URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
15 Aprilie 2015, 07:36

Verdict: plagiat! După ce a ascuns-o 3 ani, Consiliul Naţional de Etică a făcut publică decizia în cazul lui Ioan Mang

Verdict: plagiat! După ce a ascuns-o 3 ani, Consiliul Naţional de Etică a făcut publică decizia în cazul lui Ioan Mang ALŢII-S DE VINĂ. Deşi acuzat de furtul a şapte lucrări ştiinţifice, Ioan Mang (foto) a scăpat lejer de orice răspundere faţă de trei dintre acestea. Co-autorii lui, adică propria soţie, Erica Mang, şi asistentul său, Constantin Popescu, plus un anume Bogdan Andronic, şi-au asumat fiecare răspunderea pentru câte unul din celelalte articole plagiate. Iar cum în vizorul Consiliului de Etică a fost doar ex-ministrul, cei trei s-au ales cu uşoara sarcină de a anunţa că-şi retrag articolele. Cum ar veni, doar să nu se mai laude cu ele...
Verdict: plagiat! După ce a ascuns-o 3 ani, Consiliul Naţional de Etică a făcut publică decizia în cazul lui Ioan Mang SCĂPAT DE CONSOARTĂ. Soţii Ioan şi Erica Mang (foto) împart nu doar locul de muncă de la Universitate, ci şi lipsa de integritate. Amândoi au semnat un articol cu damf de plagiat, dar, ca să-şi scape soţul, femeia a susţinut că acesta n-a avut habar de ce-a scris ea în numele amândurora

Timpul le drege pe toate. Deşi acuzat în 2012, când a fost pus ministru al Educaţiei, că şi-a pus numele pe şapte lucrări ştiinţifice plagiate, săptămâna trecută a ieşit la iveală că în cazul profesorului universitar Ioan Mang, şeful PSD Bihor, cei care i-au judecat faptele au dat dovadă de multă şi deosebită înţelegere.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a publicat, în sfârşit, raportul final al anchetei care l-a vizat pe Mang, concluzionând că acesta e vinovat doar de plagierea, şi aceea parţială, a unui singur articol. În legătură cu celelalte şase, eticienii au considerat că, fiind semnate împreună cu alţi "autori", vina le aparţine acestora. Inclusiv soţiei sale, Erica Mang.

Onoare nemeritată

În mai 2012 USL îl urca pe Ioan Mang pe cele mai înalte culmi ale carierei sale politice şi didactice, numindu-l ministru al Educaţiei. Profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii orădene, preşedinte al PSD Bihor, membru al Comisiei de Învăţământ a Senatului şi şef al Departamentului de Educaţie al partidului, Mang părea o variantă curată pentru a prelua portofoliul.

Onoarea a venit însă la pachet cu cea mai ruşinoasă faptă de care poate fi acuzat un universitar: furtul intelectual. Încă la audierile din Parlament, deputaţii PDL l-au suspectat de plagierea unor articole ştiinţifice. Mang a negat categoric şi chiar s-a jurat că, dacă va fi acuzat oficial de acest lucru, va demisiona. Soluţie la care a şi fost forţat să recurgă după doar 9 zile de mandat! Imediat după numirea ca ministru, la Consiliul Naţional de Etică (CNE) au fost depuse pe numele lui trei sesizări de plagiat.

La furat în gaşcă

Mang era acuzat de furtul a şapte articole ştiinţifice, unul avându-l ca unic "autor" doar pe el, iar şase în "complicitate" cu alte persoane. Dintre acestea, două sunt semnate împreună cu soţia, Erica Mang, profesoară la aceeaşi facultate. Alte două au fost asumate de cuplul Mang împreună cu asistentul universitar Constantin Popescu, iar ultimele două sunt semnate de acest trio plus un al patrulea personaj, un anume Bogdan Andronic.

Cinci din cele şapte articole au fost publicate în "Journal of Computer Science and Control Systems", al Universităţii din Oradea, unul a fost prezentat la un simpozion al Universităţii din Craiova, iar unul într-un jurnal din Ucraina, "Visnik Sumskovo".

Autorii sesizărilor le-au alăturat articolelor plagiate şi pe cele originale, astfel că Mang n-a putut să ofere nicio explicaţie coerentă. Neavând de ales, pe 15 mai 2012, după un mandat-blitz, a demisionat din fruntea Educaţiei.

Anchetă în taină

Tot ce a urmat indică limpede că au fost trase serios sfori pentru ca Mang să scape de stigmatul hoţiei. Colegul de partid care i-a succedat în funcţie, Liviu Pop, a schimbat fulgerător componenţa CNE, forul care, conform legii, anchetează demnitarii în asemenea cazuri. Investigaţia a fost apoi învăluită în mister total. Deşi l-a audiat pe Mang încă din iulie 2012, Consiliul n-a prezentat niciun raport. În toamna aceluiaşi an, site-ul de ştiri Hotnews, citând "surse apropiate situaţiei", anunţa că forul a finalizat cercetările şi a constatat că bihoreanul a plagiat, dar CNE a refuzat să publice raportul pe motiv că nu avea avizul Ministerului.

Din acel moment, cazul s-a îndreptat spre muşamalizare şi nici Ministerul Educaţiei, nici CNE nu au dat un semn că ar vrea să publice concluziile. BIHOREANUL a cerut în mai multe rânduri, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii publice, comunicarea stadiului anchetei, dar fără rezultat: Ministerul a pasat problema Consiliului, iar acesta a intrat în silenzio stampa, fără a oferi niciun răspuns.

Singurul oficial care a mai vorbit despre acest subiect a fost ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, care în decembrie 2014, la plecarea din funcţie, declara că verdictul dat în cazul Mang a fost de plagiat şi că i-a fost comunicat pesedistului bihorean. Care a fost reacţia? Mang a negat vehement că ar fi primit vreun document, ba chiar a blufat că-l va da în judecată pe Costoiu pentru afirmaţii nefondate. Ceea ce, evident, n-a făcut, scopul său fiind doar să scape de opinia publică.

"Elemente de plagiat"

Adevărul a ieşit la iveală abia joia trecută, când, brusc, CNE a publicat pe site-ul propriu raportul anchetei în cazul Mang. Nu de bună-voie, ci tot la insistenţa jurnaliştilor de la Hotnews.

Datat 5 septembrie 2012, documentul susţine că articolele suspecte de plagiat au fost analizate de experţi a căror identitate a fost ţinută confidenţială, iar aceştia au găsit doar "elemente de plagiat" într-o singură lucrare - "VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code", publicată la Editura Universităţii din Oradea în 2011 şi semnată de toţi cei patru autori incriminaţi. Conform experţilor, "aproximativ 60% din articol este preluat integral din sursa citată" (o notă tehnică publicată de americanul Simon Tam în SUA în 2006), concluzia fiind că articolul de la Oradea "utilizează nepermis de mult" alte materiale.

Un singur articol din lotul celor şapte este curat, arată raportul: o lucrare publicată de soţii Mang tot la Oradea, care are părţi preluate din alte articole, dar care, spun specialiştii, sunt doar descrieri generale ale unui algoritm, folosite în toată lumea. Pentru o altă lucrare, apărută tot la Oradea sub semnătura soţilor Mang şi a asistentului Constantin Popescu, experţii au constatat că sursa de "inspiraţie" nu a fost deloc menţionată în bibliografie, fiind totuşi citată în textul articolului.

Vinovaţii? Alţii!

Interesantă este situaţia altor trei articole, din care unul e semnat doar de cuplul Mang, unul de către aceştia împreună cu asistentul Popescu şi, în fine, unul iscălit de cei trei împreună cu Bogdan Andronic.

Pentru primul articol, Erica Mang şi-a asumat răspunderea, prezentând CNE o declaraţie notarială în acest sens, cum că a pus pe copertă şi numele soţului fără să-i spună. Mai mult, ca să se salveze pe sine, femeia a declarat şi că a trimis spre publicare doar o ciornă de articol, şi asta doar din... greşeală.

Pentru al doilea articol, o declaraţie similară, cum că a publicat lucrarea fără să-i spună nici lui Ioan Mang, nici soţiei acestuia, a dat-o asistentul Constantin Popescu, iar pentru cel de-al treilea articol - nu râdeţi! - acelaşi lucru l-a făcut Bogdan Andronic, care a susţinut, nici mai mult, nici mai puţin, că el a publicat textul fără să ştie nici Ioan Mang, nici Erica Mang şi nici - aţi ghicit! - Constantin Popescu.

În fine, în legătură cu cel de-al şaptelea articol suspectat de plagiat, singurul care poartă doar semnătura lui Ioan Mang, CNE a ales, pur şi simplu, să-l creadă pe pesedist, care a susţinut că... nu a trimis niciodată vreo lucrare spre publicare în Ucraina şi, evident, nu ştie cine a avut grijă de acest lucru în locul lui.

Pedepse la mişto

Luând în considerare apărarea, CNE a concluzionat că pentru cinci articole "acuzele de plagiat pentru dl Ioan Mang nu se susţin", fără însă a mai vorbi dacă se susţin sau nu pentru ceilalţi autori. În cazul unei lucrări reţine că aceasta "conţine elemente de plagiat", iar despre o alta că nu citează corect o referinţă bibliografică.

Indirect, însă, CNE admite că problemele de integritate sunt valabile în cazul a şase din cele şapte articole suspecte, cerând "retragerea" lor, ceea ce înseamnă că plagiatorii sunt obligaţi să publice câte o declaraţie prin care să arate că îşi retrag cele spuse în "cercetări". Pentru trei lucrări, responsabilitatea retragerii îi e trasată direct lui Mang, care a fost sancţionat şi cu un avertisment scris (cea mai blândă pedeapsă în cazul infracţiunilor la etica universitară) şi cu suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de a se înscrie la un concurs în învăţământul superior. Perioadă care, iată, expiră curând, pentru că hotărârea, deşi ţinută la secret, a fost emisă în septembrie 2012.

Audit la Oradea!

Pe de altă parte, CNE mai face şi câteva recomandări, solicitând editurilor universitare ca pe viitor să publice lucrări doar cu acceptul expres al tuturor autorilor şi să folosească un program informatic de verificare a plagiatului. În plus, CNE a cerut Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică să facă un audit la revista Universităţii orădene care a publicat articolele dubioase ale soţilor Mang.

Deşi hotărârea este extrem de blândă, dezvăluirea ei, chiar şi cu întârziere de 3 ani, l-a enervat pe şeful PSD Bihor. Contactat de BIHOREANUL, Ioan Mang a pretins că deja a depus cereri de retragere pentru patru din cele şapte articole, iar asta încă din 2012. "Celelalte trei articole le-a scris soţia, nu vreau să intru într-o asemenea discuţie, e o chestiune de familie", a adăugat pesedistul, susţinându-şi în continuare nevinovăţia şi că numele i-a fost pus pe articolele plagiate fără voia lui. Asta, culmea, deşi au fost publicate taman în revista facultăţii unde lucrează atât el, cât şi soţia sa!

Cert e că politicianul a scăpat ieftin din scandal şi, chiar dacă a fost găsit doar "parţial" plagiator, a fost cadorisit nu doar cu o sancţiune blândă, ci şi aproape integral expirată. Aşa că-i poate mulţumi, din inimă, Partidului...


ANCHETĂ RATATĂ
Cu neputinţa înainte!

În vara lui 2012, când a început anchetarea plagiatului fostului ministru Ioan Mang, CNE a cerut Universităţii din Oradea să o investigheze şi pe Erica Mang, dar şi pe asistentul Constantin Popescu. "Eticienii" orădeni s-au spălat, însă, pe mâini rapid. Motivând că n-au găsit niciun expert dornic să analizeze acuzele de plagiat, au stabilit că... nu pot stabili nimic. "Pe baza datelor obţinute până în acest punct, Comisia de analiză constată că nu există suficiente elemente probatorii care să permită luarea unei hotărâri faţă de prof. univ. dr. Erica Mang şi asist. univ. Constantin Popescu în privinţa aspectelor cercetate", a concluzionat Comisia în iulie 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Păcatul lui Mang - dorinta de a fi sus
Hai să fim serioși, orice încercare de a lega acest articol de politica de "Gica Contra" a lui Mang nu este altceva decât o evidentă atitudine servilă față de liderul PSD Bihor, o chestie penibilă care îmi amintește de justificările copiilor de grădiniță: Eu i-am luat jucăria pentru că el a mâncat mai multe bomboane. Dacă totuși vreți să condamnați pe cineva pune-ți tunurile pe Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru că ei s-au gândit să dea publicității verdictul taman acum. În altă ordine de idei nu cred că trebuie să vă stresați atât deoarece cine are o conexiune și citește online presa și implicit comentariile, își dă seama că toată treaba e cusută cu ață albă: a recunoscut doamna Mang, apoi asistentul, apoi cumnatul vecinului apoi vărul șoferului, etc. Pe de altă parte nu cred că Mang știa că articolele respective sunt plagiate, el are o singură vină - și-a dorit mult prea mult să fie ministru iar niște oameni în fața cărora a greșit au așteptat momentul în care Mang să resimtă lovitiura cât mai puternic și au reușit din plin. În fine, ce a fost a fost numai că el nu a învățat nimic din trecut și acum când își dorește cu atâta ardoare să rămână în fruntea PSD Bihor e posibil ca alți "prieteni"....
Postat 16 Aprilie 2015, 23:20 de spectator
RUŞINE !!!
RUŞINE!!!!!!!! DEMAGOGULE!!!!!!!!!!!
Postat 15 Aprilie 2015, 22:10 de ADINA
mang, hai pa pa pa
CENZURAT
Postat 15 Aprilie 2015, 19:52 de roger
Consiliul National de Etica
Oare pe cei din Consiliul National de Etica i-a verificat cineva ? Intreaba Voodoo Oradean
Postat 15 Aprilie 2015, 14:02 de voodoo69
#&#^##&#
In Romania, se cere sa vi mereu cu ceva nou, dar nu se gandeste nimeni ca la numarul imens de absolventi nu prea ai cum sa vi cu ceva nou in orice domeniu.. asta o zice Voodoo Oradean
Postat 15 Aprilie 2015, 13:59 de voodoo69
bolojan
De ce apare tocmai acum articolul cand ar trebuie sa inceapa scandalul cu"referendumul lui bolojan"?! Intreaba Voodoo Oradean
Postat 15 Aprilie 2015, 13:49 de voodoo69
Interesant
Foarte interesant faptul ca Bihoreanul pune accest articol pe prima pagina dupa ce Mang le-a spus oradenilor dezavantajele legate de referendum.... PNL-ul lucreaza bine :)))
Postat 15 Aprilie 2015, 13:43 de bogdanel
Dezinformare
Daca se citeste cu atentie decizia Consiliului de Etica, este specificat faptul ca domnul Mang nu a plagiat, doar a omis sa citeze corespunzator o sursa. Nu este pentru prima oara cand redactia Bihoreanul apeleaza la dezinformarea publicului si denigreaza liderii PSD.
Postat 15 Aprilie 2015, 13:25 de stefipopa2011
Interesant
Mi se pare interesant cum a aparut acest articol tocmai cand domnul Mang a luat atitudine impotriva primarului in ceea ce priveste referendumul si proiectele dansului. Stimata doamna Totorean, nu credem in coincidente!
Postat 15 Aprilie 2015, 13:08 de angelaionescu2007
PLAGIAT Adrian Foghis ZMO
Am uitat. Dar cand a iesit domnul Foghis cu acelasi Plan de Dezvoltare Locala, EXACT ACELASI, cu care a iesit Filip pe vremea lui? Nici macar datele nu s-a sinchisit sa le modifice? Ala nu e plagiat? Sau daca a fost facut de institutie e bun si nu trebuie modificat?
Postat 15 Aprilie 2015, 12:43 de anghel
Da cu Sinmartinu cum ramane?
Fratilor, ce articol e asta? Unde e osana despre referendum? Unde sunt beneficiile oradenilor? Unde sunt beneficiile locuitorilor din Sinmartin? Că doar partea frumoasă o postați. Lucrurile nasoale alea nu se zic. Poate dauneaza grav rezultatului la referendum :P
Postat 15 Aprilie 2015, 12:30 de anghel
În campania din 2016 tot cu plagiatul ieșiți?
Mă întreb retoric ce știri o să difuzați în campania din 2016. Tot treaba cu plagiatul va fi? Altceva nu mai găsiți?
Postat 15 Aprilie 2015, 12:17 de mariadaria2015
Cinste voua!
Poi daca sefu mare - PONTA a plagiat, era sa se lase nenea MANG. MINCINOSILOR, HOTILOOR, SCURSURILOR !!! Unul fost procuror, care pretinde ca face dreptate, celalalt mare profesor ce se ocupa de educatia copiilor! Sunteti mai prejos ca hotii de gaini care fura de foame.
Postat 15 Aprilie 2015, 09:20 de ferfeleaga
Referendum Oradea Sînmartin?
Are acest articol ceva în legătură cu Referendumul de fuziune dintre Oradea și Sînmartin? Adică persoana care a considerat că trebuie făcută o campanie de informare corectă prin prezentarea aspectelor pozitive dar și negative, pentru ca cetățenii celor două localități să voteze în cunoștință de cauză, este subiectul unui articol nu tocmai favorabil? Credeți că acest articol îi va scuti pe cei din Sînmartin de plata taxelor la nivel de Oradea?
Postat 15 Aprilie 2015, 08:30 de mariadaria2015
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON