URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2013, 17:30

Deputata Florica Cherecheş vrea să convingă părinţii şi elevii să aleagă învăţământul profesional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În ultimele săptămâni, deputata PNL de Bihor Florica Cherecheş a participat la mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai unor ţări europene, inclusiv în Finlanda, pe tema învăţământului profesional, un subiect de actualitate pentru educaţia românească, dată fiind reînfiinţarea acestei forme de educaţie.

"Şi în Europa este o preocupare pentru învăţământul profesional, doar că ţările europene ne-au luat-o înainte", a declarat Cherecheş, joi, într-o conferinţă de presă. Potrivit parlamentarului, în Austria 80% din elevi aleg învăţământul profesional, ceea ce a dus şi la cea mai mică rată a şomajului din Europa.

Cherecheş a identificat, astfel, şi criteriile necesare pentru a pune pe picioare un învăţământ profesional de calitate: un dialog permanent între primării, şcoli şi companii, programe şcolare realizate în funcţie de necesităţile companiilor, pregătirea personalului didactic ori dotarea şcolilor cu utilaje moderne, similare celor pe care absolvenţii le vor găsi, apoi, în firme. Poate cel mai important pas este, însă, schimbarea mentalităţii părinţilor şi elevilor, care încă fug de ideea unui învăţământ profesional, considerându-l mai puţin important faţă de învăţământul de zi, chiar ruşinos. "Încă sunt foarte mulţi părinţi care se gândesc că într-o frabrică e murdar, e urât. Sunt necesare vizite în fabrici ca viitorii elevi să îşi dea seama că nu e aşa", a spus Chercheş.

O primă reuşită pentru învăţământul profesional este că din următorul an şcolar, selecţia pentru învăţământul profesional se va face la sfârşitul clasei a VIII-a, nu după absolvirea clasei a IX-a, cum este în prezent. "Selecţia se va face în clasa a VIII-a, înainte de repartizarea computerizată, ca în aceste şcoli să nu ajungă doar cei care nu doresc să înveţe nimic, ci cei care doresc să înveţe o meserie", a spus Cherecheş.

Deputata a dat ca exemplu de succes Şcoala Eurobusiness din Oradea, rezultată în urma unui parteneriat între Primărie, Inspectoratul Şcolar şi companiile din parcul industrial. Elevii care urmează cursurile acestei şcoli profesionale primesc, pe lângă bursa de la stat, o bursă tot de 200 de lei de la companii. În plus, acestea îi vor şi angaja pe absolvenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
D.I.I.C.O.T
D.I.I.C.OT. ce vorbiti de PETI ca este traficant de alcool, poate de mult ,acum a avansat la ceva mai tare am auzit ca vinde si prafuri si da si pe nas baiatu ,oricum are fata si comportament de drogat ,uitati-va atent la fata si la ochii tumefiati ,simptome de consumator ....... postat de: romanul simplu
Postat 23 Iunie 2013, 09:53 de Romanul simplu
mi-am pus cordeluta-nj par, mai!
si din punctul meu de vedere prestatia doamnei in Parlament este nesemnificativa! eu chiar am votat pentru Domnia sa pentru ca era la mine in colegiu si orice ar fi intre un PDL-ist si un neo USL aleg neo USL!(Doamne, ce greu mi-a fost!)nu-mi place deloc ceea ce face(sau mai degraba NU FACE). cred ca nici acum doamna cu cordeluta nu a inteles care este menirea ei ca parlamentar!
Postat 22 Iunie 2013, 12:49 de TDS
P.N.L.BIHOR PROTECTOR DE PENALI !!
PETI ALIN ,Seful de la A.R.R –BIHOR protejeaza INCULPATII din ARR –BIHOR !! 5 la numar ,sa- stie si lumea , in ordine alfabetica , BUTIRI CRISTIAN ,DERBAN SORIN ,LUPU MARIUS ,SABAU SEBASTIAN si fostul sef IEPURE VIOREL !! votati P.N.L.. =o mare mizerie, unde-i POPA CORNEL ,s-a ne mai spuna povesti frumoase ca si in campanie ,cu drumuri reabilitate si modernizate,cu autostrazi ,acum ai este rusine sa mai iasa intre oameni ,dupa alegeri si-a aranjat clientela politica ,isi ia dreptul si bine merci ,anii trec pensia se apropie si noi ramanem cu aceleasi drumuri si binenteles tot cu aceleasi promisiuni peste alti patru ani .Asa se aude in zona Beiusului ca spaga din taxele de drum ajunge la dumneata ,cica le-ai majorat (spaga),o curiozitate d-le POPA CORNEL ,unde ai gasit pacaliciul ala de la A.R.R ,ti-a trebuit mult sa il gasesti,ala trebuia pus la DIRECTIA DE OPERATIUNI VAMALE SI ACCIZE ,poate acolo avea putina experienta ,ala este un cunoscut traficant de alcool ,s-au cel putin acum ceva vreme cumparam alcool de la el de la Buntesti ,oricum ar mai trebui sa-mi dea o suma de bani de multa vreme ,dar probabil s-a prescris in opinia lui .Am votat U.S.L. in speranta ca se va schimba ceva ,dar cu asemenea indivizi ,sunt sigur ca asa mult dorita schimbare se lasa asteptata.A-ti pierdut un sustinator.ADIO P.N.L..=o adunatura de PeNaLi.
Postat 22 Iunie 2013, 11:45 de cetatean
politica este o mafie
avem drogati in libertate care stiu fura !!!! LEGEA nu se aplica in ROMANIA, de ce ? SESIZARE la PRESIDENTIE si la CURTEA EUROPEANA !! mai fratilor cum este posibil , SEF departament finante , GADA FINANCIARA, DNA :))) si rudele(sotie,sot fiica, fiu, etc ) Expert contabil , ne lovim de Codul Penal, favorizarea si sustinerea in folos personal :))) ..... voi sunteti NEBUNI cu atatea ilegalitati in INSTITUITILE DE STAT, javreeeee, normal ca aia nu primesc amenzi de la garda financiara chiar dca merita platesc alti fraieri ca asa vrea mafia politica ?!!! Stie Parlamentul European ce face guvernul Ponta !!!! de ce se vand drogurile in ROMANIA, oare de ce :))) nu ati vazut ca VOICULESCU nu plateste contributii salaraiale ZEUL IN POLITICA mai bine FURA /se sustrage decat sa plateasca ca e smecher !! ca FIUNDATIA VOICULESCU sunt sute de nesimtiti care s au sustras si uite asa nu avem SANATATE dar au averi impresionante , RUSINE , focul sa va arda OASELE, NEAM DE INFRACTORI prin GENE :))) si DROGATI :)) , amin !
Postat 22 Iunie 2013, 09:20 de politica este o maf
politica este o mafie
politica este o mafie , nu fac decat sa ne considere sclavi, noi nu avem drepturi cat timp justitia e moarta !! ea figureaza in organigrama Statului numeric si absoarbe fonduri dar nu poate decat sa suspine in lanturi.
Postat 22 Iunie 2013, 09:17 de politica este o maf
U.S.L= HOTII
POPA CORNEL =cel mai mare papagal al politicii bihorene ,numai prostii si minciuni in ultimul timp si s-a inconjurat de tepari si gunoaie ,in special din zona folclorica a BEIUSULUI ,NUMAI LICHELE !U.S.L.= ZERO BARAT ,la dracu cu voi ,nu mai votez pnl.
Postat 21 Iunie 2013, 13:22 de un fost votant USL
SA TRAITI BINE !..sau...
SA TRAITI BINE ! din NOU !!! PNL-BIHOR ,oaia neagra a aliantei USL ! A ajuns lumea sa-l regrete pe BOC !? si sa inceapa iar sa-l iubeasca pe BASESCU din cauza ta . POPA CORNEL !? Ce faci !? Cu asemenea management de partid nu va prinde toamna la ciolan . Mai lasa crucea,pokeru si pritenii ca te duc la groapa . Nu-ti mai trebuie tie PETI ,CORAS si anturajul lor .Cand nu vei mai fi ceea ce esti astia o sa-ti intorca ,,dosul ''.Partidul este format totusi din mai multi oameni si care cu tine ar mai putea salva ceva ,cel putin sa nu-l mai regrete lumea pe BOC si sa inceapa sa-l iubeasca pe BASESCU . ,,NOA'' CE ZICI !? SA TRAIM BINE ! sau ,, SA TRAITI BINE !'' de ALTADATA .
Postat 21 Iunie 2013, 12:18 de Alegator suparat rau
SUCURSURI SOCIALE :))) muritori de foame !!
stiti ce nu inteleg acreste SCURSURI SOCIALE, NU NE INTERESEAZA POLITICA mai mult decat CONSTITUTIA :)))))) intrebati care e DIFERENTA ?
Postat 21 Iunie 2013, 11:53 de oase sa le dam
EA trebuie sa obtina facilitati FISCALE
... asta vorbeste de ce ? cand noi suntem sufocati de EI si taxele care le cer, ba mai rau ne OBLIGA si sa furam ca altfel murim de foame !!! avem PRIVATUL PENTRU CONSULTANTA in antreprenoriat, nu avem nevoie de EA ca sa ne dea sfaturi !!! EA trebuie sa obtina facilitati FISCALE, dar nu stiti eu sunt mama de patru copii si noi ne scarificam sa l multumim pe ISUS :)))faceti o si voi !! ASTA este RELIGIA , o porcarie imbibatu cu COMUNISMUL este GENOCID NATIONAL :))))!!!!
Postat 21 Iunie 2013, 11:40 de EA trebuie sa obtina
nu este nici o diferenta doar s a schimbat TRANTORUL in ROMANIA !!!
ne plangeam de GUVERNUL BOC, acum o face cu GUVERNUL ponta , si nu si nu ei unt BUNI de aruncat la groapa de GUNOI a U.E. ului :))) nu este nici o diferenta doar s a schimbat TRANTORUL in ROMANIA !!!
Postat 21 Iunie 2013, 11:37 de nu este nici o difer
voi continuati SARADA COMUNISTA, imbuibti va pana PUTREZITI< amin !
MIZERABILI ati ajuns, ne e scarba sa va HRANIM !!!!! NU VA SUSTINEMMMM dar voi continuati SARADA COMUNISTA, imbuibti va pana PUTREZITI inc;lusiv la OASE :))) < amin ! daca nu aveti BUNUL simt sa va retrageti ca oamenii, atunci continuati , continuati !!
Postat 21 Iunie 2013, 11:35 de voi continuati SARAD
USL este NUL dar ne mananca banii, atat !!
degeaba apareti in media ca POPORUL nu va sustine cu taxe, USL este NUL dar ne mananca banii, atat !! FURATI ca asta e menirea voastra si a neamului VOSTRU :))) NEAM DE HOTI TURBATI trebuie as vina strainii sa va vafa faptele ca nu mai aveti RUSINE !!
Postat 21 Iunie 2013, 11:32 de USL este NUL dar ne
USL neam de ratati COMUNISTI, luati va cu PDL si marrrsss afra din ROMANIA, amin !!!
da o incolo de .... o neica nimeni care da sfaturi dr ea nu si face BANUL primit lun de luna, oooo nu cumva sa va permiteti sa si spuneti asta ca cine stie ce URMEAZA, USL neam de ratati COMUNISTI, luati va cu PDL si marrrsss afra din ROMANIA, amin !!! IN 2014 mai vedeti voi VOTURI paraziti POLITICI :))))) oricum nu muncim sa va dam PAINE, MIZERABILI ati ajuns, ne e scarba sa va HRANIM !!!!!
Postat 21 Iunie 2013, 11:30 de ati dat o rau in bar
SLAB DEPUTAT TE-AM ALES
Slaba prestatie ca Deputat ,D-na Chereches aveti ! Pentru recomandari arhicunoscute de la ,,Base" citire v-am ales noi in Parlament !? Uitati-va in jur ca ,,moare '' liberalismul iar in Bihor chiar se ,,interlopizeaza''. Chiar nu va mai pasa de nimic !? Treaca 4 ani si sa vina avantajele !? Slaba prestatie ca Deputat ,D-na Chereches aveti !
Postat 21 Iunie 2013, 10:45 de politicos
decât să ne fie rău mai bine să ne fie bine
Erau vremuri când învăţământul profesional din România scotea şi cantitate şi calitate. De la strungari la mecanici auto, an de an ieşeau de pe băncile şcolilor profesionale sute de tineri. Aveau şi experienţa practicii în uzine sau la autobază şi aveau şi un viitor sigur cu o slujbă bine plătită. Vecinul meu E.B. are 63 de ani, a absolvit Gojdu iar doi foşti colegi de şcoală îi spun \"gramaticosu\' \" amintindu-şi de vremurile în care dădea lecţii de gramatică dascălilor. Odată l-am întrebat de ce el, om inteligent care nu a intrat la facultate pentru că a vrut să se însoare mai întâi, a ajuns prelucrător prin aşchiere? Mi-a răspuns: \"Pentru că se născuse fiica cea mare şi aveam nevoie de bani pentru familie. Un meseriaş câştiga atunci bani serioşi\" De ce am povestit eu chestia asta? Ca să înţeleagă doamna deputat că trebuie să ai şi o perspectivă pentur a fi tentat de o şcoală profesională. Lăudabilă iniţiativa doameni numai că e cam străină de lumea asta. Vrea dialog între primării, şcoli şi companii? Care companii? Şcoala Eurobusiness din Oradea e un caz fericit dar iniţiativele domniei sale ar trebui să se poată aplica şi la alte localităţi. Hai să vedem industria Salontei şi să facem o şcoală profesională petnru tinerii din această zonă.... Sau Beiuş.... Doamnă, sunteţi liberală, faceţi atunci politică liberală, creaţi condiţiile pentru IMM-uri, pentru companii mari, încurajaţi investiţia în producţie că restul vin de la sine. Ar trebui să ştiţi că piaţa stabileşte valoarea unui produs, la fel e şi în cazul muncitorilor. Există cerere, le creşte valoare, nu există – nu au nici o valoare. Nimeni nu vrea să aibă un copil fără valoare pe piaţa muncii. În concluzie cred că ar trebui să lucraţi ceva mai sistematic, să faceţi lucrurrile în ordinea lor firească.
Postat 21 Iunie 2013, 10:21 de românul complex
felicitari!
De acord cu <oradeanul de bine> Asa ar trebui sa faca si parintii si profesorii: sa urmareasca copiii ptr a le descoperi inclinatiile si talentele, apoi indrumati inspre meseriile care li se potrivesc cu acele calitati si talente. Nu iti trebuie facultate daca esti un meserias bun;; castigi cat un inginer sau chiar mai bine.Totul e sa muncesti cu drag! FELICITARI d nei Chereches pentru ca are curajul sa schimbe mentalitatea bolnava a parintilor. Si oare cati diriginti au facut vizite in fabrici in perioada scoala atfel ???? Elevii din ziua de azi nici nu stiu cum se face o paine!!
Postat 21 Iunie 2013, 08:34 de adriana
o initiativa buna
in opinia mea nu este nevoie sa obligi copilul sa faca nici scoala profesionala nici facultate doar pt ca astea sunt ambitiile parintelui. Cred ca trebuie indrumat copilul catre ceea ce-i place. Parintele poate sa defineasca aptitudinile copilului si sa-l indrume in zona respectiva, doar asa va avea progres si succes, facand ceea ce-i place. Daca ne uitam la tarile care au fost cel mai putin lovite de criza, ori deloc, din Europa, Danemarca, Elvetia, Austria, sunt tari cu cei mai putini studenti, ei dezvolta mult invatamantul profesional sunt interesati mai mult in meseriasi. Cred ca este un lucru bun si necesar redeschiderea invatamantului profesional.
Postat 21 Iunie 2013, 08:18 de oradeanul de bine
@sefora
Acu copii ei sunt chiar pe picioare lor si si-au facut scolile pe capu lor si nu cu spagi date pe la Marghita, vaduCrisului sau UO. Tot respectul de felu in care si-a crescut copii !!! Doar prostia ta poate pune asa problema !!! Nu toti copii pot fi doctori ca si COPY-PASTE Po-a-nta sau asta de la UO al nost . A muncii nu e o rusine numai la tigani este . a fura , a da foc la semenii tai este o prostie. Tu nu vrei sa intelegi ceea ce spune ea din INVIDIE> In spatele invidiei tale sta LENEA ta , lipsa de initiativa si de implicare in viata cetatii, Tu stai si astepti de la STAT ca pui de cioara cu ciocu deschis : "caca cioara caca ca-i buna caca ta" Ceausescu te-a invatat ca " meseria e bratara de aur" si la eas(daca om stapanesti) te poti intoarce si atunci cand nu iti merge "buisnisul" !! Da ca sa iti cer mai mult decat poti ? Uite ca sa ia o diploma mergi la universitatile sus citate, dai 50 de lei pe examen si dupa 3-4 ani ai o diploma cu care te poti stege la fund. Stiu cativa care au asemenea diplome dar ewi nici nu stiu unde este (nici macar pe harta Romaniei) Marghita,..... si stau acasa pe cau parintilor ca ei au diploma si nu ii ia nimei la lucru !
Postat 21 Iunie 2013, 08:16 de s.
Țărănoi ce sunteți!
Bă, dar țărănoi mai puteți fi! Femeia asta își vede de treabă - tocmai a fost la Congresul Educației, unde interesul față de învățământul profesional a fost peste așteptări. Păi, ce? Vreți ca toată lumea să meargă la facultate? Sunteți nebuni de legat! Umpleți facultățile de copii dezinteresați, absolut neinteresați de facultate care ar vrea să se facă bucătari și mecanici, dar care s-au dus la facultate că așa a vrut mama și tata... Atunci să plătească mama și tata facultatea la particulari, nu la stat unde cotizez și eu ca să fie scutiți de taxe doar cei mai buni, nu toți pierde-vară!
Postat 20 Iunie 2013, 22:26 de Shogun
replica la articol
CENZURAT
Postat 20 Iunie 2013, 22:07 de Romanul Simplu
exemplu
Incepeti voi politicienii a va trimite copii la scolile profesionale si o sa va urmam si noi muritorii de rand.
Postat 20 Iunie 2013, 21:16 de Bia
Dalilo, pedeapsa Domnului e aproape ! !
Pe copiii tai tot la sapa i-ai trimis ? Ai altora sunt buni de sluji.... fariseico !
Postat 20 Iunie 2013, 20:43 de sefora
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON