URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2013, 11:55

Studenţii de la Drept au dezbătut limitele dintre viaţă privată şi jurnalism (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În organizarea asociaţiei studenţeşti ELSA, câteva zeci de studenţi de la Drept au luat parte, joi, la o dezbatere pe tema "Mass-media vs. Dreptul la viaţă privată".

Tinerii au discutat despre cât de mult poate să intre presa în viaţa privată cu prefectul Claudiu Pop, avocatul Mircea Ursuţa şi jurnaliştii Ana Maria Georgescu, de la Digi 24 Oradea, şi Florin Ciucaş, redactorul-şef al BIHOREANULUI.

Patru ipostaze

În prima parte a întâlnirii, invitaţii studenţilor au ţinut scurte prelegeri pe tema indicată. Prima care a luat cuvântul a fost prezentatoarea TV, care a vorbit din dubla ei ipostază de jurnalist şi vedetă. După ce a spus despre postul la care lucrează a spus că este unul care evită "senzaţionalul", Ana Maria Georgescu a vorbit şi despre cât de greu i-a fost în momentele în care a fost "vânată" de jurnalişti, îndeosebi după ce a recunoscut că a fost bătută de fostul ei iubit, cântăreţul Florin Chilian.

Florin Ciucaş le-a spus studenţilor despre diferenţa dintre presa scrisă şi cea audiovizuală: mass-media tipărită nu este reglementată de nicio lege. De asemenea, jurnalistul a vorbit despre situaţia anterioară anilor 2000, când calomnia şi insulta erau delicte penale, iar ziariştii erau "abonaţi" la dosare penale.

De cealaltă parte, avocatul Mircea Ursuţa a precizat că problema dreptului la viaţă privată nu trebuie îndreptată împotriva jurnaliştilor. "Imaginea nu este lezată de presă, ci de instituţiile publice. În comunicatele de presă ale organelor de anchetă se pune problema nerespectării dreptului la imagine", a spus avocatul.

Prefectul Claudiu Pop le-a spus viitorilor jurişti că ştie că o persoană publică nu are viaţă privată. "Sunt prefect 24 de ore şi accept acest lucru, atâta timp cât familia îţi este lăsată deoparte. Îţi asumi tu că eşti persoană publică, dar soţia şi copiii tăi nu sunt", a spus prefectul.

Viaţa privată: până unde?

Apoi, încercând să răspundă întrebării "până unde poate să meargă presa", Florin Ciucaş le-a prezentat studenţilor cazul fostului preşedinte al Judecătoriei Marghita, Nicolae Pălcuţ, care a fost nevoit să demisioneze în 2003 după ce a fost filmat cu camera ascunsă de o echipă de reporteri sub acoperire a BIHOREANULUI, în timp ce se masturba în maşina personală, în faţa unei autostopiste pe care o luase în maşină.

În plus, jurnaliştii au observat că judecătorul obsedat era mai înţelegător cu acuzaţii de viol ori pedofilie. "A fost o intruziune în viaţa lui privată, o prezentare publică a unor chestiuni de intimitate. Dar dacă noi nu am fi făcut acest lucru, omul împărţea dreptatea în continuare după acelaşi sistem de valori", a precizat Florin Ciucaş, îndemând studenţii să se pronunţe dacă jurnaliştii au procedat bine sau nu.

Chit că nu au dat un răspuns la această solicitare, tinerii au avut câteva nelămuriri. De pildă, au vrut să afle de la jurnaliştii orădeni dacă oamenii politici fac presiune pe ei, iar de la "vedete" cât de mult au fost afectate familiile lor de articolele negative de presă.

În final, concluzia acceptată de toţi cei prezenţi a fost că presa bihoreană este mai "salubră" decât cea naţională, mass-media locală fiind echilibrată şi ridicând, în general, doar probleme de larg interes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
au invatat studentii... praf :D
cre' ca studentii au avut ce invata de la Ciucas, Pop, Georgescu si Ursuta: cum sa santajezi si sa incasezi spagi grase, cum sa te trezesti prefect fara sa ai nici o abilitate si nici habar pe ce lume traiesti fara "prafuri", cum sa te prefaci cu succes ca esti ziarista desi esti mai mult "ziarizda" si cum sa prostesti pe toata lumea ca esti avocat cand de fapt numai taticul fost securist stie ce-a facut sa termini si tu facultatea de drept ;)
Postat 17 Noiembrie 2013, 08:02 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON