum, ea îi este, cum spunem noi, persoană de sprijin".

Întâlniri la secret

Dincolo de "negreala" medicală, viaţa de zi cu zi a pederaştilor orădeni, imposibil de "recenzat", dar estimaţi la câteva sute bune, e cât se poate de tumultoasă. Au propriile lor posturi de radio pe internet (radiosauvage.webs.com, radiog-one.com), propriile site-uri de ştiri (angelicuss.com, darqnet.com), dar şi de socializare şi de întâlniri (Gay Romania, Gay Ardeal). Le utilizează, desigur, şi pe cele internaţionale (GayBookSTAR.com ori planetromeo.com), unde îşi pot găsi nu doar o pereche, ci, contracost, se oferă şi ca parteneri de sex de ocazie.

Dacă în Cluj sau Arad homosexualii au ieşit "la lumină" şi au propriile cluburi, cei din Oradea, de teamă să nu fie arătaţi cu degetul, se întâlnesc departe de ochii curioşilor. Un club pentru gay funcţionează deasupra unui salon de cosmetică din apropierea Parcului Bălcescu, alte două în saloane de tatuaj din Rogerius. Toate sunt cu circuit închis. "E normal, vor discreţie, tocmai pentru că nu pot merge în altă parte. Cum ar fi să vezi doi bărbaţi sărutându-se în Lord's ori în Bali?", zice "Alina", unul dintre puţinii pederaşti care a acceptat să discute cu BIHOREANUL despre problemele comunităţii homosexualilor orădeni.

Reporterul l-a găsit pe un site cu "matrimoniale", unde îşi oferea serviciile bărbaţilor generoşi, pentru doar 35 dolari. În fotografia de prezentare părea o femeie plinuţă, îmbrăcată şi vopsită strident. În viaţa de zi cu zi este David, un tânăr molatec cu trăsături efeminate, care are o mică afacere: organizează petreceri pentru gay într-un club din oraş.

"Destrăbălarea este calea"

A început în urmă cu doi ani, când a deschis un local pe strada Avram Iancu, Club Café Friends. Tot atunci a organizat şi primul concurs de frumuseţe pentru travestiţi şi transsexuali: "Miss Travesty vs Transsexual Oradea", la care s-au înscris 8 concurenţi din Oradea, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Hunedoara, Arad şi chiar Budapesta, pentru a etala "calităţile, manierele şi prestanţele unei adevărate dive". "A câştigat Teresa din Oradea", precizează David, cu nedisimulat patriotism local.

Anul trecut, a făcut o nouă ediţie, dar în altă parte, deoarece, zice el, golanii i-au spart vitrina barului, iar vecinii, "încuiaţi la minte", l-au reclamat pentru gălăgie, până când Primăria i-a închis localul.

Astă-toamnă a luat în chirie un fost bar, tot în centru, unde organizează în fiecare sâmbătă petreceri pentru gay. Mesajul de la intrare spune totul despre specific: "Destrăbălarea este calea". "Sunt oameni care vin aici pentru că aici pot fi ei înşişi. Lesbiene, homosexuali, travestiţi, transsexuali... Vin să se distreze aşa cum în altă parte nu pot", povesteşte David, refuzând însă să dea şi alte amănunte. Ar fi acceptat chiar şi prezenţa reporterului la petrecere, dar cu condiţia să nu facă poze şi să nu pomenească numele localului. "Nu vreau probleme. Dacă începe scandalul, clienţii nu mai vin", explică el.

Suntem curaţi

Cine sunt muşteriii? O lume pestriţă, de la muncitori şi vânzători în Lotus la funcţionari din Primărie şi poliţişti care sâmbăta seara se transformă în adevărate "dive", luând chiar nume de scenă. Briggite Divine, Inna, Elodia, Sindel, Oana Zăvoranu, Andreea la Diva, Zora, Azis... Unii sunt căsătoriţi, iar partenerele lor de viaţă nici măcar nu le ştiu secretul. Alţii, studenţi, medici, atât lesbiene, cât şi pederaşti, vin cu partenerii  stabili, simţind că aici se pot dezbrăca de orice inhibiţii.

Cât despre pericolul SIDA, David zice că nu se teme, fiindcă ar fi îndepărtat şi lipsit de concreteţe. "Printre cunoscuţii mei nu ştiu să fie vreunul bolnav. Noi discutăm unii cu alţii, ne testăm periodic, folosim prezervative, nu avem probleme. Suntem curaţi", zice el, dând vina pentru creşterea numărului de bolnavi în rândul tinerilor pe lipsa de educaţie, dar şi pe uşurinţa cu care unii îşi schimbă partenerii fără să se protejeze. "Părinţii şi şcoala ar trebui să facă educaţie sexuală, să-i înveţe să folosească prezervativul. Dar în Oradea e o ruşine să fii gay, aşa că mulţi se ascund", se revoltă travestitul. 

Poate tocmai de aceea pederaştii noştri nici nu se tem de nimic altceva, decât să fie recunoscuţi, şi nici nu militează pentru ceva mai mult. Nici să fie acceptaţi aşa cum sunt, nici să-şi facă prozeliţi, nici să li se aprobe vreo Gay Parade. Doar să fie lăsaţi în pace şi nimeni să nu-şi bage nasul în cuiburile lor...


"E plin oraşul de homo. Dacă mă duc cu tine într-un club, din 10 băieţi 3 sunt gay. Îi recunoşti după mers, îmbrăcăminte, gesturi"

David, alias Alina


GAY-DEX
Dicţionar explicativ

Comunitatea gay e cunoscută şi ca LGBT, acronim preluat din engleză, care însumează cele patru grupe majore ale minorităţilor sexuale: lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali.

În timp ce lesbienele şi gay-ii sunt persoane atrase de indivizi de acelaşi sex, bisexualul este o persoană caracterizată de atracţia faţă de persoane de ambele sexe.

Transsexual este eticheta pentru o persoană care se naşte cu organe genitale feminine ori masculine, dar care se simte, trăieşte şi vrea să-şi continue viaţa ca persoană de sex opus. 

Travestit este homosexualul care se îmbracă şi se machiază ca o femeie.

La rându-le, pederaştii pot fi activi, pasivi sau versatili, termeni ce descriu preferinţa sau rolul sexual al unui bărbat homosexual. Un "activ" este considerat cel care penetrează partenerul sexual "pasiv", iar versatil e cel care joacă ambele roluri sexuale, atât activ cât şi pasiv.


SALVAŢI DE MINCIUNĂ
"Îi învăţăm, spre binele lor, să mintă"

Condiţia de homosexual şi de bolnav de HIV-SIDA nu e uşoară nici măcar atunci când pacientul are nevoie de tratamente medicale în alte specializări decât bolile infecţioase. De pildă, le este foarte greu să găsească un stomatolog dispus să se ocupe de ei. "Un bolnav înregistrat la noi, de bună-credinţă, când s-a dus la medicul stomatolog i-a mărturisit că are SIDA, pentru ca acesta să-şi ia măsurile de precauţie necesare, adică să-l programeze la sfârşitul zilei de lucru şi să incinereze materialele folosite. Când a spus că are SIDA, însă, stomatologul l-a refuzat. De atunci, îi învăţ pe bolnavi să mintă, să spună că au Hepatită C, care este de 100 de ori mai contagioasă decât SIDA", spune doctoriţa Mariana Fericean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
47 Comentarii
stefano
Am doar 19 ani si ami doresc sa fac si eu parte an culb de gay
Postat 24 Septembrie 2014, 20:26 de mihai stefan
asa ceva nu se poate, trebuie luate masuri...
Deci astea is cretini dea dreptul in primul rand is curios cum a facut Doamna Doctor facultatea sau poate ar fi cazul sa se pensioneze...cum este posibil sa declare asa ceva, a auzit de deontologie?...si stimatii jurnalisti cum sa publicati asa stire...ati cercetat macar un pic...hai ca pe mine nu ma intereseaza daca sunt etichetat ca o bovina, dar aia care se ascund si abea isi fac curaj sa mearga sa isi faca testul, cum se mai duc dupa ce vad tigania asta? In loc sa incurajati oameni sa vina voi ce faceti le luati si untima urma de incredere...
Postat 24 August 2014, 15:22 de Aditza
doctor cu scoala de partid comunist.
sper ca oradenii sunt destul de inteligenti sa ocoleasca de acum incolo cabinetele acestor doctorite care alta scoala decat cea de partid ( comunist) nu cred ca au . oribile creaturi. multumim ca le-ati publicat pozele sa stim ce sa scuipam pe strada. dealtfel e stiut ca mariana fericean inafara de a lua spaga nu prea se pricepe la altceva.
Postat 24 August 2014, 13:59 de florin cris
Nu va mai f..... in c.. ca tampiti la creier
tribunal [02.04.2014, 15:21] PT POZA NR 2,EU O SA VA DAU IN TRIBUNAL...O SA VEDEM CINE CASTIGA postat de: sindel CE LIMBA DE COMUNICARE FOLOSESTI DOMNULE ?? CA ROMANA TI-O MURIT AM IMPRESIA !!!! :)))))) APROPO...POZELE AU SCRISE SURSA DE PROVENIENTA : FACEBOOK, ODATA POSTATE POZE PE SITE-URI LA CARE AI DAT CHIAR TU CU MANATA TA ACCEPTUL DE PUBLICARE AL ACESTORA O SA CASTIGI IN ''TRIBUNAL'' :)))))))))))))))) CRED CA LEGAL II SA CITESTI TERMENII DE FOLOSINTA A FRUMOSULUI SI BINEFACATORULUI NOSTRU FACEBOOK :D DOMNULE ''TRIBUNAL''
Postat 20 Iulie 2014, 12:27 de Madalin
Dn.
Super, macar imi fac prieteni noi, mai deschisi la capatana ca voi cei care nu faceti decat sa promovati ura, defaimarea si sa aveti probleme cu respectul fata de alte persoane. Mai bine homosexual decat limitat. Cu drag, Lucian
Postat 13 Mai 2014, 16:45 de Lucian
hiv cura
Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest plante e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Postat 18 Aprilie 2014, 20:08 de laura
aberatii
?v=SaA6zLUPfvk ce va stresati?sida nu exista,e o inventie ca compania gilead sa faca miliarde de dolari cu retroviralele lor!!!!!!!
Postat 11 Aprilie 2014, 01:46 de madonna
minciuni
...si heteroxexualii bolnavi de hiv...ce spuneti? Am auzit ca femeile bolnave de sida se trateaza cu aghiazmz fiiarta.... Doctorite ca doamna cu articolul...sa ma scape cel iubit...
Postat 10 Aprilie 2014, 17:39 de gicu
xyz
doamna doctor este total pe dinafara si neinformata. Boala hiv nu apartine homosexualilor. Heterosexualii transmit boala de la o femeie la alta,..... Cuplurile heterosexuale care au sida nu sau culcat cu homosexuali....sa fim seriosi. As fi curios la ce facultate si-a luat diploma !doamna dr.! si ce orientare religioasa are.... Ma intreb cum poate un doctor sa zicem doctor nu....sa scrie asemenea aberatii..... ??? Cred ca trebuie adusa la zi printr-un curs de recalificare.... Dezgustator si ridicol.... dar asta este nivelul scazut al unor doctori de la noi....
Postat 10 Aprilie 2014, 17:33 de un nondoctor
Porcarie
Mai mare aberatie ca si aici nu am citit,in primul rand in Romania procentul celor infectati cu HIV este de 75% la populia hetero,de 4% minoritati sexuale si restul sunt copiii cu varsta intre 0-18 ani! Eu am lucrat pe sectie HIv la cj,majoritatea erau cupluri hetero,cupluri hetero care aveau copii seropozitivi ,unii ambii copii ,altii doar unul etc barbati si femei de toate varstele ,multe femei ! si astea sunt homosexuale???este un articol defaimator si rusinos pentru secolul acesta!!!Rusine celor care au scris astfel de mizerii,neadevaruri in care cu siguranta nici ei nu cred!!!
Postat 06 Aprilie 2014, 13:02 de Doctor
nu ma mia
nici nu ma mira ca sunt atatia homo. Uitati-va numa pe strada. E plin orasul de epilati si pensati.
Postat 05 Aprilie 2014, 08:27 de doc
Ce porcarie
CENZURAT
Postat 04 Aprilie 2014, 12:13 de Alex
dumitru
Eu as da in judecata pe acela care a dat pozele....nefericiti din poze care apar clar o pot face linistiti.....vor avea mult suport legal din parte accept......sfatul meu este sa actionati nu sa vi se incalce in picioare dreptul la intimitate....
Postat 03 Aprilie 2014, 23:56 de baros
homofobie institutionalizata
Josnic. Defaimator. Mizerabil. Dezgustator. Cred ca respectivele "doctorite" artrebui sa-si dea demisia urgent. Atat asa-zisii "jurnalisti" cat si "cadre medicale" isi incalca codul deontologic, calcand in picioare secretul medical, ceea ce este mai grav in cazul angajatelor MS. Banii platitorilor de taxe finanteaza homofobia institutionalizata, ceea ce nu ar trebui sa se intample intr-o tara membra a Uniunii Europene si care pretinde a fi civilizata. Asemenea jurnalism e mai degraba specific tarilor din lumea a treia. Un pas inapoi pentru Romania.
Postat 03 Aprilie 2014, 20:03 de MC
CNCD
Acest articol contravine nu stiu cate legi. Uitati-va in cutia postala, ca urmeaza sa va vina o amenda. Va pupa un deviat.
Postat 03 Aprilie 2014, 13:53 de Faranume
Nesimtire
Voi chiar nu aveti rusine? Nici un pic de bun simt? Aveti o problema, faceti bine si o recunosteti! Mergeti la medici si va tratati. Spuneti-le parintilor vostri! Sa vedeti ce mult va vor intelege si ce fericiti vor fi. De fapt sunteti niste nerusinati perversi. Si in loc sa cautati sa va rezolvati problemele, jigniti si acuzati pe toata lumea si va cereti nu stiu ce drepturi inchipuite. Dar aveti drepturi, la fel ca oricare din noi. Mergeti dragilor si va tratati! Oricum o faceti pe banii nostri!
Postat 03 Aprilie 2014, 09:42 de Antonia
Poftim?
Dincolo de homofobie, sau de valori personale, acest articol este mai mult decat defaimator, si jignitor, este o dezinformare de cea mai joasa speta! Sper ca autorii acestui articol, si toti cei care si-au asumat publicarea acestui articol sa plateasca ca atare, asta pentru ca se se inteleaga odata si in Romania diferenta dintre libertatea de exprimare si drepturile omului. Acest articol este o defaimare publica a unor persoane! PS. Catre autori: Move to Pakistan! You have a place there! Or maybe in Russia, if you prefer communism.
Postat 03 Aprilie 2014, 05:35 de Lala
cata indignare
Ia mai mergeti mai in gaozul tatilor vostri! Vedeti, din respect v-am trimis doar acolo unde va place!
Postat 02 Aprilie 2014, 22:34 de seba
ASA CEVA NU ESTE PERMIS SA SCRIETI SI MAI ALES SA POSTATI POZELE ALTORA FARA PERRMISUL LOR
Astazi a aparut in ziarul Bihoreanul un articol care produce multe nemultumiri. Articolul se gaseste AICI! In articolul prezent este vorba de propaganda despre discriminare, nu este de mirare ca persoanele care apar pe poze (pe cine a intrebat ca poate sa foloseasca pozele lor?!) se simt jignite. Primul lucru care mi se pare incorect este acest lucru. Autorii nu cred ca au stat mult pe ganduri inainte sa publice astfel de articol, in loc de un articol care sa le deschida ochii oameniilor, ei au scris un articol printr-un mod jalnic si jenant, in care se prevede incompetenta jurnalistilor. Intreb: cand o sa se indrepte lucrurile pe cale buna, pana cand exista atata discriminare si intoleranta in tara noastra? Pana cand vor inceta sa foloseasca pretexte negative cu persoane care practica travesti pentru a distorsiona imaginea comunitatii LGBT din Romania? Raspunsul este scurt: NICIODATA. DQW a contactat cateva persoane care apar pe poze publicate in articol. Reactia lor nu a fost deloc neobisnuita, bineinteles ca se simt jigniti si nervosi. Sindel Vargas” Traiesc in Budapesta si nici nu sunt de origine din Oradea, aveam o zi obisnuita, cand prin recomandarea unui prieten am citit articolul si am vazut ca apare o poza cu mine. Simteam ca iau foc cand am vazut. Primul lucru a fost ca am sunat la redactie, unde am intrebat cum de fara permisiunea mea a publicat poza cu mine. Raspunsul a fost ca au primit de la persoana care apare si el pe poze. Cand am rugat ca sa scoate poza, au refuzat-o. Dupa care cand nu mai puteam sa-mi controlez nervii, am zis clar pe fata ca nu ma opresc pana in tribunal. Mi-a inchis telefonul pe nas. Nu voi lasa asa ceva sa treaca cu vederea!” Claudiu alias Sindel Vargas ” Cand am vazut prima data, am fost socat, am rugat pe cei de la redactie ca sa scoate poza. Cum as putea sa apar eu in asa ceva? Am discutat cu un prieten si am dat mai departe la Asociatia Accept. “ Anonim HIV-SIDA nu inseamna boala homosexualilor, se poate transmite la orice persoana indifirent de orientarea lor sexuala. In articol se precizeaza ca odata cu cresterea numarului de homosexuali creste si numarul persoanelor infectate cu HIV-SIDA. Acest lucru fiind inca o dovada pentru discriminarea homosexualilor. Ma intreb dupa acest articol publicat, cate persoane o sa mai aiba curaj in Jud. Bihor ca sa -si faca analize. Astfel intimitatea dispare, legea prevede care nu mai incrimineaza homosexualitatea, le interzice pentru a lua in evidenta persoanele infectate de catre autoritati. In cazul acesta, legea nu este respectata! TU ce parere ai?!
Postat 02 Aprilie 2014, 20:36 de Anonim
ASA CEVA NU ESTE PERMIS SA SCRIETI SI MAI ALES SA POSTATI POZELE ALTORA FARA PERRMISUL LOR
http://dragqueenworld.wordpress.com/2014/04/02/discriminare/
Postat 02 Aprilie 2014, 20:35 de aninom
Felicitari "Bihoreanului", pt articol !
Boala, viciul trebuie tratat nicidecum incurajat !
Postat 02 Aprilie 2014, 17:46 de Sanatatea prima.
Homosexualitate este o boala psihica !
Acesti indivizi sufera de o grava devianta de comportament si de perceptie a realitatii !!!!!!!!!!! Indivizii astia percep un barbat ca fiind femeie si invers. La fel si in cazul femeilor care sufera de aceasta boala psihica.
Postat 02 Aprilie 2014, 17:42 de Psihoterapie
Front comun
1. Nu mai cumparati ziarul BIHOREANUL de acum inainte. Spuneti acest lucru si prietenilor, familiilor, rudelor, colegilor. 2. Daca aveti firme nu cumparati spatii publicitare in acest ziar. Stiu ca multi dintre voi aveti cunostiinte si la diferite alte societati comerciale care cumpara spatii publicitare aici. Explicati-le importanta gestului: sa nu mai cumpere nici ei publicitate. 3. Cei doi pseudo-jurnalisti, Adrian Cris si Laura Gal trebuie sa dispara din media romaneasca. Astfel de indivizi nu sunt jurnalisti si fac de rusine breasla. Stiu ca suntem multi in media din Romania. Putem face cu totii front comun si lobby ca acestia sa ramana fara slujbe si sa nu-i mai angajeze nimeni. Inclusiv eu voi avea grija de acest aspect.
Postat 02 Aprilie 2014, 17:07 de Front comun
HomoFobia
Fobiile nu se pot vindeca dar cu ajutorul unui specialist se pot tine sub control . Va recomand sa solicitati de urgenta sfatul unui medic ca altfel ajungeti sa muscati oameni de cur.Apropo , sper ca sunteti vaaccinati antirabic ;) ?
Postat 02 Aprilie 2014, 16:38 de Laci S(Barni)
cei mai tari
si ce daca se distreaza si ei ce traim in comunism sau ce fiecare sa faca ce vrea atat timp cat pe mine nu ma ustura c-ru nu am treaba fiecare om are dreptu sa traiasca cum stie el mai bine
Postat 02 Aprilie 2014, 16:37 de guru
boulangerie
viciosii trebuie scosi in afara legii ! pidosnicii, trebuie sa se trateze !
Postat 02 Aprilie 2014, 15:46 de sanatate publica
Bulangerie (da' nu brutarie)
Mare grija la cum publicati comm, am primit o adresa de mail al unuia dintre comentatori pe calculatorul meu... aveti mari probleme in securitatea datelor!!!!!!
Postat 02 Aprilie 2014, 15:28 de Poponetz
tribunal
PT POZA NR 2,EU O SA VA DAU IN TRIBUNAL...O SA VEDEM CINE CASTIGA
Postat 02 Aprilie 2014, 15:21 de sindel
pitiu tiganu
cel mai gelos gay este pitiu tiganu ala obosit pt ca l-a inselat Bordas
Postat 02 Aprilie 2014, 14:48 de fantazia
foarte bine
CENZURAT
Postat 02 Aprilie 2014, 14:24 de Calin
homosexual = bolnav
Toti psihiatrii cunosc faptul ca homosexualitatea este o boala. Oamenii acestia trebuie internati.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:50 de homosexual = bolnav
jurnalism ugandez
acest articol pare scris de un mascul si o femela dintr-o specie demult apusa in ziaristica romaneasca. Efectiv nici nu stiu daca sa rad sau sa plang de prostia lor. Le-as sugera sa plece in Uganda deoarece acolo se mai publica doar astfel de tembelisme si un astfel de limbaj.....
Postat 02 Aprilie 2014, 13:36 de robert varga
true
asta e comunitatea gay in romania ,o infectie,numai perversi si bolnavi psihici,o spune cineva in tema:)cu o experienta de ceva ani,nu exista valorii umane niste animale,mai ales site-urile alea sunt pline de non-valori,nu ai nici o sansa sa iti formezi o relatie normala.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:32 de anonim
Ancheta a Ministerului Sanatatii
Eu imi pun intrebarea: in urma acestui articol cati vor mai avea curajul sa mearga la DSP Oradea sa se testeze? Testarea implica si consiliere pre si post testare iar informatiile din aceste sedinte de consiliere vad ca devin publice. Indiferent ca este gay sau heterosexual, orice individ va avea de acum incolo teama sa fie sincer la consiliere. Cele doua doamne doctor trebuie sa-si dea demisia sau sa se ocupe de acum inainte de cu totul altceva, in niciun caz de consiliere. DSP Oradea ce parere are de aceste declaratii ale lor? Ministerul Sanatatii va deschide o ancheta? Faptele sunt extrem de grave.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:22 de Lucian
"Jurnalism"
Acest articol este aproape numai propagandă homofobă. Apelează la prejudecăţile şi fricile oamenilor în încercarea de a şoca, deci a face "jurnalism", aşa cum se face în ţări cu mentalitate medievală.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:09 de Mihai
Un articol extraordinar de prost!
Mai rar imi este dat sa citesc un articol atat de homofob si jignitor. Orice om are drept la viata privata, iar persoanele in cauza ar putea (si ar trebui) sa va dea in judecata pentru defaimare.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:04 de Adelina
De mult nu am mai vazut jurnalism de asa proasta calitate
Nimic nu este mai periculos decat ignoranta si prostia. Voi, in calitate de jurnalisti, ar trebui sa incercati sa deschideti ochii oamenilor, sa ii scoateti din indobitocirea lor, relatand faptele asa cum sunt ele. Insa, imi e frica ca jurnalistii ca voi nu fac altceva decat sa indobitoceasca si mai tare un popor deja pierdut. Ar trebui sa va fie rusine, nu pentru ca ati scris un articol extrem de prost, ci pentru ca sunteti de-a dreptul ignoranti.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:02 de Iulia
M
Si heterosexuali pot si au la fel de multe sau de putine boli ca homosexuali, nu exista nicio o diferenta. Iar cea care a scris articolul sa ii fie mare mare rusine. Cu oameni ca ea nu e de mirare ca suntem unde suntem.
Postat 02 Aprilie 2014, 13:00 de D
bun articolul
nu este nici o discriminare articolul este foarte bun, trage un semnal de alarma asupra riscurilor care vin odata cu homosexualitate, riscul de contactare a bolilor fiind mai mare in cazul acestor practici sexuale. iar homosexualii care au scris indignati aici ar face bine in loc sa se lamenteze (ca se pare doar asta stiu sa faca, sa se lamenteze sau sa fie stridenti/vulgari-vezi parade gay) sa traga invataturile din acest articol, sa se protejeze si sa ii protejeze pe ceilalti.
Postat 02 Aprilie 2014, 12:46 de marius
discriminare
Acest articol este tendentios, jignitor, rasist, homofob. Redactia Ebihoreanul ar trebui sa inceteze cu denigrarea si dezinformarea care o aduce zilnic prin articolele sale. Iar Laura Gal... Sper sa se faca dreptate in acest sens, iar cei de la ACCEPT sa actioneze in judecata!!!!!
Postat 02 Aprilie 2014, 12:23 de cetatean bihor
o mizerie de articol
Nu am mai citit asemenea prostie de foarte multa vreme, este la nivelul discriminatoriu al comentariilor lasate in baza articolelor care ating tema LGBT in general. De unde stiti voi cum "se poarta un homosexual", indobitocitilor? Articole scrise cu ura si lipsite de credibilitate. Promovarea unor astfel de idei nu face decat sa creasca nivelul discriminarii.
Postat 02 Aprilie 2014, 11:51 de Aleca
O mizerie de articol
Acest articol este o voma. Asa zisii autori habar n-au pe ce lume traiesc. Textul este discriminatoriu, tendentios si malitios si complet tampit. Stiu ca senzationalul asta ieftin atrage click-uri si cititori dar bunul-simt ar trebui sa primeze dincolo de lipsa de etica jurnalistica. Rusine publicatiei si sper sa luati o amenda care sa va invete minte sa mai aberati aiurea si sa manipulati prostimea cu titluri si texte de genul asta...
Postat 02 Aprilie 2014, 11:42 de Daniel Ionescu
Treaba fiecaruia ce face in privat
Faptul ca inca sunt catalogari si incriminari de gen viciu, boala, damnare, apocalipsa, ma face sa cred ca mai avem de invatat. Societatea noastra e inca ancorata in evul mediu si sufera de fanatism religios/mistic. Lipsa de educatie si saracia, biserica ortodoxa si ideile sale intunecate , duc la asemenea opinii. E treaba fiecaruia ce face in viata sa privata. Nu are ce sa intereseze pe nimeni, ce face omul in privat. Fenomenul in sine exista de cand omenirea. Nu poate fi oprit si nici nu va fi. Socrate insusi era homosexual, iar in Grecia Antica, fenomenul era cotidian. In Romania, conform unui studiu al OMS, majoritatea infectarilor cu HIV s-a produs in spital. Asa ca mai usor cu tembelismele si manipularile grosolane. Titilul articolului e absolut dement daca nu ticalos si mincinos ordinar. Sa pui stampile si sa tragi concluzii cretine e foarte simplu. Mai greu e cu dovezile si cu profesionalsimul jurnalistic. Un alt articol din categoria " sofer de mercedes a facut accident, deci toti soferii de mercedes sunt cretini" . Invatati meserie si apoi dati-va cu parerea.
Postat 02 Aprilie 2014, 10:57 de bihorean
Respect pentrui fiecare individ
Mi se pare absolut discriminant si homofob acest articol si corelatia crestere numar gay - crestere hiv! E incredibil sa acceptati si sa publicati asa ceva!! In locul acestei minoritati, as scrie Consiliului Antidiscriminare (www.cncd.org.ro) - sunt convinsa ca autorul acestui articol habar nu are de existenta acestuia sau de respectul fata de semeni ! ‎
Postat 02 Aprilie 2014, 10:39 de M P
La psihiatru cu ei!
La tratament cu ei! Daca acceptam in continuare aceste deviatii ca pe o normalitate, vor cere si alti dezaxati sa fie a acceptati de societate, ca de exemplu: cleptomanii, piromanii, criminalii in serie, etc.
Postat 02 Aprilie 2014, 10:12 de oradean
mda...
CENZURAT
Postat 02 Aprilie 2014, 09:20 de gay
informatii corecte?
asadar in Oradea toti cei infectati cu Sida sunt homosexuali? imi vine intrucatva greu sa cred acest lucru, dar daca doamna doctor isi asuma, trebuie sa fie asa. desi, cred ca astfel de categorizari sunt de prost augur - uneori printre randuri razbate un soi de radicalism si blamare. din tonul intrucatva incrimator al articolului, totusi se desprinde un mesaj corect - nevoia de educatie sexuala in randul minoritatii homosexualilor.
Postat 02 Aprilie 2014, 08:49 de cor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON