URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2015, 15:47

Universitatea n-a decis nicio sancţiune pentru plagiatul lui Mang & Co. pentru că n-a... ştiut oficial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o întârziere de trei ani, pe 9 aprilie, Consiliul Naţional de Etică a publicat pe site-ul propriu verdictul stabilit în cazul acuzelor de plagiat vizându-l pe fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang.

Conform site-ului CNE, încă din septembrie 2012 s-a stabilit că o lucrare semnată de Ioan Mang alături de soţia sa, Erica Mang, de asistentul universitar Constantin Popescu (toţi trei cadre didactice ale Universităţii din Oradea) şi de un anume Bogdan Andronic, conţine "elemente de plagiat", dar şi că alte lucrări semnate de Ioan Mang împreună cu soţia lui sau de către cei doi cu Popescu au probleme de citare.

În cazul altor trei articole, pentru care co-autorii lui Mang şi-au asumat întreaga răspundere, declarând că au pus pe coperţi numele fostului ministru fără să-i ceară acestuia acordul şi fără să-i arate lucrările, CNE nu a mai prezentat un verdict concret, dar a cerut "retragerea" lor, semn că lucrările nu sunt "curate".

Hotărâre la secret

În acest context, BIHOREANUL i-a solicitat rectorului Universităţii orădene, Constantin Bungău, să prezinte ce măsuri a luat faţă de autorii articolelor incriminate. Răspunsul, transmis luni redacţiei, arată că CNE a continuat să trateze superficial cazul Ioan Mang.

Potrivit rectorului Bungău, "Universitatea din Oradea nu a primit până luni, 27 aprilie, nici o adresă oficială din partea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, referitor la horătârea adoptată în ce priveşte activitatea ştiinţifică a d-lui prof. univ. dr. Ioan Mang şi a colaboratorilor", asta chiar dacă Legea 206/2004 privind funcţionarea CNE prevede că o hotărâre trebuie transmisă în termen de două zile lucrătoare de la avizarea acesteia de către Ministerul Educaţiei către "organismele ori persoanele îndreptăţite legal pentru aplicarea sancţiunilor recomandate".

Cum lui Ioan Mang i s-a interzis inclusiv să participe la concursuri academice şi tuturor autorilor li s-a cerut să-şi retragă articolele, este evident că hotărârea trebuia comunicată şi Universităţii din Oradea.

Nicio măsură

Rectorul Constantin Bungău mai spune că, după ce hotărârea îi va fi comunicată, autorii vor fi înştiinţaţi "să-şi retragă toate articolele incriminate din documentele de raportare internă şi externă, precum şi din revistele şi publicaţiile în cauză", adică din fişe de evaluare, CV-uri sau orice altă publicaţie în care au menţionat că au scris lucrările cu pricina.

"Întrucât nu s-a primit o notificare oficială în legătură cu Hotărârea CNECSTDI, nu s-a putut lua niciun fel de măsură până la ora actuală", mai arată rectorul Universităţii din Oradea.

În hotărârea CNE se recomandă şi efectuarea de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a unui audit la revista orădeană "Journal of Computer Science and Control System", în care au fost publicate o parte din articolele incriminate, dar rectorul spune acest audit nu a fost făcut până acum.

Citeşte şi articolul: "Verdict: plagiat! După ce a ascuns-o 3 ani, Consiliul Naţional de Etică a făcut publică decizia în cazul lui Ioan Mang"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
E grav
Principalul concurent regional al Oradei este Clujul. Iar Clujul este un oras puternictocmai datorita universitatilor lui. Oradea a pierdut sansa la inceputul anilor 90 de a atrage profesori de la UBB si de a avea o universitate adevarata aici. Actualii profesori ar trebui "alungati din cetate"
Postat 28 Aprilie 2015, 21:24 de Iulian_Kaiel
Ce-i poti cere lui Mang
Datorita celor ca el si tovarasului de partid Filip, Oradea este unde este.... Acum are treaba si face manifestatii anti-referendum.
Postat 28 Aprilie 2015, 11:56 de gigi1
aş vrea să nu-i mai văd în spaţiul public
de-alde indivizi care nu au făcut decât să sugă şi huzurească!!!
Postat 27 Aprilie 2015, 23:19 de ADINA
pa, pa, paaaaa maaang
mang, smecherie ofilita ce esti, ce mai cauti tu in politica?! iti dai seama ce penibil esti?! ai citit vreodata de un cod al onoarei (...) ?! ai ajuns pe tabelul de rusine si penibilitate al judetului. dar tu dormi linistit, ai diploma in buzunar!
Postat 27 Aprilie 2015, 21:22 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON