URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2012, 15:50

Aleşii orădenilor au votat pentru o termocentrală pe gaz şi conservarea unei părţi a actualului CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 19 voturi "pentru", ale reprezentanţilor PNL, UDMR şi PSD, şi cu cinci "contra", ale reprezentanţilor PDL, Consiliul Local a decis, vineri, ca viitoarea termocentrală a Oradiei să fie una pe bază de gaz, care va produce energie termică şi electricitate.

PPDD şi "achis"-ul

Decizia de aprobare a studiului de fezabilitate actualizat pentru proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană pentru perioada 2013-2028" a fost luată fără niciun fel de controverse, singura pată de culoare fiind o intervenţie a şefului organizaţiei municipale a Partidului Popular Dan Diaconescu, Călin Miron, care a vrut să se adreseze consilierilor cu o întrebare pe care, însă, din cauza emoţiilor sau a faptului că nu stăpâneşte domeniul, n-a reuşit s-o formuleze coerent.

După ce preşedintele de şedinţă, Ioan Cupşe, i-a permis să ia cuvântul, Miron a spus că "Aş dori să aduc aminte strategia Comunităţii Europene şi aş dori să ştiu dacă conducerea Primăriei cunoaşte "achisul" (n.r. - "aquis"-ul, pronunţat "achiul") comunitar, potrivit căruia 30% din energia termică trebuie să fie produsă din surse regenerabile".

Cel care i-a furnizat lămuririle a fost şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marcel Boloş, care a explicat, pe de o parte, că ţările europene au recomandarea să producă minim 30% din energie cu surse regenerabile, fără ca această recomandare să se refere la vreun CET din orice oraş, ci la întreaga ţară, iar pe de altă parte că prin Tratatul de aderare la UE România s-a obligat, de fapt, să reducă emisiile poluante în atmosferă, tocmai acesta fiind şi obiectivul proiectului de modernizare a CET Oradea, care - dacă nu va respecta normele de mediu europene - va fi închis în decembrie 2013.

PDL contra, fără explicaţii

Imediat după introducerea făcută de reprezentantul PPDD şi explicaţiile şefului DMPFI, şeful grupului de consilieri locali ai PDL, Dorin Corcheş, a luat cuvântul pentru a anunţa că se opune proiectului de construire a unei termocentrale pe gaz, chiar dacă în 2009 aceiaşi consilieri democrat-liberali au votat în unanimitate master-planul care a stat la baza studiului de fezabilitate privind CET-ul pe gaz.

"Pe noi această actualizare a studiului de fezabilitate nu ne-a convins că ar fi un proiect bun pentru orădeni din raţiuni economice, drept pentru care grupul PDL va vota împotrivă", a spus Corcheş, fără a da explicaţii sau a face, măcar indirect, trimitere la o alternativă, dar şi fără a lămuri de ce colegii săi s-au răzgândit.

Grupul pe cărbune, în conservare

În discuţii au intervenit şi doi consilieri ai UDMR, Huszar Istvan şi Pasztor Sandor, primul dorind să afle "pentru a nu depinde exclusiv de gaz, putem vedea dacă pe viitor cazanele pe apă fierbinte ar putea fi convertite pentru a funcţiona pe biomasă", iar cel de-al doilea dacă măcar o parte din actualul CET pe cărbune poate fi trecut în conservare pentru ca, tot pe viitor, să poată fi folosite în caz de necesitate.

Răspunsul l-a furnizat, şi de această dată, şeful DMPFI, Marcel Boloş, care a explicat că din actualul CET va fi pus în conservare grupul energetic II (turbinele 4, 5 şi 6), construit mai devreme (în anii '70-'80) decât grupul I (realizat la mijlocul anilor '60).

Boloş a explicat, în legătură cu acest aspect, că municipalitatea va căuta să atragă fonduri şi pentru achiziţia unor instalaţii care să permită funcţionarea pe cărbune, precum şi majorarea aportului de geotermalism în asigurarea necesarului energetic al oraşului, amintind că municipalitatea a depus încă din 2010 la Ministerul Economiei un proiect pentru 11,5 milioane de euro pentru creşterea exploatărilor geotermale în Nufărul.

Mai multe despre varianta aleasă de municipalitate, în articolul "Gazul, soluţia finală pentru CET"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@tsd
Asta, bolos, e un neica-nimeni in ciuda tuturor patalamalelor ! Nici gibonul nu-i mai breaz, dascal la o scoala ,,speciala'' ?! Cred ca prostia se ia, precum varul pe haine...Suntem condusi de mediocri prin excelenta si viitorul nostru va fi mediocru si noi suntem mediocri, altfel nu alegeam sa fim condusi de niste luzari !
Postat 18 Martie 2012, 17:43 de .
DA
@soso: DA, nu te-ai prins inca? este INGINER-ECONOMIST-DIACON CELIB-CADRU UNIVERSITAR(incapabil sa completeze corect un CV!)-AUDITTOR-ACTIONAR-ADMINISTRATOR! este foarte adevarat ca toate acestea le-a obtinut DUPA 1990, desi varsta ii permitea sa intre la facultate inca din 1986! Dar, deh.!, atunci admiterea era(inca)admitere!!!!
Postat 17 Martie 2012, 13:20 de TDS
@Redactia si @dl. Adrian Cris2
Unde exista scrisa o analiza tehnico-economica (UN STUDIU DE FEZABILITATE macar) de unde sa rezulte costul final al gigacaloriei in functie de diferite scenarii de preturi? In Masterplan la pag. 49 veti vedea ca s-a luat in calcul pretul la gaze naturale de 203EURO/1000mc de gaz natural (deja pretul este 500 EURO /1000mc la cel importat)... UNDE ATI VAZUT CONCLUZIILE SCRISE ALE EXPERTILOR ORADENI (CEI CARE AU LUCRAT GRATIS)? Stimata REDACTIE si dl. Cris: In 2008 citeam cu placere cum dvs. si dl. Bolojan faceau referire la cheltuirea a 1 miliard si ceva de lei pe Parculetul din fata Bisericii cu Luna pe cativa pomisori si pietricele, acum ati lasat-o moale rau si cu documentarea si cu grija utilizarii banilor publici>>> Erati un ziar pt. oradeni si cititori ...Macar pentru a mari subventiile primite de la Primarie prin RER, ziarul verde si reclama la Selina va rog fiti mai \"rai\" (adica mai bine documentati) ....SI PT. NOI ORADENII. MULTUMESC
Postat 17 Martie 2012, 10:48 de Adi Oradeanul
@Redactia si @dl. Adrian Cris1
Va multumesc pentru \"incercarea\" de lamurire a mea si pentru link-ul dat pe site-ul Primariei privind materialele MASTREPLANUL care a stat la baza deciziei istorice DAR... MASTERPLANUL la care se face referire realizat de ISPE pt. varianta cu sistem centralizat cuprinde doar 8 variante (CITITI SI DVS. PAG. 46-48)... NU EXISTA VARIANTA a 9-A!!! Varianta pe care dl. \"Nelu Maghiar, funcţionarul în cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor cu Finanţare Internaţională (DMPFI), structura care a conceput proiectul pentru accesarea fondurilor UE\"varianta aceasta a fost şi ea \"despicată\" în nu mai puţin de 9 opţiuni, în funcţie de tipul de combustibil utilizabil. \"Au rezultat cinci opţiuni privind un CET pe cărbune cu diferite capacităţi, trei opţiuni pentru o termocentrală pe gaz de capacităţi diferite, şi O A NOUA OPTIUNE PENTRU CENTRALA PE GAZ\"...\"Această din urmă opţiune a fost considerată cea mai potrivită atât de experţii ISPE, apreciaţi drept cei mai buni din ţară, cât şi de specialiştii de la Facultatea de Energetică din Oradea şi de la Universitatea Tehnică din Cluj, pe care municipalitatea i-a consultat separat.\" UNDE SUNT \"DOCOMENTELE\"?!
Postat 17 Martie 2012, 10:21 de Adi Oradeanul
@cornel
GRAMATICA SALVEAZA ORADEA! Nu sunt un mare specialist iar la scoala am fost., scuze ca mai gandesc un pic si va deranjez..Dar, banii pt. gazul ce il va folosi CENTRALA il vom plati noi, oradenii, beneficiarii investitiei. Daca acum pretul gazelor este ridicat, se urmareste liberalizarea pietei de energie, cantitatea de gaze naturale din productia interna, deocamdata interzisa a fi exportata, fiind tot mai mica (zacamatul din Marea Neagra e poveste inca - necesita ani de prospectiuni plus investitii de 1 miliard de EURO pt. a fi exploatat ) REZULTA LOGIC ca 1000 de mc de gaze naturale vor avea un pret muult mai mare decat in prezent. Beiusul se poate incalzi in principal pe geotermal, zacamantul de sub Oradea e intins pe 100 km patrati dar noi facem centrala exclusiv pe gaz...UE da bani si pentru carbune vezi cazul CET-ului din TIMISOARA... si nu in cele din urma zise e foarte bine sa se INLOCUIASCA de SPECIALISTI (ar fi vremea...) \"niste magistrale unde se produc pierderi uriase" (avand in vedere si eSprimarea dvs.)... Ar fi cazul ca proiectul d-lui Bolos pt. acest punct sa fie gata deja ca vine primavara si ar fi bine sa fie facut inaintea centralei! (acest lucru e mai complicat)
Postat 17 Martie 2012, 01:33 de Adi Oradeanul
@ Adi Oradeanul
Materialele pe care le cautati pot fi descarcate de aici: http://www.oradea.ro/politici-si-strategii-ale-municipiului-oradea/strategia-energetica-a-orasului
Postat 16 Martie 2012, 23:56 de Redactia
@Adi Oradeanul
Pari a fi un adevarat specialist, doar ca n-ai prea fost pe la scoala. Se observa din textele concepute de tine ca esti agramat si nu te stii exprima. Banii pt tramvaie sunt PLATITI de Oradea, banii pt centrala pe gaz sunt PRIMITI de Oradea de la UE, diferenta e mare de tot. De unde stii tu cat va fi pretul gazelor in 2020 de exemplu? Cum vezi solutia incalzirii cu resurse geotermale a intregului oras? Stii de ceva zacaminte noi? Ai aflat ca UE nu da bani pentru solutia pe carbune ca nu8 e conforma cu standardele actuale? Stii ca acum se vor inlocui(tot din bani primiti) niste magistrale unde se produc pierderi uriase?
Postat 16 Martie 2012, 20:19 de cornel
ce chestie...
Bai fratele meu ,dar Bolos asta chiar se pricepe la toate?????Ma ia cu frica .....
Postat 16 Martie 2012, 19:31 de soso
URAA se face NU mai vorbiti atata -SA SE FACA...
Si spor la platit factura pe februarie si nu plangeti.... peste 1- 2 ani cand GAZUL va ajunge LA TURBINA ne vom aminti cu nostalgie de vremurile cu facturi de doar 7-800 RON... Conducatorii nostri dragi se rezolva ACUM rapid (inclusiv specialistii GRATISI - ex. care lucreaza gratis, vezi articolele BIH)... ei vor fi cu TURBINCA plina, noi cu TURBINA... NU conteaza cu cine vom vota, important va fi ca viitorul primar s-al mentina pe dl. SUPER-BOLOS bun la toate si mARE EXPERT IN TOATE(ar trebui exportat -ce de bani am face..) poate peste 4 ani va propune si un OZN-port pt. OZN-uri, normal(daca cel de pt. avioane nu se va realiza) macar pentru a respecta proportiile contractelor de la 27 MILIOANE EURO pt. 10 tramvaie, 77 MILIOANE EURO pt. CET-ul pe GAZ ... sute de milioane pt. PASARICI. TRAIASCA SPECIALISTII !!!
Postat 16 Martie 2012, 16:37 de Adi Oradeanul
ALTERNATIVE dar INTAI AFACEREA
Dl. Ziaristi putem citi si noi Studiul de fezabilitate (MASTERPLANUL) d-lui Bolos ca sa nu fim prosti. Avand in vedere "aplecarea" dumneavoastra catre interesul public ar fi MINUUNAT daca ati cere in baza dreptului la informatii de interes public sa publicati macar in format electronic sau un link de pe site-ul oradea.ro al acestuia, nu de alta dar ne vom trezi ca este sau va fi trecut si acesta la SECRET, foarte "bine clauzat" cum zicea nu demult dl. deputat Branza Will. (PD - pentru necunoscatori) pt. contractele cu baietii destepti si Hidroelectrica. Oricum salutam apetenta si prioritatea dl. Bolos si Bolojan pt. contracte fine (adica de 77 MILIOANE EURO) fata de posibilitatea unui contract de DOAR 11 milioane pt. GEOTERMAL pt. intreg cartierul Nufarul (varianta care s-ar fi putut extinde si pt. celelate cartiere cu anumite modificari), fara a mentiona ca varianta cu cartierul NUFARUL pe geotermal este din 2010. Dar este veche si MIIICA, auziti MICA... ORADEA o are MICA!!! nu se va aplica - noi o vom avea MARE (CONTRACTUL de GAZ). parafrazandul pe Vitali care nu o are mica ....oferta de gaz pentru Romania
Postat 16 Martie 2012, 16:23 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON