URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2014, 18:01

Ovidiu Mureşan: "Până la 15 septembrie toate şcolile vor fi pregătite pentru începerea anului şcolar"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa se apropie de sfârşit, Administraţia Imobiliară Oradea face ultimele pregătiri în vederea deschiderii noului an şcolar. Constructorii angajaţi de municipalitate desfăşoară în prezent reparaţii curente la 27 de scoli şi grădiniţe şi fac reparaţii capitale la alte şapte obiective.

Şcoala 16, reparată 

"Până la 15 septembrie toate şcolile vor fi pregătite pentru începerea anului şcolar. Avem autorizaţie sanitară de funcţionare pentru toate instituţiile şcolare din municipiu", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.

Potrivit evidenţelor AIO, bugetul total al lucrărilor de reparaţii curente şi capitale pe anul în curs se ridică la 1,7 milioane lei, respectiv 1,8 milioane lei, şi a fost gândit astfel încât instituţiile şcolare să îşi poată relua fără probleme activitatea la 15 septembrie.

Cele mai mari lucrări de reparaţii capitale se desfăşoară la Şcoala Generală 16, unde municipalitatea va cheltui 1,6 milioane lei pentru reabilitarea corpurilor A, B, C şi a sălii de sport. Acestea vizează, printre altele, izolarea termică a clădirii, refacerea faţadelor, înlocuirea pardoselei, zugrăveli, refacerea canalizării pluviale, înlocuirea învelitorii din ţiglă şi a tâmplăriei din lemn.

"Această lucrare va consuma aproape integral bugetul de reparaţii capitale, ceea ce înseamnă că anual suntem în stare să facem o singură şcoală de la A la Z", a declarat Tunde Benyovszki, directorul adjunct al AIO.

Sală de sport cu prelată

În ceea ce priveşte reparaţiile curente, cea mai importantă lucrare o constituie amplasarea unui teren de sport pe structură metalică acoperită cu prelată din PVC în curtea Şcolii Generale Nicolae Bălcescu. Terenul va funcţiona peste iarnă ca sală de sport cu instalaţie de încălzire pe gaz şi va deservi inclusiv clasele care îşi desfăşoară activitatea în sediul din strada Mihai Viteazul.

"Iniţiativa acestei investiţii a pornit de la Comitetul de părinţi din şcoală, care a cumpărat structura metalică. Cei 133.000 lei strânşi de asociaţia de părinţi acoperă cam 25% din totalul investiţiei", a spus viceprimarul Mureşan.

În continuarea iniţiativei părinţilor, AIO a acoperit cheltuielile cu prelata care acoperă structura metalică, termoizolarea ei, fixarea structurii metalice, racordurile la apă şi canalizare, achiziţionarea instalaţiei de încălzire şi altele. Costurile lucrărilor s-au ridicat la circa 250.300 lei.

Lucrări pe final

Pe lista instituţiilor şcolare aflate în reparaţii se mai numără: Şcoala Generală 11 (refacere instalaţii, faţade, izolare termică şi altele), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (înlocuirea instalaţiilor, uşilor, pereţilor şi altele) şi Grădiniţa 23 (zugrăveli, înlocuire grupuri sanitare, igienizare bloc sanitar şi altele).

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, toate şcolile şi grădiniţele îşi vor începe activitatea la 15 septembrie fără probleme, chiar dacă există cazuri în care muncitorii vor finaliza reparaţiile abia la sfârşitul lunii viitoare.

La şcoală printre zugravi

În ciuda optimismului oficial, există şi situaţii în care lucrările vor continua inclusiv după deschiderea anului şcolar. După toate probabilităţile, se va lucra în continuare la zugrăvirea a patru clase de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, respectiv a altor cinci de la Liceul Baptist Emanuel şi înlocuirea tâmplăriei de uşi şi ferestre de Liceul Onisifor Ghibu.

"Lucrările vor fi făcute doar la înţelegere cu conducerea fiecărei instituţii şcolare în parte. Dacă directorul vrea, facem, dacă nu, nu! Vom zugrăvi pe rând, clasă cu clasă ca să facem cât mai puţin deranj, vreme în care elevii îşi vor desfăşura activitatea în unul dintre laboratoarele şcolii. Am ajuns în această situaţie pentru că, dată fiind valoarea mică a lucrărilor, nu am avut oferetanţi. Spre exemplu, am fost nevoiţi să scoatem de trei ori la licitaţie lucrările de zugrăvire a celor patru clase de la Colegiul Ortodox pentru că nu s-a prezentat nimeni", a declarat Benyovszki.

Potrivit evidenţelor AIO, pentru anul 2014 instituţia şi-a prevăzut un buget total de investiţii de 15,2 milioane lei, din care până în prezent a cheltuit 8,3 milioane lei, reprezentând circa 55% din suma prevăzută la începutul anului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
rusine!
totdeauna fiecare guvernare se lauda pe banii parintilor din scoli
Postat 28 August 2014, 12:49 de sorin
pe banii mei!!!
toate lucrarile in scolile din oras se fac DOAR PE BANII PARINTILOR....culmea ca Ministerul aloca banii si directorii cu ISJ si insusesc
Postat 28 August 2014, 12:04 de danut
Wc-uri la Balcescu
Domnilor, .. A fost un efort destul de mare pentru parinti ca sa se construiasca acea sala de sport..dar ce nu facem pentru copii nostri As avea o intrebare Domnule director de la Balcescu...Sper din tot sufletul ca peste vacanta s-a reusit transformarea wc-urilor sub orice critica in grupuri sanitare adaptate secolului nostru. Nu va este rusine cu asemenea \"buzi\", totusi sunt copii ? Sau urmatorul pas va fi , o noua cotizatie de la parinti? Demersuri la minister pentru o finantare ati facut...administratorul (daca exista) nu a vazut cum arata acele \"grupuri sanitare\"?E usor sa stam cu mana intinsa la parinti...asa-i? Cu respect
Postat 28 August 2014, 11:17 de parinte
Wc-uri la Balcescu
Domnilor, .. A fost un efort destul de mare pentru parinti ca sa se construiasca acea sala de sport..dar ce nu facem pentru copii nostri Domnule director de la scoala Balcescu...Sper din tot sufletul ca peste vacanta s-a reusit transformarea wc-urilor aflate sub orice critica in grupuri sanitare adaptate secolului nostru. Nu va este rusine cu asemenea "buzi\", totusi sunt copii ? Sau urmatorul pas va fi , o noua cotizatie de la parinti? Demersuri la minister pentru o finantare ati facut...administratorul (daca exista) nu a vazut cum arata acele \"grupuri sanitare\"?E usor sa stam cu mana intinsa la parinti...asa-i? Cu respect
Postat 28 August 2014, 11:07 de parinte
minciuni
scolile si gradinitele sunt zugravite si igienizate pe banii parintilor si cu sprijinul lor si al cadrelor didactice. asta de ce nu spune purcelusul? groh groh...
Postat 27 August 2014, 20:56 de max
muresan purcelusul
citez: "avem autorizatie de functionare SANITAR VETERINARA pt toate scolile". mai purcelusule, acolo vor invata oameni nu confratii tai! groh groh...
Postat 27 August 2014, 20:17 de max
minciuni
Tov. Muresan , a cui obligatie 100% era construirea unei sali de sport la Scoala Balcescu ? A parintilor? Cat despre faptul ca parintii au avut initiativa , permiteti-mi , ca parinte , sa va spun ca MINTITI CU NERUSINARE ! Stiu cum a fost.
Postat 27 August 2014, 19:58 de parinte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON